32ο Φεστιβαλ Πολιτιστικων Αλκυονιδων: Επτα μερες, επτα εκδηλωσεις και ενα αποχαιρετιστηριο παρτι

Η Κοινότητα Νέων της Κομοτηνής το διάστημα 21 με 27 Μαΐου δίνει ρυθμό στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κομοτηνής

Η Πολιτιστική Κοινότητα Νέων Κομοτηνής παρουσιάζει το 32ο Φεστιβάλ Πολιτιστικών Αλκυονίδων από τις 21 έως τις 27 Μαΐου, σε όλα τα σημεία της πόλης.
Το φεστιβάλ- θεσμός για την πολιτιστική δημιουργία των νέων της πόλης επιστρέφει για δεύτερη φόρα σε ρυθμούς θερινούς, γεμάτο δράσεις από όλα τα τμήματα της Κοινότητας Νέων.
 
Η Θεατρική παράσταση «Γηροκομείον η Ελπίς» που ανεβαίνει εξ’ ολοκλήρου υπό την επιμέλεια των μελών της, αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του φετινού 32ου Φεστιβάλ Πολιτιστικών Αλκυονίδων της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής.
 

Η θεατρική ομάδα της Κοινότητας Contra Rolos θα ανέβει στην σκηνή του Πολιτιστικού Κυττάρου REX για να παρουσιάσει το έργο του μέλους της Κοινότητας και ραδιοφωνικού παραγωγού του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» Νικηφόρου Μπλεμένου, η οποία πραγματεύεται την ιστορία ενός ηλικιωμένου, ο οποίος εισέρχεται σε ένα από χρόνια εγκαταλελειμμένο και προς κατεδάφιση γηροκομείο. «Ο φύλακας μάταια προσπαθεί να τον απομακρύνει. Σύντομα, θα αρχίσει να του αφηγείται την ιστορία του: Τέσσερεις ιδιαίτεροι ηλικιωμένοι. Ένας καινούργιος γιατρός, μια θεούσα νοσοκόμα και ένας ομοφυλόφιλος νοσηλευτής. Μια φαντασμένη διευθύντρια με το τσιράκι και την γραμματέα της. Μια κουτσομπόλα καθαρίστρια και ένας νεκροθάφτης. Όλοι τους έχουν τη ρουτίνα τους. Όμως, ένα απρόσμενο γεγονός έρχεται να αλλάξει τον ρου της καθημερινότητας τους…» και η συνέχεια δίνεται επί σκηνής.
 
Το 32ο Φεστιβάλ Πολιτιστικών Αλκυονίδων ξεκινά με  θεατρική παράσταση ωστόσο καθ’ όλη την διάρκειά του, έως και την Κυριακή 27  Μαΐου θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις του συνόλου των Τμημάτων της Κοινότητας, ήτοι εκθέσεις του καλλιτεχνικού και φωτογραφικού τμήματος, κινηματογραφικές προβολές του κινηματογραφικού τμήματος, έκθεση φωτογραφίας, κυνήγι θησαυρού και φυσικά διασκέδαση, τόσο μέσα από stand up comedy παραστάσεις όσο και μουσικές συναυλίες.
 
Συγκεκριμένα την Τετάρτη, 23 Μαΐου, στις 20:00 το φωτογραφικό και καλλιτεχνικό τμήμα της Κοινότητας εγκαινιάζει στην συνδυαστική, φωτογραφίας και καλλιτεχνίας, έκθεση, η οποία έως και τις 25 Μαΐου θα φιλοξενείται στο Μέγαρο Στάλιου – Παπαδριέλλειος Πινακοθήκη.  
 
Στιγμές και εικόνες χορεύουν στους ρυθμούς των αναμνήσεων, ακολουθώντας την πυξίδα της ζωής και τα δύο τμήματα της Κοινότητας ευελπιστούν να σας ταξιδέψουν στο χρόνο με φωτογραφίες που παντρεύουν το παρελθόν με το παρόν.
 
Η Πέμπτη, 24 Μαΐου είναι αφιερωμένη στην μουσική καθώς οι «Μουσικοί Θερινής Νυκτός» του Μουσικού Τμήματος της Κοινότητας, δέκα νέοι μουσικοί, με δέκα διαφορετικά στυλ και μουσικά ακούσματα, θα γίνουν ένα και θα μας παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα, στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής που θα μας ταξιδέψει, με ήχους της Blues, της  Jazz, του Rock, του Rock'n'Roll, του Swing και του Έντεχνου.
 
