40.168.775 ευρω τα εσοδα – 39.668.775 ευρω τα εξοδα

Με 21 ψήφους υπέρ και 8 κατά ψηφίστηκε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων του οικονομικού έτους 2003. Τα προϋπολογιζόμενα έσοδα ανέρχονται στα 40.168.774, 54 ευρώ και τα έξοδα σε 39.668.774,54 ευρώ, ενώ υπάρχει και αποθεματικό 500.000 ευρώ.

Πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του χώρου που καταλαμβάνουν τα περίπτερα στην Κομοτηνή και αποφασίστηκε εκ νέου να μην ξεπερνούν τα 8 τ.μ., ενώ δόθηκε ένα περιθώριο τριών – τεσσάρων τετραγωνικών επιπλέον στα περίπτερα που φιλοξενούν Τύπο.

Με μείζον θέμα την έγκριση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του Δήμου, οικονομικού έτους 2003, συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με πολύ μεγάλη συμμετοχή των μελών. Αισθητή ήταν η απουσία των κ.κ. Πετρίδη και Τσάκωνα, ειδικά του αρχηγού της ελάσσονος αντιπολίτευσης όταν ήρθε η ώρα της κριτικής επί του προτεινόμενου προϋπολογισμού. Στο τρίτο θέμα ορίστηκε ως πρόεδρος του Δ.Σ. των Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου ο Δάμων Δαμιανός και μέλη οι Αχμέτ Βεϊσέλ, Γιώργος Μανανάς, Μαρία Ιωάννου και Αλέκα Βερβερίδου.

Εκπρόσωποι στο διαδημοτικό Δίκτυο Βιομηχανικών Περιοχών «Συνεργεία» ορίστηκαν ο Βασίλης Κυπριανίδης με αναπληρωτή τον Κώστα Παπάζογλου και ο Νίκος Χατζηκωνσταντίνου με αναπληρωτή Κυριάκο Ταξιλδάρη.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του Δήμου Κομοτηνής στην υλοποίηση του μέτρου 5.5. «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» του ΠΕΠ ΑΜ-Θ, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής κ. Στάθης Κεφαλίδης εξήγησε ποιους αφορούν και τι είναι οι τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης, τονίζοντας ότι προσπαθούν να εντάξουν στην αγορά εργασίας ειδικές ομάδες πληθυσμού. Μετά την ενημέρωση, ο κ. Σταμπουλίδης ζήτησε ένα ενημερωτικό έντυπο. Ψηφίστηκε επίσης η κατανομή πιστώσεων Α΄ τριμήνου 2003 στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών, η οποία φέτος είναι κατά τι αυξημένη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

8-12 τετραγωνικά για τα περίπτερα

Το πρώτο θέμα που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των δημοτικών συμβούλων και είχε και παρουσία κοινού αφορούσε στη ρύθμιση της λειτουργίας των περιπτέρων στην Κομοτηνή, σε ό,τι σχετίζεται με την έκταση που καταλαμβάνουν. Ο δήμαρχος κ. Βαβατσικλής ανέλαβε να παρουσιάσει το ιστορικό της ευθύνης για τη χορήγηση άδειας περιπτέρου. Σημείωσε ότι μέχρι το 1994 η άδεια ανήκε στους νομάρχες, οι οποίοι συνέχισαν να κρατούν την αρμοδιότητα και στη συνέχεια.

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά το 1996, ανέφερε: «Λανθασμένα ορίζει τα θέματα της εκμετάλλευσης, της παραχώρησης, της ενοικίασης των περιπτέρων ο διορισμένος νομάρχης. Η αρμοδιότητα περνάει στους περιφερειάρχες. Ένας από τους δήμους που υποστήριξε αυτή την άποψη ήταν και ο δήμος Κομοτηνής».

