81η ΔΕΘ: Με στιγμα νεας εποχης, τιμης ενεκεν στα 90 χρονια υπαρξης του θεσμου

Με τη Ρωσία τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης και πρόβα τζενεράλε για το θεματικό πάρκο αφιερωμένο στον μυστικό κόσμο του Ευγένιου Τριβιζά

Η 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πόρτες της το περασμένο Σάββατο, με την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού. Από τότε συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα κυρίως σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος αυτής, όπως άλλωστε είναι λογικό για έναν θεσμό που έχει ταυτιστεί με την πολιτική και οικονομική ιστορία της χώρας, της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος γενικότερα μέσα στον χρόνο.
 
Ωστόσο δεν θα πρέπει να λησμονούμε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα που διαπνέουν την φετινή διοργάνωση, η οποία φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια ζωής και παρουσίας.
 
Στη προηγούμενη διοργάνωση η επετειακή 80η ΔΕΘ φιλοξένησε περί τους 1.000 εκθέτες σε 27.000 τ.μ., υποδέχθηκε 13 διεθνείς συμμετοχές, ενώ προσέλκυσε περισσότερους από 210.000 επισκέπτες.
 
Η 81η ΔΕΘ φέτος ευελπιστεί να δώσει το στίγμα της νέας εποχής, τιμώντας παράλληλα τα 90 χρόνια του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Εξ ου και φέτος είναι εμπλουτισμένη με θεματικά αφιερώματα που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων, από την τεχνολογία και τον πρωτογενή τομέα μέχρι της επιχειρηματικότητα και την γαστρονομία, αλλά και με επετειακές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καθημερινές συναυλίες, θεατρικά δρώμενα και δράσεις πολιτισμού.
 
Η φετινή διοργάνωση στέλνει επίσης μήνυμα ανάπτυξης και αισιοδοξίας, φιλοδοξώντας να αποτελέσει για ακόμα μία φορά μία γιορτή επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, ψυχαγωγίας και διεθνοποίησης. 

Τιμώμενη χώρα η Ρωσία 

Η διεθνοποίηση είναι το στοιχείο εκείνο άλλωστε που χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την Έκθεση, τόσο καθώς μεγάλες αγορές του εξωτερικού, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης με την εθνική τους συμμετοχή, όσο και γιατί μετά τέσσερα χρόνια επανέρχεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, που υποστηρίζει δυναμικά η Ρωσία, σε μία κίνηση που σφυρηλατεί με τον καλύτερο τρόπο τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
 
Μια προσπάθεια που η ΔΕΘ-Helexpo ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και η οποία ευοδώθηκε σε μια ιδανική στιγμή, καθώς το 2016 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Ελλάδας-Ρωσίας».
 
Τη ρωσική συμμετοχή έχει αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, το οποίο διαθέτει ένα περίπτερο επιφάνειας 3.000 τ.μ., αλλά και τον υπαίθριο χώρο μπροστά από αυτό, για την φιλοξενία των ρωσικών επιχειρήσεων, ενώ η συμμετοχή τους ενισχύεται και με μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
 
Στο πλαίσιο των παράλληλων αυτών εκδηλώσεων και στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Αρκάντι Ντβορκόβιτς παρευρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της βασίλισσας Όλγας, στην ομώνυμη λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, μαζί και με τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας κ. Θεόδωρο Ζαγοράκη.
 
Αντίστοιχα πραγματοποιήθηκε και φιλική ποδοσφαιρική αναμέτρηση, σε διοργάνωση της ΔΕΘ- Ηelexpo, ανάμεσα στις δύο χώρες, με την ομάδα της Ρωσίας, να επικρατεί 4-2. Αρχηγός της Ελληνικής Ομάδας, ήταν ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ενώ από πλευράς της Ρωσικής ομάδας συμμετείχε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός κ. Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο οποίος στο ημίχρονο της φιλικής συνάντησης, τίμησε τον σπουδαίο Βασίλη Χατζηπαναγή, αλλά και τον Ρώσο ποδοσφαιριστή Σεργκέι Σάβλο.
 
Σε δηλώσεις του, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, υπογράμμισε τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων, ενώ επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ρωσίας προς όφελος και των δυο μερών. «Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία οφείλουν να συνεργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και απειλών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαγοράκης. 

«Οι Μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» 

Στο πλαίσιο του περάσματος της όλης διοργάνωσης στη νέα εποχή η ΔΕΘ-Helexpo συνεχίζει φέτος τον θεσμό των θεματικών πάρκων, που τα δύο προηγούμενα χρόνια «έφεραν» στην έκθεση περισσότερο από 1 εκατ. κόσμο, αυτή τη φορά φιλοδοξώντας να μοιραστεί λίγη μόνο από την ανεπανάληπτη μαγεία των παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά με το παιδικό και όχι μόνο κοινό.
 
Σε μια μοναδική συνεργασία με τον κοσμαγάπητο ποιητή παραμυθιών Ευγένιο Τριβιζά, η ΔΕΘ-Helexpo ετοιμάζεται να μας εκπλήξει με ένα φαντασμαγορικό, θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εμπνευσμένο από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωες του διεθνώς καταξιωμένου, μεγάλου, Έλληνα δημιουργού.
 
Με υψηλά εκπαιδευτικά στάνταρ και έντονο διαδραστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» αποκαλύπτουν προς το παρόν ένα μικρό μόνο μέρος από τα σπαρταριστά μυστικά τους, προτού κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στις 24 Οκτωβρίου.
 
 Συγκεκριμένα έως τότε, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την εντατική προετοιμασία του πρωτότυπου αυτού θεματικού πάρκου και την αγωνία της δημιουργίας ενός μαγικού σύμπαντος στο περίπτερο 1 της Έκθεσης.
 
Οι λάτρεις των παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα «επιβιβαστούν» στο «Εξπρές των Ονείρων», γνωστό επίσης και ως «Τρένο που πάει παντού», και με συνεπιβάτες τον δαιμόνιο δημοσιογράφο Πίκο Απίκο, την Πουπού την αλεπού, την Καιτούλα την κοκέτα την κοτούλα, τη Λιλή την παρδαλή λεοπάρδαλη και άλλους, θα απολαύσουν μια καταιγιστική διαδρομή σε χώρες άγνωστες και ζούγκλες μακρινές, θα ακούσουν συναρπαστικές ιστορίες, θα λύσουν αξεδιάλυτα μυστήρια και θα αψηφήσουν τις ραδιουργίες της Δόνας Τερηδόνας, τις απειλές της μάγισσας Φρικαντέλας και τις παγίδες που στήνει, σε κάθε τους βήμα, ο Ρούνι Ρούνι το ύπουλο, κακό γουρούνι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.