Μέσα μας κρύβουμε όλοι ένα παιδί. Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκαν τα μέλη της Κοινότητας που για την Πέμπτη, 25 Μαΐου στο πλαίσιο των Αλκυονίδων, αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα κυνήγι θησαυρού, με πεδίο «κυνηγιού» όλη την Κομοτηνή.  Η εκκίνηση θα γίνει από το στέκι της Κοινότητας (Κων/νου και Ελένης & Ιερωνύμου γωνία) και οι συμμετέχουσες ομάδες θα περπατήσουν σε όλη την πόλη για να συλλέξουν γρίφους μέχρι και την ολοκλήρωση της δοκιμασίας, εξασκώντας νου αλλά και σώμα, ενώ αμέσως μετά στις 21:00 το κινηματογραφικό τμήμα επέλεξε και θα παρουσιάσει την ταινία “Coffee and Cigarettes” του Jim Jarmusch.
 
Μία θερινή προβολή στο αναψυκτήριο του Άλσους της Αγίας Παρασκευής σε ασπρόμαυρο φόντο, μίας ταινίας  για την νευρικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι, καπνίζοντες και μη, fan του καφέ ή όχι, απέναντι σε στιγμές σιωπής, σε μονότονους διαλόγους, σε αμήχανες καταστάσεις. 

Η Σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών μέσα από τις «αφηγήσεις» του Λογοτεχνικού Τμήματος 

Το Σάββατο είναι ημέρα ηρεμίας και κατ’ επέκταση λογοτεχνίας. Έτσι το λογοτεχνικό τμήμα της Κοινότητας στις 20:00 στο Στέκι της θα μιλήσει για τη σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών. Συγκεκριμένα τα μέλη της θα μας πουν μία ιστορία, για μια από τις πιο μακάβριες περιόδους που γνώρισε το παραμύθι. Μια περίοδο που τα παραμύθια δεν ήταν για παιδιά. Ένα παραμύθι που θα περιέχει μάγισσες από τη Ρωσία, στοιχειά από την Ιαπωνία, φαντάσματα από το Μεξικό, θρύλους από την Αφρική, βρικόλακες από την Ιρλανδία, δαιμόνια από την Γερμανία, τέρατα από τη Νέα Ζηλανδία μα και καλικάτζαρους από την Ελλάδα. Τι σόι ιστορία όμως θα είναι αυτή; Θα το μάθουμε όσοι δώσουμε το παρών. 

Αυλαία με χιούμορ και πάρτυ μέχρι τελικής πτώσεων 

Και μετά από μία γεμάτη εβδομάδα εκδηλώσεων οι  Βύρωνας Θεοδωρόπουλος και  Μιχάλης Μαθιουδάκης, δύο από τους καλύτερους Stand Up κωμικούς της νέας γενιάς, ανεβαίνουν στη σκηνή του Αμφιθεάτρου Κοινωνικής Διοίκησης, στην Παλιά Νομική για να παρουσιάσουν την παράστασή τους «Στα Πλάγια».
 
Η παράσταση «Στα Πλάγια» είναι ένας συνδυασμός από ολοκαίνουρια κείμενα του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου μαζί με τα καλύτερα κείμενα από την παράσταση του Μιχάλη Μαθιουδάκη «Όλο Λάθος».
 

Αποτυχημένα πάρτι, ελληνικό πένθος, εκτυπωτές, κόκκινα φανάρια, χάλια αφίσες, λάθη στον Messenger, ατελείωτη φλυαρία, κόλπα γιαγιάδων, ανιχνευτές μετάλλων, παιδικές ζωγραφιές, θείοι (πάντα θείοι…), άκυροι συγγενείς, άκυρα αντικείμενα, άκυρες φωτογραφίες, ο Κωνσταντίνος, ο Δημήτριος και η Ολάγια συνθέτουν μία γνήσια «αθηναϊκή», deep down και dirty παράσταση λίγο πριν κλείσει την sold out σαιζόν της, κάνοντας ξεκάθαρο και σαφές ότι δεν πρέπει να την χάσουμε.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των εκδηλώσεων είναι δωρεάν, εκτός της προαναφερθείσας παράστασης stand up comedy η είσοδος στην οποία κοστίζει μόλις 5 ευρώ. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει στο Cafe Bar ΟΧΤΩ (Βασιλέως Παύλου) αλλά και στο Στέκι Κοινότητας Νέων Κομοτηνής.
 
Η λήξη του Φεστιβάλ που αποτελεί μία πολύχρονη γιορτή του πολιτισμού και των νέων για την πόλη της Κομοτηνής δεν θα μπορούσε παρά να είναι εορταστική, έτσι το βράδυ της Κυριακής θα ακολουθήσει το «Σύστριγγλο PARTY vol.2» στην Παλιά Νομική, σε μουσική επιμέλεια των Ηλέκτρα Γιαννάκη και Hurt Cobain.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.