Ο κ. Βαβατσικλής, απευθυνόμενος στους νεοεκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, ενημέρωσε ότι στην προηγούμενη θητεία του δημοτικού συμβουλίου πέρασε ένας εσωτερικός κανονισμός που όριζε τα περίπτερα να καταλαμβάνουν μέχρι 8 τ.μ. Ήταν και είναι γενικά παραδεκτό ότι πολλά περίπτερα λειτουργούν ως μικρά εμπορικά καταστήματα και καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο μέρος του πεζοδρομίου, δημιουργώντας συχνά πρόβλημα στην κυκλοφορία των πεζών και των ΑΜΕΑ. Τα παρατράγουδα ξεκινούν από τα περίπτερα που βρίσκονται στις παρυφές της Λεωφόρου Ηρώων, συνεχίζονται με αυτά που είναι στις οδούς Δημοκρίτου, Μακεδονίας, γενικότερα στο κέντρο: «Έχουν γίνει καταστήματα που πουλούν γιαούρτια, παξιμάδια, είδη διατροφής, χωρίς να έχουν καν άδεια. Κλείνουν το δρόμο και δεν δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες να κυκλοφορήσουν στην Κομοτηνή». Η προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου άφηνε περιθώρια ανοχής στα συνοικιακά περίπτερα. «Στείλαμε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και ορίστηκαν με διαγράμμιση τα 8 τ.μ. Κανείς δεν συμμορφώθηκε. Τους επιβάλαμε δυσβάσταχτα πρόστιμα από 800.000 – 1 εκατ. δρχ.»

Η Κομοτηνή διαθέτει 58 περίπτερα, από τα οποία μόνο τα 4-5 ανήκουν σε άτομα από τη μειονότητα. Παρά την επιβολή των προστίμων, τα 22 από τα 58 περίπτερα δεν συμμορφώθηκαν, παρουσιάζοντας υπέρβαση κατά 2-3 τ.μ. χωρίς όμως να εμποδίζουν την κυκλοφορία. «Περίπου 18-20 περιπτεράδες δεν δείχνουν καμία πρόθεση να συνετιστούν». Ο κ. Βαβατσικλής ενημέρωσε με επιστολή του τον γ.γ. της περιφέρειας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η δημοτική αρχή θα κάνει την ανάλογη παράσταση στην πολεοδομία και θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. «Θεωρώ ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να πάρει μια νέα απόφαση και να εξουσιοδοτήσει τη δημοτική αρχή να οδηγηθεί στις κινήσεις που θα λύσουν τουλάχιστον μερικά το πρόβλημα». Ο κ. Καλδιριμτζής, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι ο δήμος είναι εκτελεστικό όργανο και αναρωτήθηκε «τι γίνεται όταν καταστρατηγείται ο κανονισμός;». Ο αντιδήμαρχος κ. Ευστρατίου ζήτησε να εφαρμοστεί ο κανονισμός.

Ο κ. Παυλίδης ήταν ένας απ’ τους περιπτεράδες που παρέστησαν και ενημέρωσε το συμβούλιο ότι υπάρχει περίπτερο, στην οδό Δημοκρίτου, που λειτουργεί χωρίς άδεια επί οκτώ μήνες, λόγω θανάτου της ιδιοκτήτριας.

Ο Δημήτρης Αραμπατζής, εκπροσωπώντας την προσωρινή διοίκηση των περιπτερούχων ανέλαβε να δώσει απαντήσεις, σημειώνοντας ότι σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους υπάρχουν κάποιοι που παρανομούν. Εξήγησε ότι, σύμφωνα με απόφαση, επιτρέπονται δύο ψυγεία, ζήτησε να γίνονται συστάσεις στους παραβάτες, κάτι που ήδη συμβαίνει. Ο κ. Δαμιανός κάλεσε τους περιπτερούχους να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της λύσης, «διότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να επανέρχεται από μήνα σε μήνα σ’ αυτό το θέμα και να εξαντλεί όλα τα μέτρα που διαθέτει, γιατί στη συνέχεια θα υπάρχουν παρακλήσεις για να σβήσουν τα πρόστιμα». Ο κ. Αραμπατζής ζήτησε τα 8 τ.μ. να αφορούν μόνο τα πράγματα που πατούν κάτω και να μην προσδιορίζουν και τον αέρα, συνεκτιμώντας ότι δεν πρέπει να εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών.

