31 Αυγουστου 2008 ολοκληρωνεται το φραγμα Ιασιου

Τα μεγάλα έργα απαιτούν θυσίες, μόνο που κάποιες φορές τις θυσίες πρέπει να τις κάνουν αυτοί που δεν έχουν ευθύνη. Ο λόγος για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό αρδευτικό έργο της Ροδόπης, το φράγμα του Ιασίου, η ολοκλήρωση του οποίου τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους θα αντιμετωπίσει μια σειρά από χρόνια προβλήματα για όλο το νομό, πλην όμως η περαίωσή του απαιτεί ανάμεσα στα άλλα τη λήψη αδρανών υλικών. Στην παρούσα φάση αποφασίστηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο να γίνει αυτή η λήψη υλικών από 20 στρέμματα στον Έβρενο του δήμου Σαπών, μόνο που λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων οι αγρότες που έχουν τις εκτάσεις οφείλουν ν’ αναζητήσουν άλλα στρέμματα γης για να μη χάσουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Τροποποίηση παραχώρησης Πολιτιστικού Κέντρου

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν προ ημερησίας διατάξεως στο νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης, μετά την εκτενή συζήτηση για την επέκταση ή όχι του Καρφούρ Μαρινόπουλος ήταν η τροποποίηση προηγούμενης απόφασης του σώματος σε σχέση με το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Κομοτηνής στην έκταση του Στρατοπέδου Ηλιοπούλου. Σύμφωνα με το εισηγητικό σημείωμα της Αναπτυξιακής, η τροποποίηση πρέπει να είναι: «Εγκρίνει ομόφωνα τη δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση για χρονικό διάστημα 20 ετών οικοπέδου εκτάσεως 16.200 τ.μ. του πρώην στρατοπέδου «Ηλιοπούλου» που βρίσκεται στην Κομοτηνή και περιγράφεται στο από 1 – 8- 2000 Τοπογραφικό Διάγραμμα της Πολιτικού Μηχανικού Τερέζας Αποστολίδου με στοιχεία… στην εν Κομοτηνή εδρεύουσα Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία με την επωνυμία «Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΑΝ.ΡΟ.ΑΕ.» με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία εντός αυτού του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Κομοτηνής με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Γ΄ ΚΠΣ».

Η νομική σύμβουλος της εταιρίας Κική Ευστρατιάδου εξήγησε ότι «στη μεν εισήγηση γίνεται λόγος για 20ετή παραχώρηση της χρήσης στη δε απόφαση μιλούν για παραχώρηση, χωρίς ν’ αναφέρεται ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η παραχώρηση. Αυτή η τροποποίηση απαιτήθηκε τώρα γιατί τώρα ζητήσαμε την επιστροφή του ΦΠΑ και τον έλεγχο της ΔΟΥ και η ΔΟΥ θέλει τη σωστή απόφαση» είπε.

Λογαριασμός στη Marfin Εγνατία Τράπεζα Α.Ε

Στα προ ημερησίας διατάξεως αποφασίστηκε και η έγκριση ανοίγματος Λογαριασμού Ταμειακής Διαχείρισης Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στη Marfin Εγνατία Τράπεζα Α.Ε. μετά από εισηγητικό σημείωμα του διευθυντή Οικονομικού ότι «η Τράπεζα της Ελλάδας μας γνώρισε ότι σύμφωνα με την αριθμ. 447/4.12.07 εγκύκλιό της δεν δικαιούται το Ν.Δ. Ροδόπης να τηρεί στην Τράπεζα Ελλάδος λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης αλλά μόνο λογαριασμό διαθεσίμων μέχρι του ποσού του 30% των εσόδων του..»

Το άνοιγμα νέου λογαριασμού στη Marfin Εγνατία Τράπεζα Α.Ε. συνοδεύεται από μεταφορά στο λογαριασμό αυτό του ποσού των 621.810,13 ευρώ. Η επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας προκάλεσε ένα σχετικό προβληματισμό σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής και δόθηκε η απάντηση ότι μετά από διαγωνισμό όλοι οι λογαριασμοί του νομαρχιακού διαμερίσματος τηρούνται στη συγκεκριμένη τράπεζα.

