7 χρονια Ευρωπαικης Ημερας Μουσικης στην Κομοτηνη

Δύο μέρες γεμάτες μουσική σε μια εκδήλωση που έγινε θεσμός - Σκέψεις για διεθνή επέκταση της από το 2018

Για έβδομη χρονιά γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής στην Κομοτηνή, με την πόλη να γεμίζει μουσική την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Ιουνίου, σε 7 σημεία της πόλης, τον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Κομοτηνής, το πάρκο της Αγίας Παρασκευής, την κεντρική πλατεία, τον αύλειο χώρο του εκκλησιαστικού μουσείου, το Μαρώνειο Μέγαρο, την πλατεία αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και τον αύλειο χώρο της λέσχης Κομοτηναίων. 

Μια μουσική βόλτα στην Κομοτηνή 

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, γιατί ξεκινήσαμε το 2011 με μια ιδέα που είχε ο Γιώργος Παπαλεξάνδρου και υιοθετήσαμε σαν ΔΚΕΠΠΑΚ» σημείωσε η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, που τόνισε πως από τις 8 πόλεις που συμμετείχαν τότε, έχουν φτάσει σήμερα τις 50 και αυξάνονται συνεχώς.
 
Η κ. Λιβεριάδου σημείωσε πως το διήμερο των εκδηλώσεων ξεκινά στις 20 Ιουνίου, όπως και πέρυσι, στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου, για να επεκταθεί την επόμενη ημέρα σε έξι χώρους σε όλη την Κομοτηνή, με νεανικές και άλλες μουσικές.
 
 «Νομίζω ότι είναι μια ωραία ευκαιρία οι Κομοτηναίοι να ξαναβγούν να περιφερθούν σε όλους τους χώρους και να απολαύσουν αυτό που προσφέρεται» σημείωσε, τονίζοντας πως το πρόγραμμά τους, το οποίο εγκρίνεται από την κεντρική επιτροπή που βρίσκεται στην Αθήνα, δέχτηκε μαζί με άλλες 8 πόλεις τα συγχαρητήρια, μιας και θεωρείται ιδιαίτερο και πρωτότυπο.
 
Ευχαρίστησε δε όλους όσους συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτή την προσπάθεια, καθώς και την κ. Χρύσα Καραδήμα και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων που τους παραχωρούν χώρους για την ευρωπαϊκή ημέρα της μουσικής, βοηθώντας τους να εκπληρώσουν και το στόχο να αναδείξουν παράλληλα με τη μουσική τα σημαντικά σημεία της πόλης. 

Συνεχής η προσπάθεια βελτίωσης 

Στη γιορτή για έκτη χρονιά συμμετέχουν οι εθελοντές του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct) Κομοτηνής, με την υπεύθυνη του Κέντρου κ. Λουίζα Σαλτσίδου να τονίζει πως πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή, που έχει γίνει πανευρωπαϊκό πολιτιστικό δρώμενο.
 
«Είναι σημαντικό που η πόλη μας έχει γίνει μέρος αυτού του δρώμενου» σημείωσε, υπενθυμίζοντας τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη, ότι η Ευρώπη εκτός από οικονομία, «χρειάζεται ψυχή, και μόνο ο πολιτισμός μπορεί να τη προσφέρει» για αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα από το γεγονός αυτό αναδεικνύονται τα τοπικά μουσικά σχήματα, διαφόρων μουσικών ρευμάτων.
 

Με την πόλη να γεμίζει για δύο μέρες μουσική και μουσικούς, προέτρεψε όλους τους Κομοτηναίους, και όχι μόνο, να περιπλανηθούν στην πόλη που θα έχει ντυθεί με μουσικά χρώματα.
 
Φυσικά κάθε χρονιά όλοι οι συμμετέχοντες προσπαθούν να βελτιώσουν τον θεσμό, για αυτό και την επόμενη χρονιά θα προσπαθήσουν να υπάρξει μια κινητικότητα μουσικών, είτε από άλλες ελληνικές πόλεις είτε και από άλλες χώρες. 

Το πρόγραμμα της Γιορτής 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής γιορτής μουσικής στην Κομοτηνή περιλαμβάνει:
 
Τρίτη 20 Ιουνίου
 
Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής
 Σε συνεργασία με το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής
Έντεχνη Ελληνική μουσική, Ώρα έναρξης 21.00
«Μουσικές περιπλανήσεις»
Παίζουν: Αντώνης Μουσαδές, Χάρης Ξυλάς και Ασμίκ Μπεκλαριάν.
 
Τετάρτη 21 Ιουνίου
 
Πάρκο Αγίας Παρασκευής
Hard Rock Ώρα έναρξης 21.00
Adrenaline Junkies / Δημήτρης Βουτσάς και Σοφία Γεωργουλιού (φωνή), Κώστας Κυριάκου (τύμπανα), Χρήστος Ψαρράς (μπάσο) και Παύλος Ζακώνης (κιθάρα)
 
Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής
Συναυλία των καθηγητών και μαθητών του Ωδείου Μενέλαου Συκκάκη, Ώρα έναρξης 21.00
 
Αύλειος χώρος Εκκλησιαστικού Μουσείου
Ήχοι της Μεσογείου, Ώρα έναρξης 21.00
Χρήστος & Σοφία Χατζοπούλου
 
Οδός Βασ. Παύλου-Μαρώνειο Μέγαρο
Έντεχνα Ελληνικά & Ξένα / Ώρα έναρξης 21.00
Μαρία Μουρατίδου, Γιάννης Κουλαουζιδης & Δημήτρης Μορφόπουλος
 
Πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου
Ρεμπέτικα και Σμυρναίικα, Ώρα έναρξης 21.00
Λαλητάδες της Ροδόπης και Νίκος Βερβερίδης
 
Αύλειος χώρος Λέσχης Κομοτηναίων
Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, Ώρα έναρξης 21.00
Μουσικοθεατρική παράσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.