4ο Φεστιβαλ Λυρας

Διήμερο ποντιακών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη από το Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Αλεξανδρούπολης για το Καλοκαίρι. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στο Κηποθέατρο του Δήμου στις 9 το βράδυ.

Πρώτη ημέρα εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις έχουν επίκεντρο το φεστιβάλ λύρας που πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε να πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη. «Φέτος», όπως τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρυσούλα Δημητριάδου «διαρκεί τρεις ημέρες ώστε να δώσουμε χρόνο και στα χορευτικά να παρουσιάσουν τις δουλειές τους. Συγκεκριμένα, θα παρουσιασθεί η λύρα Θράκης η οποία θα συνοδεύεται και από άλλα όργανα, η λύρα Κρήτης και η λύρα Πόντου με τη συμμετοχή βέβαια και χορευτικών. Οι περισσότερες λύρες μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά διαφέρουν προς το σχήμα.. Η κάθε μία έχει τον δικό της ήχο, όπως υπάρχει και διαφορά στις χορδές καθώς και στο υλικό κατασκευής των χορδών. Παλιότερα κατασκευάζονταν από ουρά αλόγου Στο φεστιβάλ της λύρας πριν παίξει η καθεμία θα δίνουμε πληροφορίες για την κάθε μία χωριστά».

Στόχος της όλης εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της λύρας «η οποία βέβαια υπάρχει σε πολλά μέρη. Δεν είναι μόνο λύρα του Πόντου. Λύρα παίζεται και στη Βουλγαρία, αλλά και στην Τραπεζούντα του Πόντου, όπως και στα νησιά. Θέλουμε να δώσουμε την αξία που της αρμόζει και έτσι με αυτόν τον τρόπο την αναδεικνύουμε».


Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας που αφορά στο Φεστιβάλ λύρας είναι το εξής: λύρα Θράκης: Αλέξης Παρτινούδης – λύρα Σπύρος Στράτος – γκάιντα Αγγελος Στράτος – νταούλι Ευάγγελος Κατσουηίδης – ούτι και τραγούδι χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακού λαογραφικού συλλόγου παραδοσιακών χορών “Ακρίτες” Αλεξανδρούπολης. Λύρα Κρήτης: Ροζονάρηδες Ηλίας Ανδρεουλάκης, λύρα – τραγούδι, Σταύρος Βουρβαχάκης, λαούτο – τραγούδι. Λύρα Πόντου: Φώτης Μαρμαρίδης, λύρα. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Ιωάννης Γεωργιάδης – Ηλίας Στεφανίδης, νταούλι, χορευτικό συγκρότημα μορφωτικού συλλόγου Ποντίων Ν. Έβρου “Αλέξιος Κομνηνός”

Δεύτερη ημέρα εκδηλώσεων

Την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων Κυριακή 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Εγνατία» ημερίδα με θέμα «Χοροί και θέατρο στον Πόντο. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας ο κ. Παρχαρίδης Γιώργος. Ομιλητές θα είναι ο Μιχάλης Καραβέλας, χοροδιδάσκαλος, που θα μιλήσει με θέμα «Οι χοροί στον Πόντο», ο Ιωάννης Γεωργιάδης, σκηνοθέτης με θέμα: «Το θέατρο στον πόντο», ενώ θα παρουσιασθεί το θεατρικό μονόπρακτο «Η κεμεντζετζού» το οποίο θα παρουσιάσει η Γεωργία Γεωργιάδου από τον σύλλογο Καυκάσιων Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για ένα έργο αφιερωμένο στην ανατομία της λύρας με έναν τρόπο διασκεδαστικό και σατιρικό».

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρξουν και ποντιακά εδέσματα από τις γυναίκες του συλλόγου. Η κ. Δημητριάδου ευχαριστεί το Δήμο Αλεξανδρούπολης για τη στήριξη της εκδήλωσης.

Έκθεση φωτογραφίας

Συγχρόνως θα υπάρχει και έκθεση φωτογραφίας από τους πρώτους Ποντίους που ήρθαν το 1922 και εγκαταστάθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. «Οι Πόντιοι όταν ήρθαν στην Αλεξανδρούπολη εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Καλλιθέας, το όνομα της οποίας είναι απόλυτα συνυφασμένο με την παρουσία των Ποντίων. Ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και πολλοί ήταν μορφωμένοι. Δούλεψαν και δημιούργησαν. Υπάρχει τεράστιο υλικό το οποίο συγκέντρωσα γυρίζοντας από σπίτι στο σπίτι. Υπάρχει υλικό από την οικογένεια Κανδυλάφτη που έχει γράψει και πολλά βιβλία έζησε καταστάσεις. Αυτές τις φωτογραφίες θα τις εκθέτουμε μόνιμα στο σύλλογο».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.