35 τονοι μεταχειρισμενων ρουχων συγκεντρωθηκαν στην Κομοτηνη

Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο μέσω των ειδικών μπλε κάδων

Περισσότεροι από 35 τόνοι μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων συγκεντρώθηκαν, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο,  μέσω των 20 ειδικών κάδων που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Κομοτηνής, στο πλαίσιο εφαρμογής του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων.

Η δράση ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο, και η ροή, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ήταν χαμηλή τους πρώτους μήνες, και λόγω της πανδημίας, όμως έβαινε αυξανόμενη μέχρι τον Ιούλιο.

Τον Αύγουστο παρατηρήθηκε μια μείωση, κάτι που είναι αναμενόμενο λόγω και των διακοπών, όμως αναμένουν πως τους τελευταίους 4 μήνες του έτους θα επανέλθει σε υψηλά επίπεδα.

Να υπενθυμίσουμε πως στους συγκεκριμένους κάδους δεν αποτίθενται μόνο ρούχα, αλλά και υποδήματα, υφασμάτινα παιχνίδια, ζώνες, κουρτίνες, τσάντες από ύφασμα, κουβέρτες, σεντόνια ακόμα και μαξιλάρια.

7,5 τόνοι μόνο τον Ιούλιο

Συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο συγκεντρώθηκαν 35.418 κιλά, με τις χαμηλότερες ποσότητες να καταγράφονται τον Φεβρουάριο, 1.698 κιλά, κάτι αναμενόμενο μιας και η δράση ξεκίνησε προς το τέλος του.

Τον Μάρτιο συγκεντρώθηκαν 5.861 κιλά, τον Απρίλιο, τον μήνα της καραντίνας, 4.415 κιλά, τον Μάιο 6.163 κιλά, τον Ιούνιο 5.900 κιλά, τον Ιούλιο 7.559 κιλά, που είναι και η υψηλότερη ποσότητα μέχρι σήμερα, και τον Αύγουστο 3.824 κιλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κάδος που χρησιμοποιείται περισσότερο από όλους τους άλλους, είναι αυτός που βρίσκεται μπροστά από το Δημαρχείο, που είναι και ο πιο γνωστός.

Επίσης μεγαλύτερες ποσότητες βλέπουν κάδοι που βρίσκονται γύρω από σουπερμάρκετ, ενώ οι κάδοι με τις μικρότερες ποσότητες εντοπίζονται κοντά στις περιοχές εργατικών κατοικιών.

Στο τέλος του χρόνου η επανεξέταση της χωροθέτησης των κάδων

Όπως σημείωσε ο υπεύθυνος της αρμόδιας υπηρεσίας κ. Αδαμάντιος Ευτυχιάκος, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν σημαντική, και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο με 20 από τους 26 κάδους που θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση, κανένας από τους οποίους σε οικισμούς, συγκέντρωσαν μέσα σε 7 μήνες 35 τόνους, δείχνοντας πως θα ξεπεράσουν τον στόχο των 49 τόνων που είχε δηλωθεί στην σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και της εταιρείας East West Greece.

Παρόλα αυτά θα μελετήσουν, σε συνεργασία με την εταιρεία, όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος και έχουν πιο απτά στοιχεία, αν θα πρέπει να αλλάξει η χωροθέτηση κάποιων κάδων, ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες, καθώς και η τοποθέτηση κάποιων εξ αυτών στους μεγαλύτερους οικισμούς του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει αναλάβει τη συλλογή, μεταφορά και την εν γένει ολοκληρωμένη διαχείριση των κάδων, που μπορούν να φτάσουν και τους 64 αν αυτό είναι εφικτό, για 5 χρόνια.

Το θετικό, σύμφωνα με το Δήμο Κομοτηνής είναι ότι μειώνεται η συνολική ποσότητα των οικιακών αποβλήτων (από την οποία εξαρτώνται τα τέλη καθαριότητας) ενώ ο Δήμος λαμβάνει ανταποδοτικά 200 κιλά ρούχων για την τράπεζα ιματισμού του ετησίως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.