30-40% πτωση του τζιρου των καταστηματων υγειονομικου ενδιαφεροντος στην Κομοτηνη

Για το τριήμερο αποκριάς και Καθαράς Δευτέρας

Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος ΟΕΒΕΣ,
«Η ψυχολογία του κόσμου δεν είναι τέτοια που θα τον αφήσει να μπορέσει να βγει, να καταναλώσει και να διασκεδάσει, κάτι που είναι απόλυτα θεμιτό»

«Πυρετό» έφερε στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κομοτηνή, το συνονθύλευμα της έλευσης του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη συνοριακή γραμμή του Έβρου.

Αμφότερα τα γεγονότα διαμόρφωσαν ένα φοβικό κλίμα, που ως αποτέλεσμα είχε την αποφυγή εξόδου από πλευράς κόσμου, κατά την περίοδο της αποκορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων αλλά και της Καθαράς Δευτέρας. Ημερών δηλαδή, καθοριστικών για τον εισπρακτικό κουμπαρά των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, σημείωσε πως παρατηρήθηκε μεγάλη εισπρακτική πτώση κατά την διάρκεια των προαναφερθεισών ημερών σε όλο το φάσμα των καταστημάτων της Κομοτηνής, ειδικά σε αυτά της εστίασης και διασκέδασης. «Σε συνδυασμό με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων και με τα γεγονότα στον Έβρο, το τριήμερο της αποκριάς σημείωσε μεγάλη πτώση στα καταστήματα της Κομοτηνής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως το γεγονός είναι «απόλυτα θεμιτό», αν αναλογιστούμε ότι η ψυχολογία του κόσμου λόγω του ιού και των γεγονότων στον Έβρο, δεν είναι και η καλύτερη. «Η ψυχολογία του δεν είναι τέτοια που θα τον αφήσει να μπορέσει να βγει, να καταναλώσει και να διασκεδάσει, κάτι που είναι απόλυτα θεμιτό. Σίγουρα σε πρώτη φάση ο κόσμος είναι κουμπωμένος, μουδιασμένος, σε αναμονή και λίγο κλεισμένος στα σπίτια του. Φυσικά αυτό έχει επίπτωση και στα καταστήματα εστίασης όσο και στα καταστήματα διασκέδασης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφειάδης.

Όσο για τα επίπεδα της πτώσης του τζίρου των εν λόγω καταστημάτων συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα, αυτή εκτιμάται πως ανέρχεται στο 30-40% για το τριήμερο του καρναβαλιού. «Η Κομοτηνή, ως συνήθως, δουλεύει το Σάββατο ίσως το μεσημέρι και την καθαρά Δευτέρα. Οι ακυρώσεις που έγιναν και στα ξενοδοχεία, είχαν ως επίπτωση να μην έρθει ξένος κόσμος και στην πόλη με ό, τι αυτό συνεπάγεται», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ.

«Αντιστρόφως ανάλογη της εξάπλωσής του ιού, θα είναι και η κίνηση στα καταστήματα»

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον ιό, ο ίδιος εκτίμησε πως αν υπάρξουν περισσότερα κρούσματα και δη στην περιοχή, αυτό σίγουρα θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τα καταστήματα εστίασης και γενικότερα συνάθροισης του κόσμου όπως είναι τα καφέ, η εστίαση αλλά και όσες εκδηλώσεις διεξάγονται αυτή τη περίοδο. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός. Αντιστρόφως ανάλογη της εξάπλωσής του, θα είναι και η κίνηση στα καταστήματα», είπε εμφατικά ο ίδιος.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην προ ολίγων ημερών κίνηση της ΟΕΒΕΣ σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, να αιτηθεί του υπουργείου οικονομικών μέτρα ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις. «Σήμερα επικοινώνησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μαζί μας, για να δει πώς έχει η κατάσταση με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, τον κορωνοϊό και τον  Έβρο. Όλα αυτά έχουν πολύ μεγαλύτερη επίπτωση στη Θράκη από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε ο κ. Βαφειάδης.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ό, τι μας ζητηθεί για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο»

Αναφορικά δε με τα διαμειβόμενα στον Έβρο, ο ίδιος υπογράμμισε πως βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παράσχουν όποια βοήθεια χρειαστεί. «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ό, τι μας ζητηθεί για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο.  Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και προς εκείνη την κατεύθυνση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να πω στον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του κράτους», είπε συμβουλευτικά, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως αναμένεται να επικαιροποιηθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας, οδηγίες προς τους υπαλλήλους και τους πελάτες των καταστημάτων εστίασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.