600.000 ευρω στο αστικο ΚΤΕΛ απο τον Δημο Κομοτηνης

Ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Ροδόπης Γιώργος Αβραμίδης μετέφερε στον ΠτΘ ότι την περασμένη εβδομάδα πήραν από τον δήμο Κομοτηνής ένα σημαντικό μέρος από τα καθυστερούμενα, περισσότερα από 600.000 ευρώ και κάλυψαν πολλά από τα οφειλόμενα σε προσωπικό και τρίτους.

Η δημοτική αστική συγκοινωνία για τη Μεγάλη Εβδομάδα θα λειτουργεί κανονικά σήμερα και την Μεγάλη Πέμπτη, την Μεγάλη Παρασκευή από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 7.00 το βράδυ, το Σάββατο θα ισχύει το παλιό πρόγραμμα, την Κυριακή και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα οι οδηγοί θα ξεκουράζονται.

Ο κ. Αβραμίδης μίλησε για την κατανομή των 600.000 ευρώ. «Το δυσκολότερο μέρος έχει να κάνει με τις τράπεζες. Η καθυστέρηση για την καταβολή των χρημάτων για 2 με 2, 5 χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα να πάρουμε δάνεια από διάφορες τράπεζες και από αυτά πληρώσαμε πολλά χρήματα. Για τόκους δώσαμε 35.000 ευρώ. Ξεχρεώσαμε μ’ αυτά τα χρήματα (τις 600.000 ευρώ) τις τράπεζες, δώσαμε χρήματα στους οδηγούς που είχαμε να τους πληρώσουμε πέντε μήνες, κάποια πρόστιμα που είχαμε σε ασφαλιστικά ταμεία, ξεχρεώσαμε τα πετρέλαια που οφείλαμε όπως επίσης και διάφορα συνεργεία αυτοκινήτων.

Σκοπός είναι να μην γίνουν τα ίδια. Ο δήμος Κομοτηνής αναμένει κάποια χρήματα από την ΚΕΔΚΕ κι αυτά θα είναι μια σημαντική βοήθεια» είπε ο κ. Αβραμίδης. Το αστικό ΚΤΕΛ έχει να λαμβάνει από τον δήμο τα χρωστούμενα του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μάρτιο, ενώ οι οδηγοί έχουν πληρωθεί μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη.

Μίλησε επίσης για τη σημαντική απόφασή τους να στηρίξουν την δημοτική αστική συγκοινωνία όλο αυτό το διάστημα που καθυστερούσε ο δήμος να τους πληρώσει. «Αν και δεν πληρωνόμασταν και είχαμε να παίρνουμε χρήματα, όλοι οι μέτοχοι βάζαμε το χέρι στην τσέπη και πληρώναμε όσο μπορούσαμε γιατί αν πληρώναμε σύμφωνα μ’ αυτά που παίρναμε οι οδηγοί θα είχαν μείνει ένα χρόνο απλήρωτοι. Συμβάλαμε όλοι για να πληρώνεται όσο γινόταν το προσωπικό και να τους κρατήσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι κι αυτοί δουλεύουν για ένα μεροκάματο, γι’ αυτό και το βλέπαμε από την ανθρώπινη πλευρά».

Τροποποιήσεις των Γραμμών

Ο δήμος Κομοτηνής μέσα από απόφαση δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε την επέκταση των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας και την τροποποίηση των υφιστάμενων γραμμών ανακοινώνοντας ότι στοχεύει στην εξυπηρέτηση περισσότερων περιοχών της πόλης. Αξιολογώντας αυτές τις τροποποιήσεις ο κ. Αβραμίδης εξήγησε αρχικά ότι το αποτέλεσμα θα είναι η αραίωση των δρομολογίων. «Για παράδειγμα ένα δρομολόγιο των 40’ της ώρας, όπως ήταν αυτό της Γραμμής Α΄, θ’ αυξηθεί στα 50’.

