6η Γιορτη Τσιπουρου

Από τις 19 έως και τις 24 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στο Σουφλί η Έκτη Γιορτή Τσίπουρου με διοργανωτές το Δήμο Σουφλίου, τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Σουφλίου και το Σύλλογο Φίλων Οίνου και Αμπέλου «Ο Στάφυλος». Θεσμός πλέον η γιορτή, αποτελεί μια προσπάθεια εκ μέρους των τοπικών φορέων προώθησης του συγκεκριμένου προϊόντος, αλλά και προβολής και βέβαια μέσω αυτού και προβολής της περιοχής.

Εκδηλώσεις για το τσίπουρο

«Από τις 19 έως τις 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Σουφλί η 6η Γιορτή Τσίπουρου. Τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας σχολεία θα μπορούν να επισκέπτονται τα αποστακτήρια του Σουφλίου, έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τη διαδικασία της απόσταξης για τη δημιουργία τσίπουρου. Το τριήμερο 22 έως 24 Νοέμβρη θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις από το δήμο», δηλώνει η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Σουφλίου, κ. Νίτσα Καράκη. Η πρώτη βραδιά θα είναι παραδοσιακή με τη συμμετοχή των τοπικών συγκροτημάτων του δήμου, ενώ τις δύο άλλες βραδιές θα φιλοξενηθούν συγκροτήματα ρεμπέτικης μουσικής. «Το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθεί ημερίδα την οποία έχει αναλάβει ο Σύλλογος Φίλων Οίνου και Αμπέλου «Ο Στάφυλος». Στην ημερίδα θα προσκληθούν ειδικοί επιστήμονες ως ομιλητές και θα συμμετέχουν όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε επαφές ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

Το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος της ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί μπουφές με εδέσματα που θα έχουν σχέση με το προϊόν. «Στόχος μας να απολαύσουν οι επισκέπτες και συμμετέχοντες μια γαστρονομία τοπικών γεύσεων με βάση το σταφύλι. Για παράδειγμα μουστοτραχανάς ή και μουστόψωμο», δηλώνει η κ. Καράκη.

Αποστακτήρια

Σήμερα στο Σουφλί λειτουργεί μεγάλος αριθμός αποστακτηρίων. Συγκεκριμένα, ένα έχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, στο οποίο λαμβάνουν χώρα και όλες οι εκδηλώσεις που αφορούν στη Γιορτή του Τσίπουρου – να σημειωθεί ότι οι αποθήκες της Ενώσεως έχουν παραχωρηθεί στο δήμο για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων – των αδελφών Μπέλλα, που είναι ιδιωτικό και στο οποίο γίνεται και κρασί, και περίπου άλλα έξι ιδιωτικά.

Καλλιέργεια αμπέλου

Στο Σουφλί από αρχαιοτάτων χρόνων καλλιεργείται η άμπελος. Σχεδόν οι περισσότερες οικογένειες έχουν στην κατοχή τους αμπέλια. «Συνεχίζεται και σήμερα η καλλιέργεια της αμπέλου με τον ίδιο ρυθμό. Υπάρχουν πολλοί αμπελώνες και μάλιστα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη στροφή νέων ηλικιακά παραγωγών στην καλλιέργειά τους, γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή είναι καλή».

Γιορτή τσίπουρου και μετάξης

Δύο είναι τα βασικά προϊόντα για τα οποία το Σουφλί μπορεί να περηφανεύεται. Το τσίπουρο και το μετάξι. Δύο προϊόντα, στα οποία δίνει ιδιαίτερη βάση η δημοτική αρχή οργανώνοντας γιορτές με αντικείμενο αυτά. «Τόσο η γιορτή τσίπουρου όσο και η γιορτή μεταξιού έχουν γίνει πλέον θεσμός στο δήμο. Έχουν καθιερωθεί και είναι οι εκδηλώσεις, στις οποίες δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σαν δημοτική αρχή, αλλά και σαν τόπος. Τόσο η γιορτή μεταξιού, όσο και η γιορτή τσίπουρου έχουν στόχο την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, συγκεκριμένα του τσίπουρου και του μεταξιού, αλλά και την προβολή τους έξω από τα σύνορα του δήμου. Η προβολή βέβαια αυτή σημαίνει και προβολή της ίδιας της περιοχής».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.