44 μητερες θηλασαν ταυτοχρονα τα μωρα τους στην κεντρικη πλατεια Κομοτηνης

9ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Θηλασμός - Στέλλα Στόικου «Η γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται ότι ο θηλασμός είναι εμπόδιο για την κοινωνική ζωή και την καριέρα της»

44 θηλάζουσες μητέρες, μητέρες «to be», με κοιλίτσες ή με σκέψη για κοιλίτσες, μητέρες πρώην θηλάζουσες, σύζυγοι, φίλοι και συγγενείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και βρέθηκαν στη κεντρική πλατεία Κομοτηνής το πρωί της Κυριακής.
 
Ο λόγος για τον 9ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Θηλασμό, μία εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα στην οποία μικροί και μεγάλοι άντλησαν χρήσιμες πληροφορίες για την αξία του θηλασμού όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο, σε μια ομάδα, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα».
 

Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της «ΡΟΔΟΠΗ: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας» που και φέτος ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της δράσης στην πόλη μας, όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» η διαχειρίστριά της, Στέλλα Στόικου. «Πρόκειται για μία εκδήλωση δημόσιου χαρακτήρα και η κάθε μητέρα μπορεί να έρθει απλώς για να ενημερωθεί, δεν είναι υποχρεωτικό να θηλάσει. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να ανταλλάξουμε γνώμες, να μιλήσουμε για τους προβληματισμούς μας και φυσικά μοιράζουμε ενημερωτικά έντυπα και μικρά δωράκια», σημείωσε δίνοντας γενικές πληροφορίες γύρω από τους σκοπούς της δράσης. 

Η ανάγκη υποστήριξης της θηλάζουσας από το κοινωνικό και εργασιακό της περιβάλλον 

Απαριθμώντας τα πολύτιμα οφέλη του θηλασμού, υπογράμμισε πως πρόκειται για μία διαδικασία που γεμίζει αγάπη και στοργή το βρέφος, βοηθώντας το να δεθεί με τη μητέρα, συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξή του, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού για την ίδια τη θηλάζουσα. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να υπάρχει η κατάλληλη στήριξη από το περιβάλλον της «δεν αρκεί να το θέλει η ίδια η μητέρα.
 
Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να είναι ενημερωμένοι και έπειτα ο κοινωνικός της περίγυρος να την βοηθά στις καθημερινές τις δουλειές, ώστε να αφοσιωθεί στο μωρό της τον πρώτο καιρό που είναι λίγο πιο δύσκολα. Φυσικά η γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται ότι ο θηλασμός είναι ένα εμπόδιο για την κοινωνική της ζωή και τη συνέχιση της καριέρας της», συμπλήρωσε για να μιλήσει για τον εργασιακό χώρο και πώς αυτός μπορεί να επηρεάσει μία νέα μητέρα.
 

Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, ιδίως στην Βόρεια Ευρώπη προβλέπεται ότι η μητέρα θα μείνει με το βρέφος για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του χωρίς να έχει πρόβλημα με την δουλειά της, για να ανταποκριθεί καλύτερα στα νέα της καθήκοντα, πληροφόρησε η κ. Στόικου για να σκιαγραφήσει στη συνέχεια την κατάσταση στην χώρα μας.
 
«Στην Ελλάδα δυστυχώς η νομοθεσία δεν στηρίζει τόσο πολύ τον θηλασμό. Πολλές ελεύθερες επαγγελματίες πρέπει να γυρίσουν από την πρώτη στιγμή στη δουλειά τους, ιδιωτικές υπάλληλοι μπορεί να επιστρέψουν σε σαράντα μέρες ή ακόμα και σε δύο μήνες, εξαρτάται από τον εργοδότη. Στον δημόσιο τομέα τα πράγματα ίσως είναι καλύτερα, αλλά πρέπει να ξέρετε πως η εργασία δεν αποτρέπει τον θηλασμό, αφού πάντα υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρεται το γάλα στο μωρό μέσω αντλήσεων ακόμα και όταν βρίσκεται στη δουλειά της η μητέρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή ενημέρωση» κατέληξε, υποδεικνύοντας στον κόσμο τα σχετικά έντυπα μέσα από τα οποία μπορούσε να ενημερωθεί ώστε να λύσει οποιαδήποτε απορία του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.