56 ατομα στο Δημο Κομοτηνης μεσω προγραμματων Μαθητειας

Για τους μαθητευόμενους και σπουδαστές των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ και ΙΕΚ

Συνολικά 56 άτομα θα απασχολήσει μέσω των προγραμμάτων Μαθητείας για τους μαθητευόμενους και σπουδαστές των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ – ΙΕΚ) ο Δήμος Κομοτηνής το σχολικό έτος 2019-2020, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής.
 
Η απόφαση αυτή λήφθηκε με δεδομένο ότι ο Δήμος Κομοτηνής επί σειρά ετών καθίσταται αρωγός στην προσπάθεια των δημοτών/πολιτών του, οι οποίοι αποκτώντας δεξιότητες και ικανότητες μέσω της παρακολούθησης των μαθημάτων, αλλά και της πρακτικής τους άσκησης στον Δήμο, προετοιμάζονται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σημερινής οικονομικής συγκυρίας όχι μόνο για το προσωπικό τους όφελος, αλλά κι αυτό της τοπικής κοινωνίας. 

34 σπουδαστές από τη Μαθητεία των ΕΠΑΛ 

Το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια 9 μηνών και περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας διάρκειας 7 ωρών την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και, παράλληλα, «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες σε τέσσερις ημέρες, στον εργοδότη.
 
Στο Δήμο Κομοτηνής θα απασχοληθούν 34 σπουδαστές, 5 στην ειδικότητα Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, 5 στην ειδικότητα Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων & Δικτύων, 4 στην ειδικότητα Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού, 7 στην ειδικότητα
Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, 5 στην ειδικότητα Τεχνικός Οχημάτων, 4 στην ειδικότηταΤεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων και 4 στην ειδικότητα Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ. 

20 Σπουδαστές από τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ 

Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η διάρκεια φοίτησης είναι 2 σχολικά έτη, δηλαδή 4 εξάμηνα. Το θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιείται ταυτόχρονα με Πρακτική Άσκηση – Μαθητεία, στους χώρους των επιχειρήσεων. Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης – Μαθητείας είναι ίση με το χρόνο φοίτησης, δηλαδή έως 20 μήνες και πραγματοποιείται για 4 ή 5 μέρες την εβδομάδα για 6 ώρες την ημέρα.
 
Στο Δήμο Κομοτηνής θα απασχοληθεί συνολικός αριθμός 20 σπουδαστών, από 5 στις ειδικότητες Τεχνιτών Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου, Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών, Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων. 

2 σπουδαστές από τα ΙΕΚ 

Τέλος τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχουν διάρκεια φοίτησης 5 εξάμηνα, εκ των οποίων το πέμπτο δύναται να είναι εξάμηνο Μαθητείας. Η συνολική διάρκεια της μαθητείας ανέρχεται σε 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στη δομή και 768 ώρες στον χώρο εργασίας. Η χρονική κατανομή των ωρών μεταξύ δομής κατάρτισης και χώρου εργασίας ανά εβδομάδα ορίζεται σε μια μέρα στη δομή κατάρτισης και τέσσερις μέρες στον χώρο εργασίας εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας. Ο αριθμός των ωρών μαθητείας στον χώρο εργασίας ορίζεται σε 8 ώρες ανά ημέρα.
 
Στο Δήμο Κομοτηνής θα απασχοληθούν 2 σπουδαστές, από 1 στις ειδικότητες Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας και Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.