48ωρη απεργιακη κινητοποιηση των εργαζομενων στα ΚΕΠ

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση τη Δευτέρα και Τρίτη 6 και 7 Ιουλίου, προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων ΚΕΠ, συνεχίζοντας τις δυναμικές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασισθεί και προαναγγελθεί ως εναλλακτική λύση, εφόσον ο διάλογος δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην επίλυση των εξαιρετικά σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ.

Άμεση έκδοση της τρίτης προκήρυξης

Από τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων όπως μεταφέρει ο υπεύθυνος τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών κ. Θανάσης Λιανός είναι η άμεση έκδοση της τρίτης προκήρυξης. «Δουλεύουμε στα ΚΕΠ 3000 εργαζόμενοι από το 2001, εκ των οποίων έχουν μονιμοποιηθεί περίπου 2500 και υπάρχουν 600 περίπου θέσεις για να καλυφθούν, υπάρχουν δηλαδή συνάδελφοι που πληρώνονται πεντακόσια ευρώ το μήνα και πολλοί από αυτούς ήδη έχουν απολυθεί με προϋπηρεσία πέντε και έξι χρόνων στα ΚΕΠ. Γίνεται κατανοητό ότι έχει θυσιάσει κάποιος τη ζωή του, γιατί όλοι έχουμε οικογένειες και παιδιά, περιμένοντας μια προκήρυξη. Και επειδή πολλά λέγονται για τον τρόπο που προσληφθήκαμε στα ΚΕΠ θα σας πω, γιατί η προκήρυξη έχει κατηγορηθεί ότι είναι φωτογραφική, ότι και ανοικτή να ήταν η προκήρυξη δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως οι μόνοι που μπορούσαν να τη διεκδικήσουν ήταν οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ εφόσον θέτει ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη μοριοδότησης από προϋπηρεσία. Τα ΚΕΠ είναι καινοτόμος θεσμός, δεν προϋπήρχαν πριν από εμάς, είναι παρθενικός θεσμός, που τον λειτουργήσαμε εμείς. Και ανοικτή να ήταν λοιπόν η προκήρυξη, γιατί κατηγορούμαστε για αυτό, πάλι θα έμπαινε η προϋπηρεσία σαν βασικό προσόν, οπότε μόνο εμείς θα μπορούσαμε να τη διεκδικήσουμε. Είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε πιλοτικά, δοκιμαστικά και μπορώ να πω ότι ξελασπώσαμε κυριολεκτικά το δημόσιο. Σύμφωνα με έρευνες τα ΚΕΠ έχουν 93% αποδοχή από τον κόσμο. Όλοι έρχονται σε μας και έχουν καταργήσει τις δημόσιες υπηρεσίες. Το «πάω σε ΚΕΠ» έχει γίνει σλόγκαν. Ενώ είμαστε επικουρική υπηρεσία έχουμε επιφορτισθεί δουλειά άλλων υπηρεσιών και θα έλεγα ότι σήμερα οι άλλες υπηρεσίες λειτουργούν επικουρικά».

Για παράδειγμα ο κ. Λιανός τονίζει ότι το ΑΜΚΑ ήταν να πραγματοποιηθεί από το 2007 -2009. «Κάτι που δεν έγινε. Για να σας δώσω να καταλάβετε ότι δεν υπήρχε προγραμματισμός θα σας πω ότι ζήτησαν από τα ΚΕΠ να εκδώσουν σε ένα μήνα 7 εκατομμύρια ΑΜΚΑ. Αν κάνουμε τη διαίρεση θα δούμε ότι σε κάθε εργαζόμενο αντιστοιχούν την ημέρα 93 αριθμοί ασφαλισμένων κάθε ημέρα. Όταν δόθηκε το ΑΜΚΑ στα ΚΕΠ ζητήθηκε μέσα σε ένα μήνα τόση ήταν η προθεσμία που δόθηκε να βγάλουμε εφτά εκατομμύρια αριθμούς. Ο καθένας από εμάς δηλαδή θα εξυπηρετούσε 93 πολίτες καθημερινά, εκτός των άλλων υποθέσεων με τις οποίες έχουμε επιφορτισθεί. Θα δείτε ότι και το Σεπτέμβρη θα δημιουργηθεί πρόβλημα, διότι το ΑΜΚΑ πήρε παράταση και θα δούμε να σχηματίζονται ουρές στα ΚΕΠ. Εμείς προτείναμε να δοθεί το ΑΜΚΑ ανά ταμείο, δηλαδή σταδιακά σε ορισμένο χρονικό διάστημα, ή με τον αριθμό ΑΦΜ μέχρι τέλους του έτους».