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για φράγμα Ιασίου, «κόκκινο» για αδρανή υλικά

Το επόμενο θέμα αφορούσε στην κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τις ανάγκες του έργου «Κατασκευή φράγματος Ιασίου». Ο νομάρχης Άρης Γιαννακίδης τόνισε ότι το 2008 θα συνοδευτεί από την ολοκλήρωση του σημαντικότερου αρδευτικού έργου σε επίπεδο περιφέρειας ΑΜ-Θ, που είναι η κατασκευή του φράγματος.

Σύμφωνα με την εισήγηση του διευθυντή Τεχνικών Μελετών και Έργων Ν. Ροδόπης η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αφορά αγροτικές εκτάσεις (220 στρεμμάτων) που περιλαμβάνονται στο αγρόκτημα Εβρένου του δήμου Σαπών. «Σκοπός της απαλλοτρίωσης είναι η λήψη αδρανών υλικών που βρίσκονται κάτω από το επιφανειακό καλλιεργήσιμο στρώμα των αγρών και είναι απαραίτητα για την κατασκευή του φράγματος Ιασίου». Σημειώνεται επίσης ότι όλες οι διαθέσιμες ποσότητες των δύο απαραίτητων υλικών «έχουν ενσωματωθεί στο σώμα του φράγματος και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της διακοπής των εργασιών λόγω της έλλειψης αυτών των υλικών. Κρίνεται αναγκαία όσο κι επείγουσα λοιπόν η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, προκειμένου να εξευρεθούν οι απαιτούμενες ποσότητες υλικών, ώστε η κατασκευή του φράγματος να περαιωθεί εμπρόθεσμα, ήτοι στις 31 Αυγούστου 2008».

Ο β΄ αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ,
νομαρχιακός σύμβουλος Κυριάκος Κρόκος παρατήρησε ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία απαλλοτριώσεων ενδέχεται να μην έχουμε μόνο απαλλοτριώσεις γης αλλά και πρόβλημα με τα δικαιώματα, με το ενδεχόμενο κάποια άτομα να μην έχουν άλλα στρέμματα.

Η Μαρία Τριφωνίδου προσέγγισε αναλυτικά το θέμα, εξηγώντας ότι όντως γίνεται ένα μεγάλο έργο. «Δεν γνωρίζω, όμως, κατά πόσο ενημερώθηκε έγκαιρα η τοπική κοινωνία για τη σπουδαιότητα του έργου και κάθε φορά δημιουργείται κι ένα νέο πρόβλημα.

Σήμερα, φτάνουμε στο σημείο να στρεφόμαστε σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για να πάρουμε τα αδρανή υλικά που χρειάζονται. Υπήρξε μια άρνηση της τοπικής κοινωνίας, η οποία μέχρι ένα σημείο είναι δικαιολογημένη, με δεδομένο ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν από τα χωράφια αυτά. Οι περισσότεροι δε είναι καπνοπαραγωγοί, τα έχουν αγοράσει πολύ ακριβά και τα καλλιεργούν κι αυτή τη στιγμή θα στερηθούν μια γη που τους παρέχει ένα ετήσιο εισόδημα.

Πέραν αυτού, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την αναγκαστική απαλλοτρίωση, επειδή έχουν ενεργοποιήσει άπαντες τα δικαιώματά τους και πρέπει κάθε χρόνο να δηλώνουν τις εκτάσεις που δήλωναν για να μπορούν να δικαιωθούν τα δικαιώματα που έχουν, δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα: όταν στερούμε από κάποιον μια έκταση των 20 στρεμμάτων τον αναγκάζουμε να βρει άλλα 20 στρέμματα για να καλύψει τις εκτάσεις του προκειμένου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του».

Η Μαρία Τριφωνίδου
πρότεινε στο σώμα αν γίνεται πέραν της απαλλοτρίωσης να αντικατασταθούν οι εκτάσεις, αλλά ο νομάρχης απάντησε ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Η ίδια πρότεινε να δοθεί λύση, με αναζήτηση στη γύρω περιοχή που δε θα δημιουργούσε προβλήματα στους αγρότες και δε θα έθιγε τα συμφέροντά τους.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.