6 συμβασιουχοι κτηνιατροι στη μαχη κατα των ζωικων νοσηματων στην ΑΜΘ

Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος για τη επιτήρηση και τη λήψη μέτρων των εξωτικών νοσημάτων - Η μισθοδοσία τους χρηματοδοτείται κατά 100% από την Ε.Ε

Μια μικρή ανάσα στην καταπολέμηση των επιζωτίων νοσημάτων στην περιοχή μας αναμένεται να δώσει η πρόσληψη Εποχικού Προσωπικού 6 κτηνιάτρων ΙΔΟΧ, η μισθοδοσία των οποίων χρηματοδοτείται κατά 100% από την Ε.Ε  από την Περιφέρεια ΑΜΘ. 

Η πρόσληψή τους γίνεται στο πλαίσιο της εφαρμογής Ευρωπαϊκού προγράμματος για τη επιτήρηση και τη λήψη μέτρων των εξωτικών νοσημάτων, μετά τα επανειλημμένα κρούσματα και τις επιζωτίες που είχε η περιοχή μας και η χώρα μας από το 2014, σημείωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης.
 
Η πρόταση που συντάχθηκε από την ελληνική πλευρά, και έγινε αποδεκτή από πλευράς ΕΕ, περιλαμβάνει και τη χορήγηση άλλων υλικών, όπως αυτοκινήτων και μέσων, με παράλληλη επιδότηση 21 θέσεων για κάποιες από τις περιφέρειες της χώρας που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και έχουν εμφανιστεί κρούσματα, στις οποίες βεβαίως περιλαμβάνεται και η δική μας.
 
Οι 6 κτηνίατροι που της αναλογούν θα μοιραστούν στις 6 κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, με ένα σε κάθε πρωτεύουσα ΠΕ και 1 στην υπηρεσία της Ορεστιάδας, θα έχουν κύριο μέλημά τους την εφαρμογή του προγράμματος με σύμβαση ενός έτους η οποία δυνητικά θα ανανεώνεται για όσο διάστημα χρηματοδοτείται το πρόγραμμα από την ΕΕ.
 
Βέβαια το πρόγραμμα, σημείωσε ο κ. Σαχπαζίδης, δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να έχουμε σε πρώτη φάση, δηλαδή να επιτηρούνται τα νοσήματα, και να στοχεύουν σε μια έγκαιρη διάγνωση.
 
«Όσο πιο γρήγορα βρίσκουμε το πρώτο κρούσμα ενός νοσήματος, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε, και θα είναι αποτελεσματικά τα μέτρα μας» ανέφερε, επισημαίνοντας πως αν περάσει ο χρόνος και έχει διασπαρεί σε μεγάλη περιοχή, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και οι ζημιογόνες επιπτώσεις είναι μεγάλες.
 
Οι κτηνίατροι βέβαια δεν θα είναι αποκομμένοι από την υπηρεσία, μιας και θα συνεργάζονται με τους κτηνιάτρους και πολλές φορές θα επισκέπτονται μαζί τις εκμεταλλεύσεις, και φυσικά θα είναι σε διαρκή επικοινωνία, μιας θα είναι και για την εποπτεία.
 
Παρόλα αυτά αναμένεται να δώσουν μια ανάσα στους υφιστάμενους κτηνιάτρους της υπηρεσίας, που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν άλλα προγράμματα.
 
Άλλωστε η αρχική πρόταση από πλευράς της ΕΕ ήταν να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τους υφιστάμενους κτηνιάτρους, όμως οι υπηρεσίες αντέτειναν πως με τις υφιστάμενες συνθήκες και με το υπάρχον προσωπικό, είναι αδύνατον να εφαρμόσουν και ένα επιπλέον πρόγραμμα, για αυτό και δημιουργήθηκε αυτή η αντιπρόταση που περιλαμβάνει και την επιδότηση της μισθοδοσίας των κτηνιάτρων, που θα απασχολούνται στο πρόγραμμα.
 
Η προκήρυξη για τους Κτηνιάτρους αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.