Ο κ. Καλδιριμτζής ζήτησε να συμμετέχει και ο πρόεδρος των περιπτερούχων στην επιτροπή που θα ελέγχει τα περίπτερα.

Η κ. Χρύσα Αγγέλου ζήτησε επιπλέον τ.μ. για τα περίπτερα που φέρνουν Τύπο, πρόταση που έγινε δεκτή με όριο τα επιπλέον 3-4 τ.μ., με την προϋπόθεση να μην περιορίζονται ΑΜΕΑ και πεζοί.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής έκανε λόγο για περιστατικό, όπου ένα περίπτερο στην οδό Ορφέως εκτεινόταν στα 50 τ.μ και τα περιόρισε στα 32 τ.μ. κατόπιν σύστασης.

Προϋπολογισμός 2003: 21 ναι και 8 όχι

Στην ανάγνωση του προτεινόμενου προϋπολογισμού πέρασε, στη συνέχεια, ο κ. Βαβατσικλής, χαρακτηρίζοντάς τον ρεαλιστικό. «Ο προϋπολογισμός του 2003, σε επίπεδο μεγεθών, είναι ίδιος μ΄ αυτόν τον 2002. Εμφανίζει σύνολο εσόδων 40.168.774, 54 ευρώ, σύνολο εξόδων 39.668.774, 54 ευρώ και αποθεματικό 500.000 ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2003 έχουν εγγραφεί όλα τα θεσμοθετημένα τακτικά έσοδα του Δήμου, μετά την ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο και των φορολογικών αποφάσεων, καθώς και όλα τα έκτακτα έσοδα, τα οποία είναι διασφαλισμένα.

Τακτικά έσοδα: 12.754.600 ευρώ, τα οποία προέρχονται: Α, από έσοδα ακίνητης περιουσίας, μισθώματα δημοτικής αγοράς, αστικά και αγροτικά ακίνητα.

Β, από φόρους, τέλη και δικαιώματα, καθώς και από λοιπά τακτικά έσοδα, στα οποία περιλαμβάνεται και το ποσό των 5 εκατ. ευρώ που προέρχεται από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, όπως και την επιχορήγηση του άρθρου 3 του Ν. 2240/94, σύμφωνα με το οποίο δόθηκε στους ΟΤΑ της διευρυμένης Ν.Α. Ροδόπης- Έβρου αύξηση κατά 50% της κρατικής επιχορήγησης.

Έκτακτα έσοδα: 25.764.174 ευρώ. Στα έκτακτα έσοδα περιλαμβάνονται έσοδα κυρίως από έκτακτες επιχορηγήσεις, όπως ΣΑΤΑ, ΕΠΤΑ, ΕΤΕΡΠΣ, Ελλάδα 2004, Habitat, υπουργείο Εσωτερικών, Urban II, «Κομοτηνή – Βιώσιμη πόλη», Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων.

ΣΑΤΑ 2003. Ο δήμος προϋπολογίζει να εισπράττει για το 2003, 2.800.000 ευρώ, για επενδυτικές δραστηριότητες.

Από το πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ, προϋπολογίζει 500.000 ευρώ, για την υλοποίηση των έργων: ανάπλαση πάρκου αρχαιολογικού μουσείου β΄ φάση, εξοπλισμός εμπορικού κέντρου και ανάπλαση περιοχής από Χαριλάου Τρικούπη, πλατεία Ηφαίστου, Ρολόι και αναπλάσεις πλατειών. Το πρόγραμμα Urban II προϋπολογίζει το ποσό των 2.980.000 ευρώ, για την υλοποίηση έργων: πολυλειτουργικό κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών (1.500.000 ευρώ), μελέτη διαπολιτισμικού παιδικού σταθμού στις εργατικές κατοικίες κολυμβητηρίου (50.000 ευρώ), μέρος της κατασκευής του (50.000 ευρώ), μέτρα ήπιας κυκλοφορίας (180.000 ευρώ), ανάπλαση δημοσίων χώρων στην Εκτενεπόλ (300.000 ευρώ), ανασυγκρότηση άξονα πρώην κοίτης Τρελοχειμάρου (300.000 ευρώ), οικολογική μετατροπή πρώην χώρου συγκέντρωσης απορριμμάτων σε αστικό άλσος (500.000 ευρώ).

