3η Συναντηση Δικτυου Βαλκανινων Οικολογικων Οργανωσεων

Μεταξύ τις 20-23ης Σεπτεμβρίου 2001, πραγματοποιήθηκε στο δασικό χωριό της Ελατιάς η 3η συνάντηση του Δικτύου των Βαλκανικών Οργανώσεων.

Σε αυτή τη συνάντηση παρέστησαν αντιπρόσωποι από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Π.Γ.Δ.Μ., τη Σερβία, την Τουρκία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα του καθορισμού του νομικού πλαισίου του Βαλκανικού Οικολογικού Δικτύου (ΒΕΝ) με σκοπό να οριστούν οι αρχές, ο σκοπός, η οργάνωση και η λειτουργία του Δικτύου. Επίσης αναλύθηκαν οι δραστηριότητες του Βαλκανικού Οικολογικού Δικτύου από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τα θέματα των νερών και της διαχείρισής τους. Παρόμοια συζήτηση έγινε με θέμα την ενεργειακή πολιτική και την πορεία προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τελικό στόχο την κατάρτιση μιας κοινής βαλκανικής στρατηγικής. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αυτών επισημάνθηκαν πολλά προβλήματα σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα των νερών όπως και για την παραγωγή και την διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκλέχθηκε μια προσωρινή Γραμματεία, η οποία περιλαμβάνει τους παρακάτω:

· Ρουμανία: Dr. Anca Sarbu – Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.

· Τουρκία: Dr. Tanay Sidki Ujar, Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, Κων/πολη.

· Βουλγαρία: Dr. Georgy Pouchalev, Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

· Ελλάδα: Κυριάκος Δοματζόγλου, Οικολογική Κίνηση Δράμας.


Τελικά έγιναν οι εξής προτάσεις οι οποίες αφορούν το μέλλον του ΒΕΝ:

1. Να συνεχιστεί η προσπάθεια για να περιληφθούν όλες οι χώρες της Βαλκανικής στο ΒΕΝ.

2. Η μετεξέλιξη του ΒΕΝ σε FORUM.

3. Να καταχωρηθεί το ΒΕΝ ως τοπικό μη κυβερνητικό δίκτυο.

4. Να εκδοθούν βιβλία τα οποία να απευθύνονται σε κάθε ηλικία (π.χ. για παιδία) με στόχο να προωθήσουν την οικολογική φιλοσοφία και την αγάπη για τη ζωή.

5. Να οργανωθεί μια ποδηλατοπορεία η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2003, θα ξεκινήσει ταυτόχρονα από όλες τις χώρες της Βαλκανικής και θα προωθεί τις ιδέες της ζωής, του περιβάλλοντος και της ειρήνης στα Βαλκάνια.

6. Να οργανωθεί έκθεση ζωγραφικής, με θέμα το περιβάλλον, στην οποία καλλιτέχνες από όλες τις Βαλκανικές χώρες θα κληθούν να συμμετέχουν.

7. Να οργανωθεί έκθεση ζωγραφικής και παιδικού σχεδίου από παιδιά της Βαλκανικής Χερσονήσου, με θέμα το Περιβάλλον και τη Ζωή

Οι συμμετέχοντες στις εργασίες της συνάντησης επισκέφθηκαν το δάσος του Καρά-Ντερέ και το Παρθένο δάσος του Φρακτού και εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά του δάσους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.