Η Γραμμή Β΄ που πήγαινε στο Κολυμβητήριο και την Εκτενεπόλ επεκτάθηκε αλλά αυτό μετράει λίγα λεπτά παραπάνω. Το θέμα είναι πως αυτή η γραμμή που περνούσε από την Αγία Βαρβάρα δεν πάει πλέον μέχρι την Αγία Βαρβάρα, πηγαίνει πίσω από το Τζελάλ Μπαγιάρ στην οδό Φιλιππουπόλεως και επιστρέφει από το Κολυμβητήριο. Οι πολίτες λένε ότι δεν εξυπηρετούνται κι αυτό είναι ένα λάθος όλων μας. Θα πρέπει να επιστρέψει το δρομολόγιο στην προηγούμενη διαδρομή, να πηγαίνει από το Κολυμβητήριο, να γυρίζει από την Αγία Βαρβάρα και να εξυπηρετεί τον κόσμο. Μια ολόκληρη ζωή υπήρχε συγκοινωνία από την Αγία Βαρβάρα προς τα κάτω κι ο κόσμος αντιδρά με την αλλαγή. Καθημερινά λαμβάνουμε 80 με 90 τηλεφωνήματα για την αλλαγή αυτής της γραμμής».

Ο κ. Αβραμίδης αναγνωρίζει ότι έγινε ένα λάθος και εκτιμά ότι ακόμη είναι νωρίς και μπορεί να διορθωθεί με μια «συγνώμη».

Ο ίδιος μετέφερε τη διαφωνία των πολιτών σε σχέση με την Γραμμή Β΄ στο δήμο και του είπαν ότι θα δουν δοκιμαστικά πώς πάει και ανάλογα θα κινηθούν.

Σε δελτίο τύπου από τον δήμο αναφέρεται ότι «κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής των νέων γραμμών, ευλόγως θα υπάρξει αναστάτωση στους συνδημότες μας.

Γι’ αυτό και καταγράφουμε πιθανές δυσλειτουργίες, οι οποίες θα αξιολογηθούν, με γνώμονα, το παραγόμενο έργο να είναι προς όφελος όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας». Ζήτησαν μάλιστα την συνεργασία των πολιτών οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις στο Γραφείο Συγκοινωνιακών Θεμάτων του Δήμου, στο τηλ.: 25310-21008.

Οι τεχνικές εργασίες με την τοποθέτηση νέων στάσεων και την μεταφορά παλαιών έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%, όπως μετέφερε ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ.

Συμπεριφορά πολιτών

Από τα 8 mini bus απασχολούνται σε διαρκή βάση τα 7 και το ένα κρατιέται εφεδρικό για ώρα ανάγκης. «Τα mini bus παθαίνουν βλάβες γιατί οι δρόμοι μας δεν είναι οι καλύτεροι και όσο κι αν όλοι οι δήμαρχοι προσπαθούν να τους φτιάξουν μόλις ο ένας γίνεται ο άλλος χαλάει». Το παράπονο του κ. Αβραμίδη είναι ότι δεν έχουν την στήριξη των πολιτών και παραπέμπει στη συμπεριφορά δημοτών σε άλλες πόλεις που παραχωρούν προτεραιότητα στην αστική συγκοινωνία. «Εκεί, όταν πας να βγεις από ένα στενό σταματάει ο οδηγός και παραχωρεί τον δρόμο, ενώ εδώ ίσως και να μάς μουντζώσει.

Είμαι μια ζωή επαγγελματίας και διαπιστώνω ότι δεν είμαστε σωστοί και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Να φέρουμε το παράδειγμα με τις διαβάσεις πεζών που δεν σταματάμε, αλλά και των πεζών που δεν περνούν από τις διαβάσεις».


Συμφωνεί ότι οι επαγγελματίες οδηγοί πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα στους άλλους οδηγούς.

Οι τροποποιημένες γραμμές και οι στάσεις τους, εμφανίζονται σε αναρτημένους σε κάθε στάση, χάρτες οδικού δικτύου της πόλης.

Σύντομα θα γίνει η τοποθέτηση στις στάσεις πίνακα ωραρίου των δρομολογίων.

Επίσης, στο τελικό του στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα ηλεκτρονικής ειδοποίησης για τις αφίξεις των λεωφορείων σε κάθε στάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.