500.000 ευρω για την αναβαθμιση παιδικων χαρων στην Κομοτηνη

13 παιδικές χαρές θα αναβαθμιστούν το επόμενο διάστημα, με παράλληλη συντήρηση των υπολοίπων

Να αναβαθμιστούν 13 υπάρχουσες παιδικές χαρές και να συντηρηθούν όπου κρίνεται απαραίτητο οι υπόλοιπες παιδικές χαρές του Δήμου Κομοτηνής, με στόχο τη λειτουργική και αισθητική τους αναβάθμιση καθώς και την πιστοποίηση τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θέλει ο Δήμος Κομοτηνής, ο οποίος προκήρυξε σχετικό Διαγωνισμό προϋπολογισμού μελέτης  500.000,00 ευρώ.
 
Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 25 Απριλίου, ενώ η εγκατάσταση του εργολάβου και οι εργασίες εξαρτώνται από το πώς θα κυλήσει η διαδικασία και το αν θα υπάρξουν ενστάσεις.
 
Με το έργο, σε κάθε παιδική χαρά, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της προτεινόμενης παρέμβασης έχει σκοπό, να δημιουργήσει ασφαλείς χώρους αναψυχής και συνάντησης παιδιών με νέα παιχνίδια, οργάνωση περιοχών παιχνιδιού με διαφορετικά χρώματα στα δάπεδα ασφαλείας, ζώνες πράσινου κλπ ώστε να γίνουν οι παιδικές χαρές πιο ενδιαφέρουσες και να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον, για την σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και των νηπίων.
 
 

Οι παιδικές χαρές που θα γίνουν οι παρεμβάσεις 

Από τις 13 παιδικές χαρές όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, δύο βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, η παιδική χαρά στη Συμβολή οδών Βύρωνος και Μακεδονίας και η παιδική χαρά στην πλατεία της Χ.Ε.Ν. (οδός Ναρσή).
 
4 βρίσκονται στην περιοχή του Νοσοκομείου, και πρόκειται για την παιδική χαρά στην Πλατεία Π. Μελά (οδός Λαμπουσιάδη), την παιδική χαρά στην Πλατεία Εξηντάρη (οδός Ζυμβρακάκη), την παιδική χαρά στην Οδό Χατζηαντωνίου και την παιδική χαρά στην Οδό Διγενή Καππαδοκίας.
 
Επιπλέον στην περιοχή των Στρατώνων παρεμβάσεις θα γίνουν στην παιδική χαρά στην Πλατεία Κατσαντώνη, στην παιδική χαρά στην Πλατεία Καραϊσκάκη και στη παιδική χαρά στην συμβολή οδών Σοφιδών και Ζαλόγγου (πίσω από το 6ο δημοτικό σχολείο).
 
Τέλος εργασίες θα γίνουν στην Εκτενεπόλ, στην παιδική χαρά στη συμβολή οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Θεοδωρίδη, στη Νέα Μοσυνούπολη στην Οδό Ευξείνου Πόντου (τέρμα) και στην Περιοχή Νεόκτιστων στις παιδικές χαρές στην συμβολή οδών Ευξείνου Πόντου και Ευτέρπης και στη συμβολή οδών Κοριζή και Κανελλοπούλου.
 
 

Ποιες εργασίες θα γίνουν στις παιδικές χαρές 

Οι εργασίες που θα γίνουν στις παιδικές χαρές, ανάλογα και με τις ανάγκες, περιλαμβάνουν την καθαίρεση παιχνιδιών που κρίνονται ακατάλληλα ή έχουν υψηλό κόστος συντήρησης σε σχέση με την αντικατάσταση τους, τη συντήρηση των υπαρχόντων παιχνιδιών με σκοπό την ασφαλή τους χρήση και την πιστοποίηση τους, τη μετατόπιση υπαρχόντων παιχνιδιών σε νέες θέσεις με τις σωστές αποστάσεις ασφαλείας όπου αυτές χρειάζονται, την τοποθέτηση νέων παιχνιδιών δραστηριοτήτων με τα απαραίτητα πιστοποιητικά και συνδυάζονται ως προς την οργάνωση του χώρου με τα υπάρχοντα (αποστάσεις ασφαλείας, ηλικιακές ομάδες κλπ).
 
Επίσης θα τοποθετηθούν νέα δάπεδα ασφαλείας ή θα αντικατασταθούν τα υπάρχοντα όπου παρουσιάζουν φθορές και αποκολλήσεις, ενώ θα χρησιμοποιούνται επιπλέον νέα χρώματα δηλαδή, πράσινο, μπλε, πορτοκαλί και ροζ, πλην του κόκκινου όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να δημιουργηθούν πιο ενδιαφέροντες χώροι παιχνιδιού. Να σημειωθεί πως τα νέα δάπεδα διαφέρουν σε πάχος τέτοιο ώστε να πληρούν τις συνθήκες ασφαλείας σύμφωνα με το Κρίσιμο Ύψος Πτώσης κάθε παιχνιδιού.
 
Μέσα στις εργασίες είναι η συμπλήρωση της περιμετρικής περίφραξης και η τοποθέτηση πορτών εισόδου με σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων, εμπλουτίζεται ο αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων) όπου δεν είναι επαρκής, τοποθετούνται βρύσες για πόσιμο νερό όπου δεν καλύπτεται αυτή η απαίτηση με τις απαραίτητες εκσκαφές, τοποθέτηση σωληνώσεων, φρεάτια κλπ. αλλά και δημιουργούνται καθιστικές ζώνες για τους γονείς σε υπάρχουσες ή νέες θέσεις με νέα και υπάρχοντα παγκάκια.
 
Τέλος θα υποδειχθούν στην Υπηρεσία Πράσινου του Δήμου Κομοτηνής οι ανάγκες σε υπάρχουσες και νέες θέσεις φύτευσης δένδρων, θα δοθούν λύσεις για δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης και διέλευσης ΑΜΕΑ καθώς και για μπάρες αποτροπής τυχαίας εξόδου όπου κρίνεται απαραίτητο από την υπηρεσία.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.