40 γονεις παρακολουθησαν ομιλια με θεμα την παιδικη παχυσαρκια

Μιχάλης Πολυτσάκης, Μαρία Κουρτούμα και Μαρία Γκουτσίδου βρέθηκαν στην Αίγειρο παρουσιάζοντας πολύπλευρα το ζήτημα

Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό παιδιών Δημοτικού και Γυμνασίου έχει βάρος υψηλότερο του φυσιολογικού και χαρακτηρίζεται ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Το πρόβλημα σαφώς επηρεάζει και την περιοχή μας, επομένως απαιτείται άμεση αντιμετώπιση και καλή συνεργασία των γονέων με τους ειδικούς.
 
Προς αυτήν την κατεύθυνση οι κκ Μιχάλης Πολυτσάκης, καθηγητής φυσικής αγωγής, Μαρία Κουρτούμα, παιδιατρική νοσηλεύτρια και Μαρία Γκουτσίδου, διατροφολόγος – διαιτολόγος ανέδειξαν τις γενικότερες επιπτώσεις της παχυσαρκίας στα παιδιά αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της.
 
Οι ίδιοι παρουσίασαν πολύπλευρα το ζήτημα πραγματοποιώντας ομιλίες με θέμα «Διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας στο σχολικό περιβάλλον», τις οποίες παρακολούθησαν περίπου 40 γονείς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αιγείρου. 

Η σημερινή κατάσταση στη Ροδόπη 

Κάνοντας μία γενική εισαγωγή στο θέμα, ο κ. Πολυτσάκης προχώρησε, αναλύοντας την σημερινή κατάσταση, που αφορά στα σχολεία όλης της Ροδόπης αλλά και πανελλαδικά. «Ο νομός μας βρίσκεται στην 8η θέση πανελληνίως αναφορικά με το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας, κάτι που θα έπρεπε να μας προβληματίζει ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς την υψηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα», σημείωσε αναδεικνύοντας το πρόβλημα.
 

Οι λύσεις που πρότεινε κινούνταν προς δύο κατευθύνσεις, την φυσική δραστηριότητα και την σωστή διατροφή, και καλό είναι να ακολουθούνται εντός αλλά κι εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Γι΄ αυτό και το αποτελεσματικότερο «όπλο», όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι πάντα οι γονείς. 

Απαραίτητη η φυσική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή 

«Γίνεται μία προσπάθεια ενημέρωσης στους νέους γονείς, γιατί δυστυχώς στην χώρα μας η παιδική παχυσαρκία έχει εξελιχθεί αρκετά. Πλέον κατέχουμε την πρωτιά σε όλο τον κόσμο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζει η ίδια η οικογένεια πώς μπορεί να δράσει, αλλά και τι προκαλεί στο παιδί τους η παχυσαρκία», είπε η κ. Κουρτούμα παρουσιάζοντας την ιατρική πλευρά του ζητήματος.
 
«Υπάρχουν μαθητές Γ’ και Δ’ δημοτικού με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Το υψηλό σωματικό βάρος όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους, αλλά συχνά τα κάνει στόχο bulling», κατέληξε τονίζοντας στους γονείς πως πρέπει να φροντίζουν για την τακτική φυσική δραστηριότητα των παιδιών τους.
 
Από πλευράς της η κ. Γκουτσίδου συμβούλευσε τους γονείς γύρω από το πώς θα πρέπει να τρέφονται τα παιδιά τους, ώστε να είναι υγιή. Όπως εξήγησε, το σημαντικότερο ρόλο παίζουν τα γεύματα τα οποία καλό είναι να μην παραλείπονται, ενώ πρότεινε να προτιμούν υγιεινό σπιτικό κολατσιό και όχι έτοιμα σνακς από το κυλικείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.