46 επιχειρησεις της Ροδοπης στη λιστα με τους μεγαλοοφειλετες του Δημοσιου

Συνολικές οφειλές 125.671.464,79 ευρώ φαίνεται να έχουν προς το ελληνικό κράτος

Σαράντα έξι επιχειρήσεις της Ροδόπης, που φαίνεται να οφείλουν στο ελληνικό κράτος 125.671.464,79 ευρώ βρίσκονται στη λίστα με τους 13.730 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων την Πέμπτη 7 Ιουλίου, στο πλαίσιο υλοποίησης όσων προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.
 
Μια πρώτη ανάγνωση της λίστας δείχνει πως, όπως και η γενικότερη λίστα με τους 13.730 οφειλέτες, δύσκολα θα αποδώσει πόρους στο ελληνικό κράτος, μιας και σε αυτή περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που είναι χρόνια, και σε μερικές περιπτώσεις δεκαετίες, που έχουν πάψει να υφίστανται, με ιδιοκτήτες που έχουν φύγει είτε από την περιοχή είτε και μερικές φορές από τη ζωή.
 
Επιπλέον η λίστα περιλαμβάνει επιχειρήσεις που έχουν έδρα τη Ροδόπη, όμως υπάρχουν και πολλές εκ των οποίων η έδρα βρίσκονταν αλλού και δραστηριοποιούνταν στην Κομοτηνή, οι οποίες αν προστεθούν θα αυξήσουν πάρα πολύ τον τελικό αριθμό οφειλών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ΕΝΚΛΩ, η οποία είχε εργοστάσια στην Κομοτηνή και τη Νάουσα αλλά έδρα στην Αθήνα, και οφείλει στο ελληνικό δημόσιο 55.680.928,50 ευρώ, δηλαδή τα μισά από όσα χρωστούν όλες οι επιχειρήσεις της Ροδόπης μαζί.
 
Μάλιστα η δημοσιοποιηθείσα λίστα φαίνεται να είναι μία επανέκδοση της λίστας του 2012, ενώ στο μεσοδιάστημα δεν έγινε καμία επεξεργασία των οφειλών και των οφειλετών, δηλαδή η φορολογική διοίκηση δεν μπήκε στον κόπο να ξεχωρίσει ποιες οφειλές μπορούν να εισπραχθούν και ποιες είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Σημειώνεται ότι έχει ψηφιστεί νόμος από την ελληνική Βουλή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Όσες λάβουν αυτόν τον χαρακτηρισμό, τίθενται στο «ψυγείο» και εφόσον προκύψουν πληροφοριακά στοιχεία επανεγγράφονται στις υποθέσεις που θεωρούνται εισπράξιμες. Ο σχετικός νόμος όμως δεν χρησιμοποιήθηκε από τη φορολογική διοίκηση.
 
Να σημειώσουμε πως οι 13.730 οφειλέτες χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο περί τα 83 δισ. ευρώ Από το ποσό αυτό εισπράξιμο θεωρείται το 15%.
 
Διαβάστε εδώ τις επιχειρήσεις της Ροδόπης που βρίσκονται στη λίστα που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.