4 ασφαλτοστρωμενες και 54 αγροτικες οδοι θα σκαφθουν για το περασμα του IGB

Το πράσινο φως έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

Στην χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης της εταιρείας AVAX για την εγκατάσταση εντός των χώρων αρμοδιότητας του Δήμου Κομοτηνής αγωγών φυσικού αερίου από μη διαστρωμένες και ασφαλτικές οδούς, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Η εγκατάσταση των δικτύων σε χάνδακα θα γίνει σε βάθος 2,02 μέτρων, και σε αγροτική οδό και σε ασφαλτική οδό, ενώ το μήκος και το πλάτος εκσκαφής θα διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση.

Συνολικά θα γίνουν εκσκαφές σε 58 δρόμους, από τους οποίους οι 4 είναι ασφαλτοστρωμένοι. Ένας βρίσκεται στην Βιομηχανική Περιοχή, ένα σημείο θα σκαφτεί στο δρόμο που μεταξύ Κάλχα και Ροδίτη, ένα σημείο στον δρόμο Κάλχα Τυχηρού και τέλος θα υπάρξει παρέμβαση και στο δρόμο μεταξύ Πανδρόσου και Καρυδιάς, ενώ οι υπόλοιποι δρόμοι που θα επηρεαστούν είναι αγροτικοί.

Να σημειωθεί πάντως πως ο αγωγός αναμένεται να περάσει και από εθνικές και επαρχιακές οδούς, για τις άδειες των οποίων δεν είναι αρμόδιος ο Δήμος. Για την διέλευση υπήρξαν θετικές γνωμοδοτήσεις των Συμβουλίων των εμπλεκομένων Κοινοτήτων, Θρυλορίου, Κάλχαντα και Πανδρόσου, ενώ η τοποθέτηση των στοιχείων δικτύου υπόκειται σε τέλη διέλευσής.

Οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας σε όλες τις πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας παγκοσμίως, η ΑΒΑΞ ανταποκρίθηκε με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, έχοντας σημειώσει εύλογη πρόοδο των εργασιών. Κύριο ενδεικτικό στοιχείο της τρέχουσας επίδοσης αποτελούν οι 48 με 55 συγκολλήσεις αγωγών που επιτυγχάνονται ημερησίως, με μέσο όρο σφαλμάτων μικρότερο του 5%. Ο σημαντικός αυτός ρυθμός, σε συνδυασμό με το χαμηλό αριθμό σφαλμάτων, επιτρέπει την άμεση και γρήγορη πρόοδο όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του έργου.

Με την ολοκλήρωση του, ο αγωγός IGB πρόκειται να συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη Βουλγαρική πόλη της Stara Zagora. Το μήκος του αγωγού είναι 182 χιλιόμετρα, έχει διάμετρο 32 ίντσες και η ετήσια δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 3 δισ. κ.μ. με κατεύθυνση από Ελλάδα προς Βουλγαρία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.