30 κιβωτια με ειδη πρωτης αναγκης ετοιμαζονται να παραδωσουν στα παιδικα χωρια SOS μαθητες και εκπαιδευτικοι του 10ου Δημοτικου Σχολειου

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η υλοποίηση του προγράμματος αποδοχής και ενσωμάτωσης σε συνεργασία με το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Σχολείο Κομοτηνής

Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής έχει καταφέρει με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα σχολεία της περιοχής και κυρίως να αποδείξει πως δεν περιορίζεται μόνο στην μεταλαμπάδευση γνώσεων αλλά προσπαθεί να συμβάλει στην ευρύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
 
Στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης, 100 μαθητές και μαθήτριες και 10 εκπαιδευτικοί του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής συγκέντρωσαν 30 κιβώτια με είδη πρώτης ανάγκης και θα μεταβούν την Παρασκευή 19 Απριλίου στο Παιδικό Χωριό SOS της Αλεξανδρούπολης, για να δηλώσουν έμπρακτα την υποστήριξη τους.  Παράλληλα συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος αποδοχής και ενσωμάτωσης μέσα από τη συνεργασία με το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής, μέσα από το οποίο τα παιδιά έχουν αναπτύξει σχέσεις φιλίας και μαθαίνουν από πρώιμη ηλικία την αποδοχή της διαφορετικότητας και το σεβασμό στον συνάνθρωπο.
 
Για αυτές τις σημαντικές προσπάθειες μίλησαν η Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ελευθερία Σιώπη και ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Μιχάλης Πολυτσάκης. 

Ελευθερία Σιώπη «Μέσα από τις δράσεις στοχεύουμε στη διεύρυνση των οριζόντων των παιδιών, μαθαίνοντας να λειτουργούν πέρα από το “Εγώ”» 

Η κ. Ελευθερία Σιώπη, Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ανταπόκριση των παιδιών στις δράσεις και επισήμανε πως είναι σημαντικό για τη σχολική κοινότητα να αποδεικνύει πως δεν περιορίζεται στην σχολική ύλη αλλά να διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών. «Ένας από τους θεματικούς άξονες, στους οποίους εστιάζουμε στο σχολείο μας είναι αυτός που έχει να κάνει με την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και τους αισθήματος αλληλεγγύης των παιδιών» ανέφερε αρχικά η κ. Σιώπη, εξηγώντας πως  σε αυτό το πλαίσιο έχουν εντάξει τις δράσεις  στήριξης των παιδικών χωριών SOSκαι αποδοχής και ενσωμάτωσης των παιδιών του Ειδικού Νηπιαγωγειου και του Ειδικού Σχολείου Κομοτηνής. «Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τους ορίζοντες των παιδιών, να ανοίξουμε τις ψυχές τους και να μάθουν να λειτουργούν έξω από το “εγώ”» τόνισε η κ. Σιώπη, βλέποντας με χαρά πως μετά από αυτές τις προσπάθειες η πλειοψηφία των παιδιών έχει αφήσειστην άκρη τον εγωισμό, λειτουργώντας σαν συνάνθρωποι.«Στόχος μας είναι να βάλουμε στο μυαλό των παιδιών αξίες όπως η βοήθεια και η στήριξη ανθρώπων με κάποιες ιδιαιτερότητες και να μεταλαμπαδεύσουμε αξίεςζωής πέραν των γνωστικών αντικειμένων» υπογράμμισε η κ. Σιώπη και παραδέχθηκε πως  η ανταπόκριση των παιδιών ήταν μεγάλη και  τα αποτελέσματα θετικά, καθώς παρατηρείται αλλαγή στη συμπεριφορά και την αντίληψη των παιδιών για τον κόσμο γύρω τους. 

