6η Γιορτη τσιπουρου στο Σουφλι

Από τις 19 έως και τις 24 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στο Σουφλί η Έκτη Γιορτή Τσίπουρου με διοργανωτές το Δήμο Σουφλίου, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σουφλίου, τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής – Τουριστικής Ανάπτυξης Σουφλίου και το ΚΑΠΗ Δήμου Σουφλίου και συνδιοργανωτές το Σύλλογο Φίλων της Αμπέλου και Οίνου «Στάφυλος»και τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Σουφλίου. Θεσμός πλέον η γιορτή, αποτελεί μια προσπάθεια εκ μέρους των τοπικών φορέων προώθησης του συγκεκριμένου προϊόντος, αλλά και προβολής της περιοχής.

Τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας σχολεία θα μπορούν να επισκέπτονται τα αποστακτήρια του Σουφλίου, έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τη διαδικασία της απόσταξης για τη δημιουργία τσίπουρου, ενώ το τριήμερο 22 έως 24 Νοέμβρη θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις.

Όπως τονίζεται στο εισαγωγικό του προγράμματος των εκδηλώσεων «το τσίπουρο, αυτό το μεθυστικό και συνάμα ιαματικό απόσταγμα των στεμφύλων αποτελεί ένα πολύτιμο αγαθό της Σουφλιώτικης γης, εδώ και δεκαετίες.

Το 2001 ο Δήμος Σουφλίου, με την υλοποίηση της 1ης γιορτής τσίπουρου, έρχεται να συμβάλλει δυναμικά και ενεργά στην προσπάθεια των ντόπιων παραγωγών για την ανάδειξη και την προώθηση αυτού του αγαθού.

Έκτοτε, η γιορτή τσίπουρου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου με μεγάλη επιτυχία κι έχει καταστεί θεσμός για τη περιοχή.

Η ζεστή φιλοξενία των Σουφλιωτών, συνοδευόμενη από το μερακλίδικο τσίπουρο, το μυρωδάτο κρασί και τους ντόπιους μεζέδες (λουκάνικα, καβουρμά, μπάμπω, φέτα), παρασύρουν σε ξέγνοιαστα γλέντια τους επισκέπτες. Οι Σουφλιώτισσες, ανασύροντας μνήμες από τις γιαγιάδες, φτιάχνουν το παραδοσιακό μουστόψωμο, τα ριτσέλια, το μουστοτραχανά, τη μουσταλευριά, τα σταφλαρμιά, μοναδικά εδέσματα που εντυπωσιάζουν και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη.

Οι παραγωγοί τσίπουρου και οι ιδιοκτήτες των αποστακτηρίων είναι πάντα πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν στα παραδοσιακά «καζάνια» ή στα σύγχρονα αποστακτήριά τους, να σας μυήσουν στα μυστικά της παρασκευής τσίπουρου και να σας ταξιδέψουν στο Σουφλί του χθές, όταν οι αμπελώνες κάλυπταν 7.000-8.000 περίπου στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, η παραγωγή κρασιού στο Σουφλί έφτανε τα 2 εκατομμύρια λίτρα περίπου και η τοπική μας ποικιλία σταφυλιού «καρναχαλάς» μέσω εμπορικών συναλλαγών με τη χερσόνησο του Αίμου και τη Γαλλία εμπλούτιζε τα γλυκά κόκκινα κρασιά».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 23/11/2007

Θρακιώτικη – παραδοσιακή βραδιά

20:30 Παραδοσιακό νεανικό σχήμα «ΚΙΚΟΝΩΝ ΗΧΟΣ»

22:00 Στέλιος Βραχιόλογλου και Μακρίνα Νοταρίδου

Είσοδος 5 ευρώ

Σάββατο 24/11/2007 (Δημοτικό Θέατρο)

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Οίνος και γεύσεις»

11:30 Έναρξη – χαιρετισμοί

Α΄ μέρος ομιλητές

12:00 Ζευγουλάς Μιχάλης, Δικηγόρος – αρθρογράφος

στο περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα

«Οίνος της μνήμης, οίνος της λησμονιάς»

(Μαγειρεύουμε και ζυμώνουμε με κρασί)

13:00 Γιαννακίδου Αγγέλλα

«Τι απέγιναν οι λαλαγγίτες και τα μπλιγούρια στον Έβρο»

13:30 Διάλειμμα

Μπουφές με παραδοσιακές γεύσεις από μούστο

(ευγενική χορηγία της Συντονιστικής Επιτροπής του ΚΑΠΗ Σουφλίου)

Β΄ μέρος – ομιλητές

17:00 Σουφλερός Ευάγγελος, καθηγητής Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης

17:30 Κοτσερίδης Γεώργιος, Λέκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

18:00 Τσέτουρας Παναγιώτης, Γεωπόνος

«Οινοποιήσιμες ποικιλίες περιοχής Σουφλίου»

18:30 Λίγας Θωμάς, Οινολόγος – οινοποιός

«Η αγορά του οίνου»

•Η ημερίδα διοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων Αμπέλου και Οίνου «ΣΤΑΦΥΛΟΣ» με την ευγενική υποστήριξη της Ν.Α.Ρ.Ε.

•Χορηγός επικοινωνίας ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση

20:30 Ρεμπέτικη λαϊκή βραδιά με την Πανωραία

Είσοδος 10 ευρώ

Κυριακή 25/11/2007

20:30 Συναυλία με το Γιάννη Λεμπέση

και την ορχήστρα του «ΛΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΑ»

Είσοδος 10 ευρώ

Κατά τη διάρκεια των 3ήμερων εκδηλώσεων στο χώρο του Παλαιού Προσκοπισμού θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και παραδοσιακών αντικειμένων σχετικών με τη διαδικασία παραγωγής τσίπουρου και οίνου(ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00 και 17:00-21:00).

Να σημειωθεί ότι οι μουσικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Αποστακτήριο του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Σουφλίου ενώ η ημερίδα με θέμα «Οίνος και γεύσεις» στο Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.