51ο Φεστιβαλ Φιλιππων

Κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Βορείου Ελλάδος, το 51ο Φεστιβάλ Φιλίππων που για άλλη μια χρονιά καλεί το κοινό της ευρύτερης περιοχής να νιώσει την μαγική ατμόσφαιρα αυτού του χώρου, παρακολουθώντας τις καλύτερες παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Με τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη-Ελευθερίας Αρβανιτάκη θα ανοίξει το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων στις 4 Ιουλίου όπου οι δυο γνωστές τραγουδίστριες θα γεμίσουν το Αρχαίο Θέατρο με αγαπημένους ήχους και εικόνες, ενώ με το έργο του Σοφοκλή «Οιδίποδας Τύραννος– Επί Κολωνώ» πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ, τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή το Φεστιβάλ αυτό χθες παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου οι Γιώργος Ναβροζίδης, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Δημήτρης Ιωάννου, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και Δημήτρης Παπασταμάτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

«Το φεστιβάλ προάγει τον πολιτισμό και τη θεατρική παιδεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Γιώργος Ναβροζίδης, λέγοντας ότι είναι καταξιωμένος θεσμός στη Βόρεια Ελλάδα το Φεστιβάλ Φιλίππων, το οποίο παρακολουθούν από όλη την Ελλάδα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Δημήτρης Ιωάννου ευχαρίστησε τον κ. Ναβροζίδη για την παρουσία του τονίζοντας ότι το κλίμα που συναντούν εδώ δεν το αντιμετωπίζουν στις άλλες πόλεις, όπως στη Δράμα και στην Ξάνθη, «όπου είμαστε μόνοι είμαστε ορφανοί. Τόσο στην Κομοτηνή όσο και στις Σέρρες έχουμε κοντά μας τους ανθρώπους των ΔΗΠΕΘΕ και βρίσκουμε ένα πιο οικείο, δικό μας, ζεστό περιβάλλον». Ευχαρίστησε τον κ. Ναβροζίδη και τον κ. Παπασταμάτη.

«Η σημερινή μας συνάντηση έχει μια επιπρόσθετη σημασία και έναν επιπρόσθετο λόγο γιατί μετά από πολλά χρόνια στο Φεστιβάλ Φιλίππων θα φιλοξενηθεί και μία παραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και Κομοτηνής η οποία στις 11 και 12 Ιουλίου φιλοξενείται στα πλαίσια του προγράμματος του Φεστιβάλ Φιλίππων».

51 χρόνια κουβαλά το Φεστιβάλ Φιλίππων και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση όχι μόνο των Καβαλιωτών και Δραμινών αλλά εδώ και χρόνια έχει επεκταθεί διαφημιστικά σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο περίπτερο της πλατείας της Κομοτηνής όπου γίνεται διανομή του προγράμματος του Φεστιβάλ.

Χαρακτήρισε το χώρο του Φεστιβάλ στολίδι της περιοχής που αναδεικνύει τις παραστάσεις, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα το οποίο -όπως είπε- περιλαμβάνει μερικές από τις σπουδαιότερες παραστάσεις που φέτος θα περιοδεύσουν την Ελλάδα. Μουσική και κυρίως θέατρο».
Παρουσίασε το πρόγραμμα που ξεκινά την Παρασκευή με τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Ακολουθεί η παράσταση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και Σερρών «Οψόμεθα εις Φιλίππους» σε χώρο έξω από το θέατρο, γιατί η σκηνοθετική άποψη είναι να γίνει όσο το δυνατό κοντύτερα στο χώρο που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Αμέσως μετά φιλοξενείται η Καμεράτα «μια πολύ φημισμένη ορχήστρα κλασικής μουσικής. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη προσφορά του δήμου Καβάλας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί με αυτή την εκδήλωση γιορτάζονται φέτος τα 50 χρόνια του και είναι μια προσφορά προς το μουσικό φιλότεχνο κοινό».

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στο υπόλοιπο πρόγραμμα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο χοροθέατρο της κ. Σπυράτου, ένα θέαμα που με το χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερους θεατές.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Δημήτρης Παπασταμάτης, με τη σειρά του, στάθηκε περισσότερο στη συμπαραγωγή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και Σερρών «Οψόμεθα εις Φιλίππους». Η σκηνοθεσία είναι του Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος πριν από λίγο ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ελένης Στρούλια, ενώ η μουσική του Γιώργου Ανδρέου. «Ο Γιώργος Ανδρέου είναι Σερραίος καλλιτέχνης, γνωστός από τις δισκογραφικές του δουλειές».


Ο κ. Παπασταμάτης είπε ότι η παράσταση αυτή αναζητά χώρο για την παρουσίαση. Για παράδειγμα, στις Σέρρες θα παιχτεί στο Στρατόπεδο «Εμμανουήλ Παπά», δηλαδή «αναζητά ένα φυσικό περιβάλλον». Το ίδιο συμβαίνει και στην Κομοτηνή όπου αναζητείται χώρος και ενδέχεται να δοθεί η παράσταση στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, σύμφωνα με τον κ. Παπασταμάτη.

Τέλος, ο κ. Παπασταμάτης ευχαρίστησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ. Ιώαννου, ενώ εξήρε τη σημασία της φετινής διοργάνωσης όπως και της περσινής.

Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Παρασκευή 4 Ιουλίου

Συναυλία με την Δήμητρα Γαλάνη και την Ελευθερία Αρβανιτάκη

Παρασκευή 11 –

Σάββατο 12 Ιουλίου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών– ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής

«Οψόμεθα εις Φιλίππους»

(Συνδιοργάνωση Δήμος Φιλίππων, στον χώρο απέναντι από τα λασπόλουτρα του Δήμου Φιλίππων)

Πέμπτη 17 Ιουλίου

Δήμος Καβάλας

Καμεράτα – Ορχήστρα των φίλων της μουσικής «Ο μίτος της Αριάδνης προς την δημοκρατία»

Σάββατο 19 Ιουλίου

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ευριπίδη «Ορέστης»

Παρασκευή 25 –

Σάββατο 26 Ιουλίου

Ελληνική Θεαμάτων

Ευριπίδη «Ελένη»

Σάββατο 2 Αυγούστου

Χοροθέατρο «Ροές» Σοφίας Σπυράτου

«Ηλέκτρα Αυτουργός»

Παρασκευή 8 –

Σάββατο 9 Αυγούστου

Θεατρική διαδρομή – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Αλεξάνδρου Ρίζου – Ραγκάβη «Του Κουτρούλη ο γάμος»

Δευτέρα 11 Αυγούστου

Εθνικό Θέατρο

«Βάτρα – Χ»

Διασκευή της κωμωδίας «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη

Παρασκευή 22 Αυγούστου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας

Αισχύλου «Πέρσες»

Τετάρτη 27 Αυγούστου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Ευριπίδη «Μήδεια»

Παρασκευή 29-Σάββατο 30 Ιουλίου

Κάρμεν Ρουγγέρη

«Ρομπέν των Δασών»

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου

Εθνικό Θέατρο

Σοφοκλή «Οιδίποδας Τύραννος– Επί Κολωνώ»

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.