Μιχάλης Πολυτσάκης «Να εξελιχθεί το 10ο Δημοτικό σε υποστηρικτής των παιδικών χωριών SOS» 

Για τις δύο σημαντικές δράσεις του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Μιχάλης Πολυτσάκης, εκφράζοντας τη δικαίωση του για τους κόπους του, βλέποντας τα παιδιά να δείχνουν τεράστια ευαισθησία προς τον συνάνθρωπο. «Η προσπάθεια ενίσχυσης των παιδιών χωριών SOSήταν μία ιδέα του Συλλόγου Διδασκόντων, την οποία ξεκινήσαμε από την αρχή της χρονιάς» αποκάλυψε ο κ. Πολυτσάκης αναλύοντας όλα τα στάδια που ακολούθησαν για να πραγματοποιηθεί η συνεργασία. «Ήρθαμε σε επαφή με τους ιθύνοντες των Παιδικών Χωριών, οι οποίοι με χαρά αποδεχθήκαν την πρόταση μας και συνεργαστήκαμε» τόνισε αρχικά ο κ. Πολυτσάκης, αναλύοντας στη συνέχεια τα επόμενα βήματα, που ήταν η έλευση της  υπεύθυνης κοινωνικής λειτουργού του παιδικού χωριού, η οποία έκανε ενημέρωση σε όλα τα παιδιά του σχολείου και τους γνωστοποίησε τις ανάγκες και την κατάσταση. Αφού δόθηκε στα παιδιά μία λίστα από υλικά πρώτης ανάγκης, που χρειάζονταν στα παιδικά χωριά SOS, συγκεντρώθηκαν 30 κιβώτια με είδη πρώτης ανάγκης και είδη καθημερινής χρήσης για τα παιδιά. «Η ανταπόκριση και η ευαισθησία που έδειξαντα παιδιά ήταν τρομακτική» παραδέχθηκε ο κ. Πολυτσάκης, καθώς τα παιδιά επέδειξαν προθυμία για να συσκευάσουν από μόνοι τους τα  είδη και η ανταπόκριση τους ήταν μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν. «Μεγάλο όνειρο είναι η κοινή δράση των παιδιών του 10ου Δημοτικού με τα παιδιά και φυσικά να εξελιχθούμε σε υποστηρικτές του σχολείου» παραδέχθηκε ο κ. Πολυτσάκης. 

«Μέσα από το πρόγραμμα περνάμε μηνύματα αποδοχής, αναγνώρισης, υποστήριξης και δημιουργίας φιλικών σχέσεων» 

Ο ίδιος, μιλώντας για το πρόγραμμα ενσωμάτωσης και αποδοχής σε συνεργασία με το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Σχολείο Κομοτηνής, δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του για την επιτυχία του προγράμματος. «Οργανώθηκε σε μηνιαία βάση συνάντηση των παιδιών των δύο σχολείων με εναλλαγή του χώρου συνάντησης» ανέφερε αρχικά ο κ. Πολυτσάκης, αποκαλύπτοντας πως  σχεδιάστηκε στην αρχή της χρονιάς με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών της Δ΄ Τάξης  για να τα οδηγήσουν στην πλήρη αποδοχή και παράλληλα τα παιδικά του ειδικού σχολείου να παίξουν και να γνωρίσουν άλλα παιδιά. «Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά» παραδέχθηκε ο κ. Πολυτσάκης, εξηγώντας πως  τα παιδιά ενθουσιάζονται, όταν βρίσκονται μαζί και όταν έρχεται η ώρανα χωρίσουν ανυπομονούν για την επόμενη συνάντηση. «Την τελευταία φορά μάλιστα η εικόνα ήταν απίστευτη με τα παιδιά να έχουν αποκτήσει προσωπική σχέση και να παίζουν σαν ισότιμοι φίλοι, δείχνοντας διάθεση στο να υποστηρίξουν τα άλλα παιδιά» ομολόγησε ο κ. Πολυτσάκης τονίζοντας πως τα μηνύματα που περνάει αυτή η προσπάθεια είναι η αποδοχή, η αναγνώριση της κατάστασης, η υποστήριξη και η δημιουργία φιλικών σχέσεων. «Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν αθλοπαιδιές τον Μάιο με μεικτές ομάδες των δύο σχολείων» αποκάλυψε σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος με το τέλος της σχολικής περιόδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.