Ο υφυπουργός κ. Ζώης αρνήθηκε να μας δει

Τα μηνύματα για την επιτυχία της απεργίας είχαν δοθεί προηγουμένως και μάλιστα όπως τονίζει ο κ. Θανάσης Λιανός, «θεωρούμε ότι η συμμετοχή ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής. Είχαμε κάνει μια προειδοποιητική 24ωρη απεργία στις 11 Ιουνίου στην οποία η συμμετοχή έφθανε το 75%. Δηλαδή επί 3000 εργαζομένων στα ΚΕΠ είχαν απεργήσει 2400. Σε αυτήν είχαμε τα ίδια αιτήματα με την τωρινή κινητοποίηση αλλά ζητούσαμε συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό για τα ΚΕΠ τον κ. Ζώη. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε και μας παρέπεμψαν να δούμε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και την διευθύντρια του υπουργείου που είναι υπεύθυνη για τα ΚΕΠ, η οποία είναι υπάλληλος, γεγονός που σημαίνει ότι η πολιτική λύση που ζητούσαμε δεν μπορούσε να δοθεί από τους δύο που παρέπεμψαν. Εμείς πήγαμε στο υπουργείο και ξαναζητήσαμε συνάντηση με τον κ. Ζώη ο οποίος και πάλι δεν μας δέχθηκε».

Και από τις δύο συναντήσεις έγινε κατανοητό ότι ορισμένα ζητήματα ήταν γνωστά και όσον αφορά στα διαδικαστικά μπορούν να δοθούν λύσεις αλλά σε θέματα που αφορούν πολιτική λύση θα έπρεπε να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Ζώη. «Επειδή αυτά τα ζητήματα χρονίζουν και εδώ και ενάμισι χρόνο είναι αιτήματά μας και επειδή έχουμε πάρει υποσχέσεις οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε. Συγκεκριμένα οι τελευταίες δεσμεύσεις ήταν το Δεκέμβρη του 2008, όπου δια στόματος του κ. Ζώη είχε γίνει γνωστό ότι το Φλεβάρη θα ξεκινήσει η σύσταση των θέσεων που ζητάμε για τα ΚΕΠ και το Μάρτη θα βγει η προκήρυξη. Πέρασαν επτά μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα. Επειδή είμαστε υπέρ του διαλόγου κάναμε όλες τις κινήσεις ώστε να βρούμε μέσω δια αυτού λύσεις αναγκασθήκαμε να φθάσουμε στην κινητοποίηση γιατί δεν βλέπουμε ανταπόκριση».

Α.Π.

Τα αιτήματα των εργαζομένων σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

«Ως αιτίες που πλέον ορίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις μη αναστρέψιμες θεωρούμε τις εξής:

Την ανακολουθία του πολιτικού λόγου όσο αφορά τις δεσμεύσεις για την τρίτη προκήρυξη , για το επίδομα υπολογιστή , για την νομοθετική ρύθμιση χορήγησης επιδόματος στους συναδέλφους των Νομαρχιακών ΚΕΠ ώστε να υπάρξει ταύτιση του μισθού τους

Την επίμονη άρνηση ικανοποίησης δίκαιων αιτημάτων, όπως η αναγνώριση της προϋπηρεσίας

Τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας που επιδεινώνονται σταδιακά από τον κακό προγραμματισμό και την αθρόα εισροή νέων υποθέσεων αλλά και τον άτακτο χρονισμό αυτών που ήδη έχουμε, με αποτέλεσμα να εργαζόμαστε εξαντλητικά και σε περιβάλλον που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα με ουρές δυσαρεστημένων πολιτών , χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει και θα συμβεί με τον ΑΜΚΑ, ΟΓΑ, ΕΟΤ, ΑΜΕΑ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ στη μέση του καλοκαιριού και σε περίοδο αδειών.

