2ο Φεστιβαλ Συγχρονου Τουρκικου Κινηματογραφου

Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Τουρκικού Κινηματογράφου διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη της Κομοτηνής αύριο Σάββατο και την Κυριακή, 30 και 31 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας φέρνει τους φίλους της 7ης τέχνης σε επαφή με ό,τι πιο νέο έχει να επιδείξει αυτή στην Τουρκία με τέσσερις συνολικά ταινίες που θα προβληθούν στο Odeon Κομοτηνής, στο εμπορικό κέντρο Kosmopolis.
 

 

Το φεστιβάλ ξεκινά στις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Θα ακολουθήσει δεξίωση και στις 5 το απόγευμα θα προβληθεί η πρώτη ταινία. Κάθε μέρα θα προβάλλονται δύο ταινίες.
Συνολικά πρόκειται για τέσσερις ταινίες: ο «Μάγκας» σε σκηνοθεσία Ομέρ Βαργκί, «Γιατί δολοφονήθηκαν ο Χατζηαβάτ και ο Καραγκιόζ;» σε σκηνοθεσία Εζέλ Ακάι, «Ευτυχία» σε σκηνοθεσία Αμπντουλάχ Ογκιούζ και «Περιμένοντας τον παράδεισο» σε σκηνοθεσία Δερβίς Ζαίμ, οι οποίες επιλέχτηκαν για να προβληθούν στο φετινό φεστιβάλ.

 

Αναγνωρισμένοι και βραβευμένοι Τούρκοι δημιουργοί έχουν σκηνοθετήσει τις επιλεγμένες ταινίες του φεστιβάλ, όπως ο Δερβίς Ζαίμ, στον οποίο ανήκει η ταινία «Περιμένοντας τον Παράδεισο». Ο Δερβίς Ζαίμ κέρδισε τον Αργυρό Αλέξανδρο το 1997 στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ταινία του «Τούμπες μέσα σε φέρετρο», ενώ στην ίδια διοργάνωση ένας άλλος Τούρκος δημιουργός, ο Νουρή Μπιλγκέ Τσειλάν απέσπασε Χρυσό Αλέξανδρο το 2006 για το σύνολο του έργου του. Ο Δερβίς Ζαΐμ έχει αποσπάσει και το βραβείο Σκηνοθεσίας σε φεστιβάλ κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης για την ταινία «Τελεία / Dot, που είναι γυρισμένη σε μονοπλάνο.

 

Ο σύγχρονος τουρκικός κινηματογράφος έχει δρέψει δάφνες τα τελευταία χρόνια και προβάλλεται και από το Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποσπώντας διακρίσεις, κριτικές και την ανταπόκριση του κοινού που τον στηρίζει.

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ταινίες στο διήμερο φεστιβάλ της Κομοτηνής θα προβληθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους και η είσοδος για την παρακολούθησή τους είναι ελεύθερη.

• Μουσταφά Κατραντζή, νέος πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας:
«Το Φεστιβάλ πρέπει να συνεχισθεί»

Νέος πρόεδρος του Συλλόγου ο κ. Κατραντζή, μετρημένος στις δηλώσεις του δηλώνει ότι το νέο σχήμα θα χαρακτηρίζεται από δυναμική και ότι θα συνεχίσει το έργο πού άφησε η προηγούμενη διοίκηση. Όσον αφορά στο δεύτερο Φεστιβάλ Τουρκικού Κινηματογράφου ευχαριστεί την προηγούμενη διοίκηση του συλλόγου, «γιατί πρόκειται για ένα δραστηριότητα που απαιτεί δουλειά, αλλά και όλες τις εφημερίδες για την προβολή που του κάνουν, αλλά και το Προξενείο της Τουρκίας. Όλοι με τον τρόπο τους συμβάλλουν ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ πρέπει να συνεχισθεί. Εμείς το βρήκαμε έτοιμο και μακάρι να πάμε καλύτερα τις επόμενες χρονιές. Εφόσον η όλη εκδήλωση αποκαλείται «φεστιβάλ», πρέπει να συνεχισθεί».