Από το ΠΕΠ αστικής ανάπλασης προϋπολογίζεται ποσό 6 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση: κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 4ο Γυμνάσιο (440.000 ευρώ), αποκατάσταση της οικίας Πιεράκου (361.000 ευρώ), αποκατάσταση της οικίας αρχοντικό Στάλιο (315.000 ευρώ), διαμορφώσεις – συντηρήσεις οικισμού Θρυλορίου (300.000 ευρώ), αποκατάσταση τοιχογραφιών στο αρχοντικό Στάλιο (10.000 ευρώ), κατασκευή έργων οδοποιίας, στον οικισμό Νέας Μοσυνούπολης (2.000.000 ευρώ), αναπλάσεις στο δημοτικό διαμέρισμα Κάλχαντα (1.000.000 ευρώ) και οι αναπλάσεις των δημοτικών διαμερισμάτων (1.000.000 ευρώ). Να προσθέσουμε ότι άλλα 2.000.000 ευρώ αφορούν την υδροδότηση από το κεντρικό υδραγωγείο για τους οικισμούς Σύμβολα, Πάνδροσος, Καρυδιά, Τυχερό, Κάλχας, Ιάμπολη, Σιδεράδες, Στυλάριο, Γρατινή.

Πρόγραμμα ΕΠΤΑ, προϋπολογίζονται 2.307.000 ευρώ για τα έργα: κατασκευή δικτύων ηλεκτροφωτισμού, επέκταση Νέας Μοσυνούπολης και ύδρευσης βορείων οικισμών του Δήμου (352.000 ευρώ), διαχείριση απορριμμάτων (74.000 ευρώ) και 22.000 ευρώ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Από το Habitat, προϋπολογίζονται 500.000 ευρώ για τα έργα: κατασκευή – ανακαίνιση παιδικών χαρών στην Κομοτηνή και στους οικισμούς (550.000 ευρώ) και μελέτη εκπόνησης ολοκληρωμένων τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων (50.000 ευρώ).

Από το Ελλάδα 2004, προϋπολογίζεται ποσό 1.179.000 ευρώ για τα έργα: προμήθειες κι εργασίες για την εφαρμογή ολυμπιακών προδιαγραφών στο ΔΑΚ (249.000 ευρώ), κατασκευή 4 γηπέδων 5Χ5 (235.000 ευρώ), συντήρηση – επέκταση αποδυτηρίων και περίφραξη γηπέδου Ροδίτη (118.000 ευρώ), συντήρηση γηπέδου Γρατινής (50.000 ευρώ), κατασκευή αποδυτηρίων στο γήπεδο Κάλχαντα (58.000 ευρώ), συντήρηση υφιστάμενου γυμναστηρίου στο δήμο Κομοτηνής (323.000 ευρώ), γεωτρήσεις σε υφιστάμενα γήπεδα (88.000 ευρώ) και συντήρηση γηπέδου Θρυλορίου (58.000 ευρώ).

Στον τομέα των επιχορηγήσεων, ΚΑΠΗ, ΔΟΝΑ, παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικό αθλητικό κέντρο (2.525.000 ευρώ) και για ΔΕΠΑΚ, ΔΗΠΕΘΕ, Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων και συμμετοχή στο κεφάλαιο της ΔΕΑΚΟ και ΔΕΣΚΟΜ (1.880.000 ευρώ).

