46 παιδια με χρονιες παθησεις εχουν αναγκη απο μονιμη φροντιδα

Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Θεραπευτήριο της Αιγείρου και η υστέρηση σε προσφορά από εθελοντές

Μετ’ εμποδίων καταφέρνει να καλύπτει τις ανάγκες των 46 περιθαλπόμενων το εναπομείναν προσωπικό του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Παίδων, που βρίσκεται έξω από τον οικισμό της Αιγείρου. Η συγκεκριμένη δομή, όπως και οι υπόλοιπες κοινωνικές δομές ανά τη χώρα, ταλανίζεται από σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως σε εξειδικευμένους επιστήμονες. Ενδεικτικά, στο Θεραπευτήριο δεν υπάρχει μόνιμος ψυχολόγος, υπάρχει μία μόνο κοινωνική λειτουργός, ενώ η εργοθεραπεύτρια, την οποία «μοιράζεται» με άλλη κοινωνική δομή της Ξάνθης, προσφέρει τις υπηρεσίες της στους περιθαλπόμενους μόλις δύο φορές την εβδομάδα. Επιπροσθέτως, ανησυχητική υποστελέχωση παρουσιάζει η νοσηλευτική υπηρεσία του Θεραπευτηρίου, ενώ απαραίτητη κρίνεται και η ενίσχυση σε διοικητικό προσωπικό.

Σωτήρης Σωτηριάδης
 
«Όσο διοικούμε αυτές τις δομές, θα παλεύουμε για να αυξηθεί το προσωπικό και να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους περιθαλπόμενους»

Τα παραπάνω περιέγραψε ο κ. Σωτήρης Σωτηριάδης, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τη σύζυγο του Τούρκου Πρόξενου στην Κομοτηνή, κ. Χούλια Ακιντζί, που έγινε με αφορμή την πρωτοβουλία της τελευταίας να επισκεφτεί το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων. Θυμίζουμε ότι η δομή της Αιγείρου είναι μία από τις παρόμοιες 7 δομές, που εποπτεύει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Ο κ. Σωτηριάδης αναγνώρισε ότι οι ανάγκες για προσωπικό είναι πολύ αυξημένες σε όλες τις κοινωνικές δομές, που εποπτεύονται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, και υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό. «Θέλουμε μόνιμο προσωπικό, που να είναι εδώ σε καθημερινή βάση», ξεκαθάρισε. «Όσο διοικούμε αυτές τις δομές, θα παλεύουμε για να αυξηθεί το προσωπικό και να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους περιθαλπόμενους», επισήμανε, μην παραλείποντας να ευχαριστήσει το υπάρχον προσωπικό για τις προσπάθειες που καταβάλλει, για να ανταποκριθεί στο έργο.

Ελπίδες για υλοποίηση της δέσμευσης περί 450 προσλήψεων σε όλη την Ελλάδα μέσα στο 2016

Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει η δέσμευση από τους αρμόδιους υπουργούς, τον κ. Κατρούγκαλο και την κ. Φωτίου, πως μέσα στο 2016 θα προκηρυχτούν οι 450 θέσεις για τα 13 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα, ο κ. Σωτηριάδης ευχήθηκε αυτή η δέσμευση να υλοποιηθεί, σημειώνοντας πως «θα είναι μια ανάσα πραγματικά για όλα τα κέντρα».

«Επειδή τα περιστατικά που έχουμε εδώ τις περισσότερες φορές είναι βαριά περιστατικά, ο κόσμος ίσως θεωρεί ότι δεν μπορεί να προσφέρει»

Την ίδια στιγμή, που ταλανίζεται από την υποστελέχωση, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων δεν απολαμβάνει της υποστήριξης από εθελοντές που θα ήθελαν οι άνθρωποί του ή τουλάχιστον εκείνης της υποστήριξης, που εκδηλώνεται στις υπόλοιπες κοινωνικές δομές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Προσπαθώντας να ερμηνεύσει αυτήν την υστέρηση, ο κ. Σωτηριάδης διέκρινε ότι «επειδή τα περιστατικά που έχουμε εδώ τις περισσότερες φορές είναι βαριά περιστατικά, ο κόσμος που δεν ξέρει-γιατί πολλές φορές η άγνοια δημιουργεί περισσότερα προβλήματα- ίσως θεωρεί ότι δε χρειάζεται εδώ πέρα ή ότι δεν μπορεί να προσφέρει». «Ναι μεν υπάρχουν κάποιοι εθελοντές που έρχονται για να παίξουν με τα παιδιά, να διαβάσουν κάποια παραμύθια, να απασχοληθούν γενικότερα με δημιουργικές δραστηριότητες», επισήμανε, «αλλά είναι λιγότεροι από ό,τι στις υπόλοιπες δομές μας». «Αυτό εμείς θέλουμε όσο το δυνατόν να το αναδείξουμε», συνέχισε, «και να ενημερώσουμε καλύτερα την κοινωνία. Υπάρχει επίσης το αρνητικό, ότι είμαστε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα παραρτήματα είναι πιο κοντά στον αστικό ιστό, οπότε είναι και πιο εύκολα προσβάσιμα για την κοινωνία. Βέβαια, εδώ έχουμε τα χωριά που είναι γύρω από το παράρτημα, που μπορούν να βοηθήσουν. Είναι όμως κάτι, στο οποίο εμείς θέλουμε να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος».

Χούλια Ακιντζί
 
«Εδώ κατανοούμε ότι τα πιο σημαντικά είναι η αγάπη και η υγεία»

Η σύζυγος του Τούρκου Πρόξενου επισκέφτηκε για τρίτη φορά στους 20 μήνες, που βρίσκεται στην πόλη μας, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων. Η χθεσινή της επίσκεψη έγινε με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, που γιορτάστηκε την περασμένη Κυριακή. Εκτός από τις ανθοδέσμες, που προορίζονται για τις γυναίκες-μητέρες που εργάζονται στο Θεραπευτήριο, η κ. Ακιντζί προσέφερε για τις ανάγκες των περιθαλπόμενων συσκευασίες με πάνες και κουβέρτες. Στη διάρκεια της συζήτησης και της ενημέρωσης, που είχε από τον κ. Σωτηριάδη, εμφανίστηκε αρκετές φορές συγκινημένη, ενώ έσπευσε να ευχαριστήσει θερμά, τόσο τη διοίκηση, όσο και τους εργαζόμενους που προσφέρουν τη φροντίδα τους στα παιδιά του Θεραπευτηρίου.  Στις δηλώσεις της υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που το ανθρώπινο μυαλό είναι λίγο μπερδεμένο με διάφορα πράγματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας, εδώ κατανοούμε ότι τα πιο σημαντικά είναι η αγάπη και η υγεία».  «Κάθε φορά που έρχομαι νοιώθω διαφορετικά συναισθήματα, αλλά πάντα έντονα», προσέθεσε, ενώ παίρνοντας αφορμή από την αναφορά του κ. Αντωνιάδη στη μειωμένη προσφορά από εθελοντές, κάλεσε τους συμπολίτες μας να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους ώστε να ζήσουν έντονα συναισθήματα δίπλα στα παιδιά του Θεραπευτηρίου. «Ακολουθούμε μια καθημερινότητα, που έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε στην οικογένεια και στην εργασία μας», αναγνώρισε, «όμως οι συμπολίτες μας συχνά πρέπει να έρχονται εδώ πέρα και να επισκέπτονται αυτά τα παιδιά, για να ξεφεύγουν από αυτά που τους κουράζουν στην καθημερινότητα και να ζήσουν τα πραγματικά συναισθήματα σε αυτό εδώ το ίδρυμα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.