62.000 συνταξεις «ξεχασε» το υπ. Εργασιας

Ο e-ΕΦΚΑ αρνείται να τους καταβάλει την προσαύξηση της διπλής ασφάλισης

Κρυφό» χρέος 600 εκατ. ευρώ «πνίγει» τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων βασιζόμενο στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν εισφορές παράλληλα σε δύο ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά ο e-ΕΦΚΑ αρνείται να τους καταβάλει την προσαύξηση της διπλής ασφάλισης. Πρόκειται για ασφάλιση που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και την 25ετία. Χαρακτηριστική περίπτωση, ασφαλισμένος από τη Θεσσαλία ο οποίος αναμένει εδώ και 3 χρόνια να λάβει την προσαύξηση που δικαιούται ύστερα από 25 χρόνια παράλληλης ασφάλισης στο πρώην ΤΣΑ και καταβολής περίπου 80.000 ευρώ σε εισφορές.

Ο ΕΦΚΑ, επικαλούμενος απουσία του κατάλληλου λογισμικού (όπως φαίνεται και στην επιστολή που έλαβε ο ασφαλισμένος), καθυστερεί την απονομή της δεύτερης σύνταξης την οποία οφείλει να καταβάλει ως προσαύξηση στην κύρια σύνταξη που έχουν λάβει πολλοί ασφαλισμένοι, αν και τμήμα αυτών δεν έχει πάρει ούτε καν την κύρια σύνταξη. Θύματα αυτής της καθυστέρησης είναι κυρίως αυτοκινητιστές, μηχανικοί αλλά και επιστημονικό προσωπικό σε ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Το ερώτημα είναι: Γιατί δεν προχωρά ο ΕΦΚΑ στην εφαρμογή της νομοθεσίας; Είναι υψηλό το ποσό, υπάρχει όντως πρόβλημα λογισμικού κι αν όντως το πρόβλημα είναι τεχνικό, γιατί δεν διαπραγματεύεται με την intrasoft την επιτάχυνση του έργου; Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα όπως κι όλα τα άλλα που αφορούν τα πραγματικά μεγέθη των εκκρεμών συντάξεων και είναι απορίας άξιον εάν είναι σε γνώση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μέγεθος του προβλήματος.

Πάντως, στον ΕΦΚΑ έχει επιβληθεί απαγορευτικό δηλώσεων σε στελέχη και διοικητές, ενώ ο ίδιος ο διοικητής Χρ. Χάλαρης δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ επί των ανοικτών πληγών του λογισμικού και της μηχανογράφησης.

Σε αναμονή 62.400 πολίτες

Το ΕΝΔΙΣΥ υπολογίζει τους εν αναμονή συνταξιούχους της παράλληλης ασφάλισης σε 62.400 πολίτες. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι το ποσό των 600 εκατ. ευρώ δεν περιελήφθη στις προβλεπόμενες δαπάνες των εκκρεμών συντάξεων που ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Εργασίας παρουσιάζοντας τις καταγραφές του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

Επίσης, στην επιστολή του Δικτύου προς τον υπουργό Εργασίας αναφέρεται πως, παρότι η νομοθεσία του 2016 (ν.4387) προέβλεψε την προσμέτρηση του παράλληλου χρόνου για τον οποίο είχαν καταβληθεί εισφορές, με μια προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης, και καθόρισε ότι αυτή η προσμέτρηση πρέπει να ληφθεί υπόψη και στον επανυπολογισμό των συντάξεων (για τους παλαιούς ασφαλισμένους), ουδέποτε εφαρμόστηκε, αν και έχουν εκδοθεί 5 διαφορετικές εγκύκλιοι με την τελευταία στις 17/11.

Αντιθέτως, ο ΕΦΚΑ ζητεί από τους υποψήφιους συνταξιούχους να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις για διαγραφή του παράλληλου χρόνου σαν να μη μεσολάβησε ποτέ σχετική νομοθεσία.

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητεί από τον υπουργό Εργασίας να εφαρμόσει τον νόμο και:

■ Να συμπεριληφθούν και οι ήδη συνταξιούχοι πριν από την ψήφιση του νόμου, των οποίων η παράλληλη σύνταξη είναι ακόμα σε εκκρεμότητα (όπως προβλέπει ήδη ο ν. 4387/2016).
■ Να γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων και επί των παράλληλων συντάξεων.
■ Να αναρτηθούν ενημερωτικά σημειώματα με τα πλήρη στοιχεία, ώστε να γνωρίζουν και οι ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία ποια είναι η πραγματική εικόνα της προσωπικής τους διαφοράς από 1/1/2019.


Πηγή: efsyn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.