6ο Πανελληνιο Συνεδριο Ερασιτεχνικης Αστρονομιας στην Αλεξανδρουπολη

Πλούσια η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης. Στα πέντε περίπου χρόνια που δραστηριοποιείτε έχει κατορθώσει πέρα από την ευκαιρία που δίνει στα μέλη του να ασχολούνται με το χόμπυ τους να διοργανώνει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις όπως αυτή που μαθητές από τον Έβρο συνομίλησαν με κοσμοναύτες.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ο Σύλλογος ανέλαβε για φέτος την διοργάνωση του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη από τις 25 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου του 2009 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Θράκης.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης κ. Πρασσόπουλος «σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εγγραφές, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να κατατίθενται οι περιλήψεις των εισηγήσεων. Η θεματολογία είναι συγκεκριμένη και αφορά στην μελέτες και έρευνες ερασιτεχνών αστρονόμων, αστροφωτογραφία, διάδοση αστρονομίας και κάποια πρακτικά θέματα ερασιτεχνικής αστρονομίας».

Στα πέντε περίπου χρόνια λειτουργίας του ο σύλλογος αριθμεί πολλά μέλη και γενικότερα όπως τονίζει ο κ. Πρασσόπουλος «υπάρχει μια ανοδική τάση συμμετοχής. Το χόμπυ δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δύσκολο πιστεύω ότι οι συμμετοχές είναι ικανοποιητικές». Εξάλλου όπως αναφέρει «η Θράκη ενδείκνυται γιατί δεν έχει μεγάλες πόλεις. Οι πόλεις μας είναι κάτω από εβδομήντα χιλιάδες κατοίκους οπότε δεν έχουμε πολύ μεγάλη φωτορύπανση ενώ όσο πλησιάζουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα Θεσσαλονίκη, Καβάλα Αθήνα ή στη Λάρισα τα πράγματα είναι δυσκολότερα λόγω της φωτορύπανσης. Ελάχιστοι όμως είναι οι ερασιτέχνες εκτός Θράκης που θα επισκεφθούν την περιοχή μας Κατά καιρούς έρχονται αλλά όχι με συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Από τις τελευταίες δραστηριότητες του συλλόγου είναι και “Το μέλλον του Έβρου καλεί κοσμοναύτες του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (I.S.S.)” που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009, στο 1ο Λύκειο Αλεξανδρούπολης. Όπως αναφέρει ο κ. Πρασσόπουλος «στην Ελλάδα δεν είχε πραγματοποιηθεί κάτι ανάλογο σε σχολείο. Ιδιώτες είχαν πραγματοποιήσει συνομιλία, οι ερασιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τέτοιες επικοινωνίες. Με τη συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των σχολείων καταφέραμε να γίνει μια πραγματικότητα για την περιοχή τουλάχιστον»

«Η Κίρκη στο blogspot»

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κίρκης για την καταγραφή των δρώμενων, της ιστορίας, των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται, της λαογραφίας, της περιοχής της Κίρκης.

«Στο Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης παραχωρήθηκε μια αίθουσα στο Δημοτικό Σχολείο της Κίρκης που δεν λειτουργεί. Ο σύλλογος την ανακατασκεύασε με τη βοήθεια χορηγών και με τη στήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Χρειάσθηκε μεγάλη προσωπική εργασία και οι εργασίες έχουν φθάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Η αίθουσα έχει γίνει αρκετά λειτουργική. Σκοπός μας είναι να την χρησιμοποιήσουμε ώστε να δημιουργήσουμε κάτι παραπάνω. Πάνω σε αυτό το κομμάτι επειδή έχουμε κάποιες επαφές με την τοπική κοινωνία φτιάξαμε ένα blog, το οποίο χρειαζόταν και πάλι όμως με τη συνεργασία και των προσκόπων με την έννοια ότι αντλήσαμε υλικό, όπως αντλήσαμε και αντλούμε υλικό και από τους κατοίκους.

Ο στόχος μας είναι ο χώρος να είναι επισκέψιμος, επειδή όμως οι περισσότεροι είμαστε εργαζόμενοι δεν είναι εύκολο να τη λειτουργήσουμε σε καθημερινή βάση, αλλά έχουμε σκοπό κατά καιρούς να κάνουμε εκδηλώσεις που θα αφορούν στα παιδιά στους μεγάλους. Προς το παρόν όμως λόγω του συνεδρίου το οποίο έχει αρκετά θέματα δεν μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε όσο θέλουμε αυτή την εποχή», τονίζει ο κ. Πρασσόπουλος.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.