81 δολαρια το βαρελι

Πτώση στα 81 δολάρια το βαρέλι σημείωνε την Παρασκευή το πετρέλαιο καθώς είχαν αρχίσει οι ρευστοποιήσεις μετά την άνοδό του πάνω από τα 84 δολάρια την προηγούμενη μέρα, λόγω της διακοπής στην παραγωγή που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων Γρηγόρης Κακαρέλης μίλησε στον ΠτΘ για την άνοδο του πετρελαίου τις τελευταίες μέρες και το πώς λειτουργεί μέχρι στιγμής προστατευτικά το ευρώ στις τιμές για να μη μετακυλυθεί σε τόσο υψηλό βαθμό η αύξηση στην Ευρώπη.

«Την Πέμπτη, το πετρέλαιο ήταν στα 82 δολάρια και είχε μια μικρή πτώση γιατί ειπώθηκε ότι θ’ αυξηθεί η παραγωγή, αλλά αυτό δε βλέπουμε να επηρεάζει τις τιμές προς τα κάτω. Σήμερα (την Παρασκευή) οι τιμές είναι ανοδικές» μετέφερε ο κ. Κακαρέλης.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται στην Κίνα λόγω της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και στην Ινδία λόγω των ραγδαίων ρυθμών ανάπτυξης αλλά και στην Αμερική, «με συνέπεια να μην επαρκούν οι ποσότητες που παράγονται καθημερινά. Δε φτάνουν οι ποσότητες που δίνονται από τις χώρες του ΟΠΕΚ και από τις υπόλοιπες χώρες παραγωγής, γι’ αυτό και ανεβάζουν τις τιμές, αλλά βέβαια τεχνητά, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει επάρκεια σε πετρέλαιο αλλά το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα».


Η παραγωγή παραμένει σταθερή, αν και οι χώρες του ΟΠΕΚ υποσχέθηκαν να την αυξήσουν κατά 500.000 – 1.000.0000 βαρέλια, αύξηση που δεν είναι γνωστό αν θα ανταπεξέρχεται στη μεγάλη ζήτηση. «Λόγω του ότι έρχεται ο χειμώνας η ζήτηση στο πετρέλαιο θα διπλασιαστεί σταδιακά παγκόσμια μια και σε κάποιες ήδη έχει αρχίσει ο χειμώνας. Ο διπλασιασμός της ζήτησης θα επιφέρει μια αύξηση στις τιμές των καυσίμων διεθνώς.

Η τιμή έφτασε μέχρι τα 82 δολάρια κι από τα όσα εκτιμούν κάποιοι οικονομικοί αναλυτές στη Μ. Βρετανία και την Αμερική όπου βγαίνουν οι τιμές καθημερινά θα φτάσει μέχρι το τέλος του έτους μέχρι και τα 90 δολάρια, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους κύκλους της αγοράς.

Θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι οι τιμές παραμένουν ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γιατί το δολάριο έχει πέσει έναντι του ευρώ. Είναι σαν ν’ αγοράζουμε με 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην πραγματικότητα είναι 82 κι αυτό είναι θετικό κι οφείλεται στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης κι έχει ισχυροποιηθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου. Εάν το δολάριο ανέβει τις επόμενες μέρες θα έχουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις» διευκρίνισε ο Γρηγόρης Κακαρέλης.

Η τιμή της αμόλυβδης στη Ροδόπη κυμαίνεται ανάμεσα στα 97 λεπτά με 1 ευρώ, άρα δεν έχει αποτυπωθεί η παγκόσμια αύξηση στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας κάποια σενάρια έλλειψης πετρελαίου σε λίγα χρόνια, λόγω μεγάλης μείωσης των αποθεμάτων, ο κ. Κακαρέλης διαφώνησε λέγοντας «υπάρχουν πολύ μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου. Όλα αυτά είναι τεχνητά από την Αμερική και την Αγγλία, γιατί ελέγχουν την αγορά του πετρελαίου. Τώρα που αυξάνεται η ζήτηση μειώνονται σε κάποιο ποσοστό και τα κοιτάσματα, αλλά όχι στο βαθμό που μεταφέρουν κάποιοι».

Ο προβληματισμός που προκύπτει γύρω από την τρελή κούρσα στην τιμή του πετρελαίου έχει να κάνει με τις συνέπειες που προκαλεί στις τιμές των αγαθών, αλλά και στη μεταφορά, μια και όλα σχετίζονται με το πετρέλαιο. «Όταν ανεβαίνει το πετρέλαιο ανεβαίνουν τα πάντα γιατί σχετίζεται με την παραγωγή της πρώτης ύλης. Όλες οι βιομηχανίες, οι μικρές επιχειρήσεις, οι μεταφορές εξαρτώνται από το πετρέλαιο, γι’ αυτό και παρατηρούμε τις μεγάλες αυξήσεις σε όλα καταναλωτικά προϊόντα. Αυξάνονται τα έξοδα για την παραγωγή ενός προϊόντος και τη μεταφορά του και ανεβαίνουν οι τιμές» διατύπωσε ο κ. Κακαρέλης.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει διανομή του πετρελαίου θέρμανσης στα σπίτια. «Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι τιμές θα είναι περίπου στο 10% πάνω σε σχέση με πέρυσι, που ήταν στα 54 με 55 λεπτά. Φέτος εκτιμούμε ότι θα είναι στα 60 με 63 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση. Εάν υπάρξει μείωση η τιμή θα πέσει, διαφορετικά θα είναι ακριβό. Συνιστούμε στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί από πού αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης σε ό,τι αφορά στην ποιότητα και την τιμή γιατί πρόκειται για ένα επιπλέον έξοδο για όλα τα νοικοκυριά» εξήγησε ο κ. Κακαρέλης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.