8 Μαρτη – Παγκοσμια Ημερα της Γυναικας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η 8 Μάρτη και πάλι για μια ακόμα χρονιά οι γυναικείες αγκαλιές θα γεμίσουν με ανθοδέσμες, θα δεχθούν ευχές και εκδηλώσεις αγάπης. Θα υψώσουν τη φωνή τους θυμίζοντας ότι «γιορτάζουν κάθε μέρα». Και την ώρα που ακούγονται αυτές οι νότες αισιοδοξίας για το μέλλον, από τα χείλη κάποιων άλλων γυναικών θα βγουν κραυγές πόνου, απελπισίας και μια αγωνιώδης έκκληση για βοήθεια. Γιατί εκείνες οι γυναίκες δεν γιορτάζουν. Γιατί εκατομμύρια γυναίκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη η σημερινή ημέρα είναι μια ακόμη μέρα διακρίσεων, βίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, βασανιστηρίων και δυστυχίας.

Στη μικρή μας Ελλάδα για πολλές δεκαετίες η γυναίκα αποτελούσε ένα αντικείμενο του σπιτιού. Μια καλοστημένη μηχανή παραγωγής φαγητού, διατήρησης της καθαριότητας του σπιτιού και παραγωγής παιδιών. Απαγορευμένη η γνώμη της στα οικονομικά της οικογένειας, απαγορευμένη η γνώμη της στη διαχείριση της περιουσίας, απαγορευμένη η παρουσία της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Μόλις το 1952 της επιτράπηκε η ψήφος!

Η Αλλαγή της θέσης της Ελληνίδας στην κοινωνία, ήρθε με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Το 1983 θεσπίζονται από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου οι μεγάλες αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο. Η διατήρηση του πατρικού επωνύμου, το δικαίωμα διαχείρισης της προσωπικής της περιουσίας, το δικαίωμα της γονικής μέριμνας, αλλά και το δικαίωμα της συμμετοχής στα «κοινά», η εξίσωση των όρων εργασίας και αμοιβής ανάμεσα στα δύο φύλα, είναι μερικά από τα μέτρα που πάρθηκα εκείνη την εποχή. Έτσι στη δεκαετία του ’90 η γυναίκα βρίσκεται ολοκληρωμένα στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ιστό της Ελλάδας.

Σήμερα οι κοινωνικές προκλήσεις επιβάλλουν την εγρήγορση όλων. Φαινόμενα όπως της ενδοοικογενειακής βίας είτε αυτή είναι σωματική είτε λεκτική, η εργασιακή εκμετάλλευση, η σεξουαλική εκμετάλλευση με σκοπό το κέρδος, πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά την ελληνική κοινωνία.

Ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης για την ενδοοικογενειακή βία εισάγει θεσμούς αμφίβολης λειτουργικότητας και αξιοπιστίας, όπως ο θεσμός της «Ποινικής Διαμεσολάβησης», ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί υπέρ του δράστη, προσφέροντάς του τη δυνατότητα «δεύτερης ευκαιρίας» σε ένα έγκλημα για το οποίο όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι επαναλαμβανόμενο και σιωπηλό. Γιατί δεν αρκεί μόνον ένας νόμος για να εξαλείψει το φαινόμενο. Χρειάζονται και πόροι και δεσμευτικά μέτρα για τη δημιουργία δομών στήριξης των θυμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ στο Πρόγραμμά του δεσμεύεται για την ενίσχυση των οικογενειακών δομών.

Γιατί τα ευχολόγια είναι πλέον πεπερασμένα. Πρέπει τα προβλήματα να λυθούν. Πρέπει οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη. Και το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται γι’ αυτό…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.