6.700 αιτησεις υπαγωγης στον εξωδικαστικο μηχανισμο ρυθμισης οφειλων στην Ελλαδα

Ξεπερνούν τις 60.000 οι ενδιαφερόμενοι λόγω των βελτιωμένων ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των χρεών - Ημερίδα στην Κομοτηνή με την συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση

Θέματα που αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ανέλυσε την Τετάρτη 13 Μαρτίου στην Κομοτηνή ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «120 Δόσεις προς ΔΟΥ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα Δάνεια – Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στην Καβείρων 12 Κομοτηνή.
 
Ο κ. Κουρμούσης ανέφερε πως είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα κόκκινα δάνεια από το 2015, ενώ για το θέμα των 120 δόσεων, σημείωσε πως δεν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση το επόμενο δίμηνο. 

Πάνω από 60.000 ενδιαφερόμενοι σε όλη τη χώρα 

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, που ουσιαστικά περιλαμβάνει τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τη σημερινή μορφή του νόμου Κατσέλη, δίνει μια σειρά από εργαλεία στους πολίτες για να αντιμετωπίσουν τα χρέη, να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα από τους πιστωτές, να πάρουν την προστασία, να έχουν ακατάσχετο πλειστηριασμό αλλά και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, σημείωσε ο κ. Κουρμούσης.
 
Όπως ανέφερε οι ενδιαφερόμενοι σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τις 60.000, με 6.700 αιτήσεις να έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο μηχανισμό, με 1.750 να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.
 
Ακόμα βέβαια δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την κατανομή αυτών των αιτήσεων, μιας και παρόλο που υπάρχει βάση δεδομένων για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό από το 2017, δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμα επαρκή στοιχεία για να υπάρχει μια σαφή εικόνα.
 
Άλλωστε σε επίπεδο χώρας δεν υπάρχει καμία καταγραφή για το χρέος μεταξύ των επιχειρήσεων, και καταγράφονται στατιστικά μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες, την Εφορία και τα Ασφαλιστικά ταμεία.
 
Την όλη διαδικασία βοήθησε η αύξηση του ορίου για την απλή διαδικασία στα 300.000 ευρώ, καλύπτοντας την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών. 

Προσπάθεια για μια μόνιμη δομή 

Πάντως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν υπάρξει στη χώρα μας, έβγαιναν κατά διαστήματα και προσωρινά, μιας και δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, αντίστοιχες στην ΕΕ.
 
Για αυτό και έχει υπάρξει πίεση από την ΕΕ να μην συνεχίσουν να υφίστανται, όμως η κυβέρνηση έχει σαν αντίλογο να δημιουργηθεί ένα μόνιμο πλαίσιο ρυθμίσεων, με συγκεκριμένους κανόνες, όπου ο πολίτης ή η επιχείρηση θα μπορεί, όποτε έχει οικονομική αδυναμία, να προσέρχεται σε κάποιο μηχανισμό, κατά προτίμηση εκτός δικαστηρίου, και να τα ρυθμίζει.
 
Επειδή όμως αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε κάποια χώρα της Ευρώπης, γίνεται μια ανοιχτή διαπραγμάτευση, και ελπίζουν πως τους επόμενους μήνες θα τεθούν οι βάσεις για αυτό το μηχανισμό, του οποίου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτελεί μόνο την αρχή, ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις και επεκτεινόμενος σιγά σιγά σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, ομόρρυθμους εταίρους και η βούληση τώρα είναι να επεκταθεί σε όλα τα φυσικά πρόσωπα.
 
Ο κ. Κουρμούσης σημείωσε πως όλες οι δράσεις που έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια, είχαν σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και τη μείωση των κόκκινων δανείων, από 110 δις ευρώ το 2015 στα 80 δις, ωστόσο παραμένουν ψηλά, για αυτό και γίνονται συνέχεια δράσεις ώστε να μειωθούν σταδιακά, φτάνοντας τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 5% του συνόλου των δανείων. 

Χρειάζονται στήριξη οι επιχειρήσεις 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης, η δυνατότητα των 120 δόσεις αποτελεί μια ρύθμιση που έχουν ζητήσει και τα επιμελητήρια, ενώ γενικότερα θα πρέπει να γίνουν σημαντικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που θα δώσουν ανάσα στους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες τόσο της περιοχής όσο και όλης της χώρας.
 
Σήμερα, το ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τους υψηλούς φόρους και τις εισφορές, θεωρεί πως δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που δυσκολεύει την επιβίωση των επιχειρήσεων, για αυτό και χρειάζονται λύσεις ώστε να έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν, φέρνοντας έσοδα στο κράτος και θέσεις εργασίας.
 
Ειδικότερα στη Ροδόπη, είναι σημαντικό το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη από αυτές τις ρυθμίσεις, παρόλα αυτά η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, κάτι που ο κ. Γραβάνης απέδωσε στην ώρα που έγινε η ενημέρωση, όμως θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν την πληροφόρηση στα μέλη τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.