48ωρη απεργια Τελωνειακων απο τη Δευτερα

Την κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, από τις 7 το πρωί κήρυξε η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας με αίτημα την εξαίρεση των Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών, ΔΕΤΕ, από την κατάργηση και ενσωμάτωσή τους ως Ειδικού Λογαριασμού στον Προϋπολογισμό ή την υπαγωγή τους στις εξαιρέσεις του άρθρου 3 του φορολογικού νομοσχεδίου. Να σημειωθεί ότι και την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας είχε κηρύξει απεργία, στην οποία μάλιστα η συμμετοχή ήταν καθολική.

«Η μη σύννομη πρόθεση του Υπουργείου Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη για την κατάργηση – ενσωμάτωση των ΔΕΤΕ στον προϋπολογισμό ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την απεργία. Κατά την άποψή μας, η ουσιαστική κατάργηση των ΔΕΤΕ με την ένταξή του στον προϋπολογισμό είναι παράνομη, γιατί πρόκειται για ένα ανταποδοτικού χαρακτήρα λογαριασμό. Έτσι αποφασίσαμε να κατέλθουμε σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις», δηλώνει το μέλος της ΠΑΣΚ Τελωνειακών Υπαλλήλων στο Νομό Έβρου, Γιάννης Νικολαϊδης.

Όπως σημειώνει ο κ. Νικολαϊδης, και σε αυτή την απεργία η συμμετοχή θα είναι καθολική και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των τελωνειακών υπαλλήλων στους Κήπους του Νομού Έβρου από την 11η Ένωση Εκπροσώπων ΠΑΣΚ Τελωνειακών Υπαλλήλων υπήρχε ομοφωνία στην απόφαση της Ομοσπονδίας να κατέλθουν σε απεργία.

Αιτήματα των τελωνειακών

Κατά τον κ. Νικολαϊδη, η μεταφορά των ΔΕΤΕ στο λογαριασμό θα έχει συνέπεια και στην φορολόγηση των ΔΕΤΕ τα οποία αφορούν σε ένα χρηματικό ποσό που εισπράττουν οι τελωνειακοί για τις εργασίες τους τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Είναι γνωστό ότι τα τελωνεία λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως. Αυτά τα χρήματα εισπράττονται από τους τελωνειακούς σε όλη την ΕΕ και μάλιστα είναι κατοχυρωμένα από αυτήν. Εμείς ζητάμε να ενταχθούν στον βασικό μας μισθό το σύνολο των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι τελωνειακοί, δηλαδή των ΔΕΤΕ.

Επίσης ζητάμε τη διανομή μεταξύ των τελωνειακών του 25% των ιδίων πόρων που επιστρέφονται στη χώρα μας από την ΕΕ ως έξοδα είσπραξης και τα οποία έπρεπε να διατίθενται αποκλειστικά για αυτούς που τα εισπράττουν, δηλαδή τους Έλληνες τελωνειακούς και τα οποία, παράνομα, δεν δίνονται. Από τη σύσταση του θεσμού αυτού τα χρήματα αυτά, κατά παραχώρηση στην ουσία των ελλήνων τελωνειακών υπαλλήλων, εισάγονται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ζητάμε τα υπόλοιπα του λογαριασμού των ΔΕΤΕ στο τέλος κάθε χρόνου να μην περιέρχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον προϋπολογισμό αλλά αποκλειστικά να διατίθενται για κάλυψη των απαράδεκτων τελωνειακών κτιριακών υποδομών.

Υπάρχουν να σημειώσουμε δικαστικές αποφάσεις για το αφορολόγητο του 50% των ΔΕΤΕ και παρόλα αυτά κάθε χρόνο αναγκάζονται οι τελωνειακοί υπάλληλοι να καταθέτουν αγωγές κατά της φορολόγησή τους».

<Προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της απεργίας

Ήδη με απόφαση της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στα τελωνεία που θα προβαίνει σε τελωνειακές εργασίες που έχουν σχέση με την εισαγωγή και εξαγωγή ευπαθών ζωτικής ή εθνικής σημασίας προϊόντων, όπως για παράδειγμα φαρμακευτικό υλικό.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.