77 χρονια μετα αναβιωσαν τα εθιμα του Λαζαρου στη Μεσσουνη

Από τον Μορφωτικό Σύλλογο του οικισμού

Ήταν το Πάσχα του 1940, όταν οι κάτοικοι της Μεσσούνης αναβίωσαν για τελευταία φορά το έθιμο του Λαζάρου στον οικισμό. Έκτοτε χρειάστηκε να περάσουν 77 συναπτά έτη ώσπου τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσούνης να αναλάβουν την αναβίωση του εθίμου. 

Με βάση την προφορική παράδοση 

Με υπεύθυνη για την αναβίωση του εθίμου την κ. Καλλιόπη Ισπικούδη, και με πληροφορίες που αντλήθηκαν  σχετικά με το «τελετουργικό» του εθίμου από την κ. Γιάννα Δραγανίδου και την κ. Μαρία Γκουτσίδου, τις οποίες ο Σύλλογος  και η πρόεδρός του κ. Δήμητρα Παρασκευούδη  θερμά ευχαριστούν, τα «κορίτσια» του Μορφωτικού Συλλόγου με τις ωραίες φορεσιές τους και λουλούδια στο κεφάλι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μεσσούνης την Κυριακή τω Βαΐων για να τραγουδήσουν τον Λάζαρο. 

Η h’ασματάρισσα 

Επικεφαλής των καλαντιστριών ήταν η κοπέλα «h’ασματάρης», η κοπέλα δηλαδή που ήξερε όλα τα τραγούδια (άσματα) για τον Λάζαρο καλά, και όλες μαζί, τραγουδώντας, σε απλό αργό ρυθμό, επισκέφτηκαν εφέτος, μετά από 77 ολόκληρα χρόνια,  όλα τα σπίτια  του χωριού.  Στην  αυλή των σπιτιών χόρεψαν και έναν  επίσης αργό χορό,  και  τα αυγά που οι νοικοκυρές τους κερνούσαν  τα βάλανε στο καλαθάκι τους, για να τα βάψουν την Κόκκινη Πέμπτη.
 
Και του χρόνου!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.