76 προσληψεις ζητα η Περιφερεια ΑΜΘ

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο η πρόσληψη προσωπικού

Με την έγκριση 76 προσλήψεων τακτικού προσωπικού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου.

Αρχικά, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας, κ.Αριστοτέλης Γκαράνης, αιτιολόγησε το «κατεπείγον» της συζήτησης, επικαλούμενος την «καταληκτική ημερομηνία 26 Νοεμβρίου» που επέβαλε «ταχύτατες διαδικασίες στην οικονομική επιτροπή». Κατόπιν ερωτήσεων που υποβλήθηκαν από μέρους των περιφερειακών συμβούλων, ο κ. Γκαράνης προέβη στις απαραίτητες διευκρινήσεις τονίζοντας, αρχικώς, πως πρόκειται για «κύριες θέσεις, χωρίς παράλληλα καθήκοντα».

Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στις τροποποιήσεις των αρχικών εισηγήσεων στην οικονομική επιτροπή, που ανέκυψαν στις περιφερειακές  ενότητες Έβρου και Ξάνθης, καλώντας το σώμα να τις εγκρίνει. 

Οι θέσεις προσδιορίζονται με βάση τα χρήματα που δύναται να διατεθούν

Ο περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, σημείωσε πως οι εν λόγω θέσεις, προσδιορίζονται με βάση τα χρήματα που δύναται να διατεθούν σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχει πρόθεση αναμόρφωσης σε βάθος χρόνου του Οργανισμού καθώς αναμένεται να αποφανθεί η κυβέρνηση σχετικά με τη μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων από το κράτος στην αυτοδιοίκηση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κινητικότητα και στις ανάγκες της περιφέρειας, τονίζοντας πως «η κινητικότητα δεν βοήθησε την περιφέρεια μας. Υπάρχουν ανάγκες και ενώ υπάρχουν ιδέες, χρειάζεται και προσωπικό για την υλοποίησή τους».

«Η περιφέρεια φέρει χαρακτηριστικά υδροκεφαλισμού»

Για την «Περιφερειακή Σύνθεση» ο κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, σημείωσε πως «κανείς δεν θα ψηφίσει σε κανένα περιφερειακό συμβούλιο να μην υποβληθεί πρόταση για να προσληφθεί προσωπικό, ειδικά όταν το σκεπτικό του είναι πως θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών και πως θα εξασφαλίσει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση την παροχή υπηρεσιών απέναντι στους πολίτες».

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε σε μια σειρά παραδοχών που αποτυπώνουν ποικίλα σφάλματα από πλευράς της περιφερειακής αρχής, ξεκινώντας από την «τραγική» όπως χαρακτήρισε κατάσταση της περιφέρειας από πλευράς προσωπικού, συμπληρώνοντας πως παρά τις προσπάθειες του κ. Γκαράνη να ανταποκριθεί στις επιταγές της νομοθεσίας και στα κελεύσματα των Υπουργείων, δεν διαβλέπει κάποια συνολική προσέγγιση και σχεδιασμό ως προς το οργανόγραμμα, χαρακτηρίζοντας την εισήγηση «προβληματική» με την περιφέρεια να φέρει χαρακτηριστικά «υδροκεφαλισμού».

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να συνεκτιμηθούν οι πραγματικές ανάγκες, ξεφεύγοντας από την λογική του «διαθέσιμου», ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε πως θα δοθεί θετική ψήφος από την παράταξη με τις υποβληθείσες όμως παρατηρήσεις.

«Οι υπηρεσίες στον νομό Ροδόπης αναστενάζουν»

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, υπογράμμισε την  εμπειρία που φέρει επί του θέματος ως πρώην εκτελεστικός γραμματέας και την σκληρή κριτική που δέχθηκε, σημειώνοντας την σταδιακή ομαλοποίηση κατά τα δύο τελευταία χρόνια με αισθητές ωστόσο ανισότητες. «Έχω μια τεράστια εμπειρία ως εκτελεστικός γραμματέας την πρώτη περίοδο δημιουργίας της αιρετής περιφέρειας και είχα περάσει τα πάνδεινα με την κατανομή του προσωπικού. Η  νομαρχία Ροδόπης, είχε τον μικρότερο αριθμό εργαζομένων ως νομαρχία. Τους μισούς από ότι είχε η Δράμα. Υπήρχαν διευθύνσεις που είχαν μόνο διευθυντή. Σταδιακά βλέπω σε αυτά τα δύο χρόνια ότι υπήρξε μια μικρή ομαλοποίηση ωστόσο οι ανισότητες υπάρχουν ακόμα και οι υπηρεσίες στον νομό Ροδόπης «αναστενάζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής.

Σύγκρουση με την πολιτική των περικοπών, δια στόματος Δημήτρη Παπατολίδη

Ακολούθως, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Δημήτρης Παπατολίδης, τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια αντίρρηση ως προς την πρόταση, ωστόσο πρέπει να υπάρξει σύγκρουση με την πολιτική των περικοπών, την οποία «πληρώνουν» οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της περιοχής, ενώ προσέθεσε πως πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι διευρυμένες ανάγκες του λαού της περιοχής μας για παραπάνω θέσεις εργασίας που θα ικανοποιούν τον κόσμο, διαφωνώντας με την ύπαρξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Οι θέσεων ανά ειδικότητα

Να σημειωθεί κλείνοντας πως για την περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, οι θέσεις που ζητείται να καλυφθούν, είναι 12 ΠΕ Μηχανικών, 1 ΠΕ Περιβάλλοντος, 6 ΠΕ Γεωτεχνικών, 4 ΤΕ Μηχανικών, 2 ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας, 2 ΤΕ Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας,7 ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων,1 ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων,1 ΔΕ Τεχνικών,1 ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού. Στο σύνολό τους οι θέσεις ανέρχονται στις 37.

Το σύνολο των θέσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι 15, για αυτή της Ξάνθης 5, για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου 9, ενώ για την Καβάλα 10.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.