4 Εποχες επι της οθονης

Στην ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πρωτογενούς τομέα της Ελληνικής Οικονομίας ανταποκρίθηκε το Υπουργείο Γεωργίας στις 26 Σεπτεμβρίου του 2001 με την παρουσίαση και την πρώτη δοκιμαστική ζωντανή εκπομπή του δορυφορικού τηλεοπτικού αγροτικού καναλιού, του οποίου ο τίτλος θα είναι “4 εποχές, το αγροτικό κανάλι”.

Στη σημερινή κοινωνία της πληροφορικής και της γνώσης θεωρείται υποχρέωση η ενημέρωση σε σημαντικότατα θέματα που προσδιορίζουν αν όχι καθορίζουν, τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές αποφάσεις και τελικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της ελληνικής υπαίθρου. Θέματα, όπως η ασκούμενη αγροτική και περιφερειακή πολιτική, τα προγράμματα ενίσχυσης που αφορούν τον αγρότη, οι επιδοτούμενες δράσεις, οι εναλλακτικές επιλογές που προσφέρονται, οι δυνατότητες συμπληρωματικής απασχόλησης, στην ευρύτερη περιοχή του κ.α. δεν αποτελούν μέρος της καθημερινής του απασχόλησης όπως θα έπρεπε.

Το Υπουργείο Γεωργίας συνειδητοποίησε πως μόνο ένα σύστημα απόλυτα εξειδικευμένο στα θέματα του πρωτογενούς τομέα και συμβατό με τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογίες μέσο θα μπορούσε να καλύψει μακροπρόθεσμα και αποτελεσματικά την ανάγκη της έγκυρης, έγκαιρης και ολοκληρωμένης πληροφόρησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Η παρουσίαση του νέου καναλιού “4 εποχές” σηματοδοτεί το τέλος μιας πραγματικά τεράστιας προσπάθειας για τη δημιουργία του, αλλά και την απαρχή μιας νέας για την ουσιαστική εκπλήρωση των στόχων του Υπουργείου Γεωργίας σε θέματα ενημέρωσης του Αγρότη. Με ευθύνη απέναντι στον αγρότη-πολίτη, του οποίου η σκληρή δουλειά καλύπτει όλες τις εποχές του χρόνου, δημιουργήθηκε ένα μέσο συμβατό με την εποχή μας, μέσω του οποίου τόσο για τον ίδιο, όσο και για την αγροτική οικονομία θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη.

Το καλοκαίρι του 1999 ανατέθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας κ. Γιώργο Ανωμερίτη η διερεύνηση των δυνατοτήτων ίδρυσης ενός δορυφορικού τηλεοπτικού καναλιού αποκλειστικά για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Ομάδα στελεχών με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα κ. Λάμπρο Λαμπρόπουλο ήρθε σε επαφή με εξειδικευμένους φορείς και αρμόδιους παράγοντες της Ε.Ε. εκπόνησε και κατέθεσε το Νοέμβριο του 1999 σχετική πρόταση. Το κόστος ήταν αντικειμενικά μεγάλο για να απορροφηθεί από μία μόνο χώρα. Παράλληλα, καμιά άλλη χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης δεν είχε ανάλογη εμπειρία. Έτσι το ελληνικό δορυφορικό αγροτικό κανάλι αποτελεί μια πρωτοπορία της χώρας μας.

Το νέο αγροτικό ψηφιακό, δορυφορικό κανάλι που παρουσιάστηκε με τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και της αυτοδιοίκησης, συνεταιριστών και συνδικαλιστών:

1.Θα στηριχθεί στην “Εταιρεία Διαχείρισης προγράμματος ΔΗΜΗΤΡΑ Α.Ε.”. Η εταιρεία ξεκίνησε με την προκήρυξη των απαιτούμενων διαγωνισμών (προμήθεια αποκωδικοποιητών, σύμβουλο προγράμματος), ώστε εντός ενός χρονικού διαστήματος περίπου 4-6 μηνών να έχει προωθήσει την προμήθεια των αποκωδικοποιητών στους αγρότες.

2.Θα προμηθεύσει δωρεάν, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, τον αποκωδικοποιητή, την δορυφορική αντένα και την εγκατάσταση στα αγροτικά νοικοκυριά.

3.Θα χορηγεί δωρεάν το σήμα και το πρόγραμμα στους αγρότες.

4.Θα εκπέμπει μέσα από όλες τις πλατφόρμες δορυφορικών σημάτων χωρίς κόστος, αφού βάσει του ελληνικού νόμου για την ψηφιακή τηλεόραση, η μετάδοση του σήματος για δημόσιους φορείς γίνεται δωρεάν.

5.Θα εκπέμπει μετά τη δοκιμαστική περίοδο, καθημερινά, σε ζώνη την οποία μπορούν να παρακολουθούν οι αγρότες, από 15:00 έως 21:00.

6.Θα εκπέμπει μόνο προγράμματα ενημέρωσης, πληροφόρησης, εκπαίδευσης (όχι γενικής επικαιρότητας ή ψυχαγωγίας) αγροτικού ενδιαφέροντος.

Τα απαραίτητα μηχανήματα λήψης, που πρέπει να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος για τη λήψη του σήματος είναι η κάρτα πρόσβασης, το 60 εκατοστών πιάτο (ή 80 ή 120) που λειτουργεί σαν προενισχυτής-δέκτης του σήματος και ο αποκωδικοποιητής, που μαζί με την εγκατάσταση του όλου συστήματος στην τηλεόραση του λήπτη έχουν ένα κόστος της τάξης των 150.000 δρχ. Όσο για τους δικαιούχους του δωρεάν αναγκαίου εξοπλισμού, άμεσα θα εγκατασταθούν 20.000 αποκωδικοποιητές σε πολίτες της υπαίθρου, αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες και κατά προτίμηση σε ορεινές, μειονεκτικές περιοχές. Οι επιλογές αυτές θα γίνουν με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με αντικειμενικά κριτήρια. Μέσα στον αριθμό των 20.000 περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση αποκωδικοποιητών σε: Καποδιστριακούς Δήμους (Κοινότητες), υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, αναπτυξιακές εταιρείες, συνεταιριστικές οργανώσεις, αγροτικά πολιτιστικά κέντρα.

Το κανάλι “4 εποχές” δεν περιορίζεται σε θέματα που αφορούν αυστηρά τον αγροτικό τομέα, αλλά προσεγγίζει και τομείς όπως η κτηνοτροφία και η αλιεία, η αγροτική βιομηχανία, ο αγροτουρισμός, περιβαλλοντικά, επιστημονικά και ιατρικά θέματα, πληροφορία, ενημέρωση και η κοινωνική πολιτική.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας στην ομιλία του, για το γιγάντιο αυτό σχέδιο – που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και το Ελληνικό Κράτος – για το οποίο μέσα στην επόμενη εξαετία το ύψος της επένδυσης αναμένεται να πλησιάσει τα 50 δις δρχ, δεν είναι μόνο τηλεόραση, αλλά μια σύγχρονη διευρυμένη παροχή αμφίδρομης επικοινωνίας που ενισχύεται επιπρόσθετα και μέσω συντονισμένων προγραμμάτων και πληροφοριών που θα παρέχονται στο διαδίκτυο.

Στέλλα Καζάκη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.