Για συνεχιζόμενα έργα και μελέτες από πόρους του δήμου ή τη ΣΑΤΑ προϋπολογίζεται ποσό 1.650.000 ευρώ.

Στα νέα έργα, από φόρους του Δήμου και ΣΑΤΑ εντάσσονται έργα οδοποιίας και αναπλάσεων στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου και καινοτόμες πρωτοβουλίες».

Ο κ. Βαβατσικλής επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, με την προϋπόθεση όμως το κράτος ν’ ανταποκρινόταν στις αποφάσεις του το 1989 για τους ΚΑΠ, απέναντι στους ΟΤΑ.

Στην ώρα του απολογισμού ήρθε και η κριτική, αρχής γενομένης απ’ τον κ. Καλδιριμτζή που σχολίασε ως μικρό το διάστημα των 5 ημερών για τη μελέτη του προϋπολογισμού, ενώ περνώντας στις γενικές παρατηρήσεις εντόπισε κατακερματισμό των κωδικών. Ως παράδειγμα έφερε την Υπηρεσία Καθαριότητας, όπου εμφανίζονται 12 κωδικοί για καθαρισμούς οδών και πεζοδρομίων και έξι για προμήθειες κάδων. «Θα προτιμούσα τη σύμπτυξη των κωδικών για να δίνεται η δυνατότητα προγραμματισμού και σύνταξης της μελέτης… Δεν είμαστε ικανοποιημένοι και δεν ψηφίζουμε» κατέληξε ο κ. Καλδιριμτζής. Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κ. Βαβατσικλής τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός είναι ένας αναλυτικός πίνακας εσόδων – εξόδων, ένα εργαλείο για να συνεχίζει να δουλεύει ο δήμος». Σχετικά με τους κωδικούς, εξήγησε ότι ο δήμος έχει μια τεράστια λίστα από προμηθευτές.

Ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Γρατινής κ. Κραβαρίτης διαμαρτυρήθηκε ότι το ποσό που διατίθεται για τη συντήρηση του γηπέδου δεν επαρκεί, ενώ αλλού διατίθενται πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Υψηλοί τόνοι, τοποθετήσεις με πάθος αλλά και δόση από χιούμορ διάνθισε το διάλογο γύρω απ’ τον προϋπολογισμό. Καλά διαβασμένος στα του προϋπολογισμού εμφανίστηκε ο κ. Βασίλης Σερμπέζης από το συνδυασμό του Κίμωνα Καλδιριμτζή. Εκτίμησε ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός «διακρίνεται από προχειρότητα, πέφτει στα ίδια ποσά με πέρυσι, άρα είναι μη διεκδικητικός και λιγότερο αναπτυξιακός σε σύγκριση με τον προηγούμενο».

Ο κ. Βαβατσικλής εξήγησε ότι ο προηγούμενος δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί σε σχέση με τα έσοδα, ενώ «τα έξοδα έγιναν, άρα το έργο επιτελέστηκε». Διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει καλύτερη διαχείριση των εσόδων.

Με 21 ναι και 8 όχι ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2003.

Το προτελευταίο θέμα αφορούσε στην έγκριση ή μη απευθείας ανάθεσης εκτέλεσης έργων. Σύμφωνα με τον κ. Καλδιριμτζή θα χρειαστεί τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Ο κ. Βαβατσικλής, ερχόμενος επεξηγηματικά στον τίτλο του θέματος, σημείωσε ότι «η απευθείας ανάθεση έχει καταργηθεί». Θα γίνεται δημοσίευση με τον τίτλο του έργου σε εφημερίδα, όπου θα αναφέρεται και το ποσό του προϋπολογισμού και θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προτάσεις.

Με την έγκριση και του τελευταίου θέματος, σχετικού με την κατασκευή τηλεφωνικής γραμμής στο χώρο Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων, έγινε γνωστό ότι εδώ και ένα μήνα λειτουργεί ο ΧΥΤΑ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.