2ο τουρνουα παλης στη Σταρα Ζαγορα της Βουλγαριας



Με πέντε χρυσά μετάλλια και τέσσερα ασημένια επέστρεψε στην Κομοτηνή ο Σύλλογος Α.Σ. Δημοκρίτειο έχοντας συμμετάσχει στο 2ο τουρνουά πάλης που διεξήχθη στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Η δουλειά που γίνεται στο σύλλογο αναδεικνύει ένα σπουδαίο για τη χώρα μας άθλημα που έχει συμβάλει στην ανάδειξη πρωταθλητών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται μετά τις 20 Αυγούστου στο σύλλογο που στεγάζεται στο Κλειστό Γυμναστήριο της πανεπιστημιούπολης.

Ο υπεύθυνος του Συλλόγου Α.Σ. Δημοκρίτειο για την πάλη, Γιάννης Μπάρμπας μίλησε στον ΠτΘ για τη συμμετοχή του συλλόγου στο 2ο τουρνουά πάλης που διεξήχθη στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας στις 2 και 3 Ιουλίου ανάμεσα στο σύλλογο τους και τους συλλόγους της Στάρα Ζαγόρα και Μπερόε. Την αποστολή συνόδευαν ο προπονητής Μπάμπης Παροτσίδης και ο γιατρός Απόστολος Σοβατζίδης. Ο προπονητής είναι φοιτητής με ειδικότητα την πάλη. «Η γραμμή του συλλόγου είναι να στηρίζεται από προπονητές – φοιτητές, ώστε να λαμβάνουν την απαραίτητη εμπειρία σε περίπτωση που αποφασίσουν ν’ ασχοληθούν ως προπονητές. Ο φοιτητής με την καλύτερη βαθμολογία αναλαμβάνει, επομένως, χρέη προπονητή και οι υπόλοιποι φοιτητές είναι βοηθοί» περιγράφει ο κ. Μπάρμπας τη λειτουργία του συλλόγου.

Στο σύλλογο Δημοκρίτειο λειτουργούν οι κατηγορίες Παίδων, Πανπαίδων, Κορασίδων και Πανκορασίδων. «Δίνουμε έμφαση στη μικρή ηλικία γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να πάρει ο αθλητής τις απαραίτητες βάσεις και πληροφορίες για να παλέψει καλά στο μέλλον». Στο σύλλογο συμμετέχουν 48 άτομα, αλλά το αγωνιστικό κομμάτι απαρτίζεται από εννέα παιδιά, έξι αγόρια και τρία κορίτσια. «Από το 2006 θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα Ελλάδος, με την προϋπόθεση ν’ αναγνωριστεί ο σύλλογος από την Ομοσπονδία. Δυστυχώς η πάλη χωλαίνει στα διοικητικά της και από το 2003 είμαστε σε αναμονή για την αναγνώριση του συλλόγου». Ο κ. Μπάρμπας έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης και γνωρίζει εκ των έσω το καθεστώς που επικρατεί.

Στο 2ο τουρνουά πάλης ο σύλλογος Α.Σ. Δημοκρίτειο συμμετείχε με μία ομάδα, ενώ ο σύλλογος Μπερόε με δύο (Μπερόε και Στάρα Ζαγόρα). Οι αγώνες διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του συλλόγου Μπερόε.

Επιδόσεις

Κορίτσια: Εύα Δομπάζη, Πανκορασίδων, κατηγορία 30 κιλών 2η

Αγγελική Δομπάζη, Κορασίδων, κατηγορία 35 κιλών, 1η

Αγγελική Τογκαλίδου, Κορασίδων, κατηγορία 55 κιλών, 2η

Αγόρια: Δημήτρης Σταμπουλής, Πανπαίδων, κατηγορία 30 κιλών, 1ος

Γιάννης Καραστρατίδης, Παίδων, κατηγορία 30 κιλών, 2ος

Αμέτ Τσενγκέλ, Παίδων, κατηγορία 35 κιλών, 1ος

Ηλίας Φωτιάδης, Παίδων, κατηγορία 45 κιλών, 1ος

Κώστας Παρασκευόπουλος, Παίδων, κατηγορία 55 κιλών, 1ος

Παρασκευάς Βαλαβάνης, Παίδων, κατηγορία 60 κιλών, 2ος

Η ομάδα των αγοριών επέστρεψε με τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια και κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στις τρεις ομάδες. Η ομάδα των κοριτσιών έλαβε ένα χρυσό και δύο ασημένια και ήρθε δεύτερη. Σχολιάζοντας τις επιδόσεις των κοριτσιών ο Γιάννης Μπάρμπας επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικές αν λάβει κανείς υπόψιν τις αντιπάλους τους. «Η μία από τις κοπέλες που αγωνίστηκαν με τα δικά μας κορίτσια βγήκε πριν 15 μέρες δεύτερη στο Πανευρωπαϊκό Κορασίδων. Το επίπεδο ήταν πολύ ψηλό. Στη Βουλγαρία η πάλη λειτουργεί στα σχολεία σαν μάθημα. Όπως έχουμε στην Ελλάδα τη γυμναστική στο δημοτικό στη Βουλγαρία έχουν την πάλη, γιατί είναι ένα άθλημα που καλλιεργεί τα φυσικά και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των παιδιών.

Στους αγώνες, αναζητούμε δυνατές ομάδες για ν’ αποκτούν τα παιδιά καλή εμπειρία κι εμείς να διαπιστώνουμε ποια είναι τα πραγματικά λάθη που θα πρέπει να διορθώσουμε». Ο Γιάννης Μπάρμπας πληροφορεί ότι η πάλη είναι ένα άθλημα με το οποίο μπορούν ν’ ασχοληθούν όλα τα παιδιά. «Το χαρακτηρίζουν το άθλημα των Ολυμπιονικών γιατί έχει προσφέρει πολλά στη χώρα μας. Τον τελευταίο διάστημα υπάρχουν κάποια προβλήματα στην Ομοσπονδία, τα οποία όμως δεν μας αγγίζουν. Έχουμε καταπληκτικές εγκαταστάσεις, πολύ καλή υλικοτεχνική υποδομή στο πανεπιστήμιο, όπου εδρεύει ο σύλλογος. Είναι ένα άθλημα από το οποίο τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να γυμναστούν και να δυναμώσουν σαν αθλητές και σαν άνθρωποι». Ο Γιάννης Μπάρμπας υποστηρίζει ότι όποιος γνωρίσει την πάλη δε μπορεί παρά να την αγαπήσει.

Τα τμήματα θα επαναλειτουργήσουν μετά τις 20 Αυγούστου, οπότε θα υπάρχει και η σχετική ανακοίνωση. Τα μαθήματα γίνονται στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου στην πανεπιστημιούπολη. Ο κ. Μπάρμπας ευχαριστεί το ΔΟΝΑ και το Δήμο Κομοτηνής για τη συμπαράσταση, όπως επίσης τον προπονητή, το γιατρό της ομάδας και τους γονείς των μικρών αθλητών που ταξίδεψαν στη Βουλγαρία.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.