Απαιτούμε άμεση ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας ώστε ο Θεσμός να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του και οι εργαζόμενοι σε αυτόν να έχουν αξιοπρεπή αντιμετώπιση για την εργασία που προσφέρουν και όχι να θεωρούνται οι «Είλωτες» του υπόλοιπου Δημόσιου Τομέα .

Τα αδιαπραγμάτευτα αιτήματα μας είναι η βάση για αξιοπρεπή εργασία και ισχυρή αξιοπιστία του Θεσμού που εμείς στηρίξαμε και αναδείξαμε.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

•Δέσμευση για σύσταση όλων των θέσεων των εργαζομένων που απασχολούνται στα ΚΕΠ και άμεση έκδοση της τρίτης προκήρυξης.

•Αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας για τα χρόνια που λειτουργούσαμε τα ΚΕΠ ως συμβασιούχοι

•Μισθολογική ταύτιση των εργαζομένων στα ΚΕΠ Νομαρχιών και Δήμων

•Χορήγηση επιδόματος υπολογιστή

•Επανεξέταση του ωραρίου των ΚΕΠ ώστε να μην εργάζεται ποτέ μόνος του κάποιος συνάδελφος, πιστή τήρηση του ωραρίου και της εργασίας από τους προϊσταμένους και τους αναπληρωτές τους, έλεγχος και αυστηρές κυρώσεις όπου αυτό δεν εφαρμόζεται. Επιπλέον ταχύτερη θεσμοθέτηση πλαισίου όπου θα επιτρέπει την σταδιακή αντικατάσταση των προϊσταμένων που προέρχονται από τρίτες υπηρεσίες , με εργαζόμενους από τα ΚΕΠ

•Καθιέρωση εφάπαξ επιδομάτων αλλότριων εργασιών όταν τα ΚΕΠ αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν υποθέσεις άλλων υπηρεσιών με χρέωση του φορέα που εξυπηρετούμε, π.χ. ΑΜΚΑ με χρέωση του Υπουργείου Απασχόλησης

•Ενεργή συμμετοχή των αντιπροσώπων μας στην διαμόρφωση και την εισαγωγή των νέων υποθέσεων καθώς και ομαδοποίηση σε τακτά χρονικά διαστήματα των υποθέσεων αυτών, διενέργεια ενημερωτικών σεμιναρίων στις περιφέρειες πριν ενσωματωθούν αυτές στο σύστημα του e-kep ermis.

•Συμμετοχή των αντιπροσώπων μας στον χρονικό προγραμματισμό ανάθεσης των υποθέσεων ώστε να μην υπάρχει φόρτος εργασίας σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους που απειλεί την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των ΚΕΠ και υποβαθμίζει δραματικά τις συνθήκες που εργαζόμαστε

•Κατάρτιση θεσμικού Πλαισίου για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών που θα ορίζει επακριβώς τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας

•Καλούμε τους συναδέλφους να δείξουν δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται και να θεωρούν ως γνώμονα πάντα ότι, η συμμετοχή σε αυτές και το μήνυμα που θα στέλνουν είναι αυτό που αποτελεί το αδιαμφισβήτητο διαπραγματευτικό χαρτί για την δικαίωση των παραπάνω αιτημάτων.

•Υπενθυμίζουμε σε όλους τους συναδέλφους ότι δικαίωμα συμμετοχής στην Απεργιακή Κινητοποίηση έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ άσχετα αν είναι μέλη ή όχι σε κάποιο πρωτοβάθμιο σωματείο των ΚΕΠ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.