 

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι ακόλουθες:

ΣΑΒΒΑΤΟ 30-01-2010 5:00 Μ.Μ.
Ο ΜΑΓΚΑΣ – σκηνοθεσία Ομέρ Βαργκί

Ο Αλί Οσµάν είναι ένας τύπος “νονού”, που έχει αποσυρθεί και ζει τώρα µια ήσυχη ζωή, διατηρώντας κατάστημα µε “ποδοσφαιράκια”. Συχνά συναντά παλιούς φίλους στον ίδιο µ’ αυτόν τύπο του “βαρύ άντρα”. Η ζωή του αλλάζει, όταν µια παλιά του αγάπη, η Αφέτ, που βρίσκεται στα τελευταία της, τον καλεί και του ζητά πριν πεθάνει να τον δει. Του ανακοινώνει ότι έχουν μαζί ένα γιο τον Μουράτ.

 

Όταν ο Αλί Οσµάν εμπλέκεται στην υπόθεση διαπιστώνει ότι ο Μουράτ και η σύντροφός του, η θελκτική Καρατζά, απειλούνται από τον µαφιόζο Ντεβράν, ο οποίος, είναι χρόνια ερωτευμένος µε την Καρατζά και την διεκδικεί για τον εαυτό του. Ο Αλί Οσµάν αποφασίζει να απευθυνθεί για τελευταία φορά στους παλιούς του φίλους προκειμένου να προστατεύσει τον γιό του.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30-01-2010 7:45 Μ.Μ.
ΓΙΑΤΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ Ο ΧΑΤΖΗΑΒΑΤ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ; – σκηνοθεσία Εζέλ Ακάι

Το έργο αφορά σε δυο μυθικές φιγούρες, τον Καραγκιόζη και τον Χατζηαβάτη που έζησαν και πέθαναν διάσημοι για το πνευµατώδες χιούμορ τους. Η ιστορία εξελίσσεται στην Μπούρσα τον 14ο αιώνα και αφορά στους δύο τελευταίους µήνες της ζωής των δύο αυτών μυθικών κωμικών. Ο Καραγκιόζης ξεφεύγοντας από Μογγόλους εφοριακούς μαζί µε την μητέρα του έχει έρθει στη Μπούρσα. Αγράμματος αλλά πανέξυπνος, ζει πλέον ως Τουρκμένος μετανάστης και όταν θυμώνει, προκαλεί το γέλιο στους παρευρισκόμενους µε τα λόγια και τις κινήσεις του. Ο Χατζηαβάτης – καιροσκόπος, έξυπνος, πολυλογάς που του αρέσει να γλεντά – είναι ένας ταχυδρόμος μεταξύ των κρατών. Από τις δυσκολίες ξεφεύγει χάρη στον λόγο του. Διαπιστώνει το ταλέντο του Καραγκιόζη και θέλει να το εκμεταλλευτεί. Οι δύο ξεκινούν να εργάζονται ως μάστορες στο Τζαµί που κτίζει ο Ορχάν Γκαζί στο όνομά του, αλλά, λόγω των διαλόγων τους, προκαλούν το γέλιο των εργατών και καθυστερούν το έργο. Ο Βεζίρης των Σελτσούκων Ορχάν Γκαζί λόγω των καθυστερήσεων στην κατασκευή του τζαμιού, εκδίδει φιρμάνι θανάτωσής τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 31-01-2010 5:00 Μ.Μ.
ΕΥΤΥΧΙΑ – σκηνοθεσία Αμπντουλάχ Ογκιούζ

Είναι µια ταινία δρόμου από το ομώνυµο έργο του Ζουλφού Λιβανέλι, που πραγματεύεται τη σύγκρουση μεταξύ της τυφλής αφοσίωσης στην παράδοση και την ανάγκη σύµπλευσης µε την σύγχρονη πραγματικότητα. Η ηρωίδα της ταινίας, η Μερϊέµ, είναι 17 χρονών και θύμα βιασμού. Την βρίσκουν λιπόθυμη στις όχθες ποταμού σε άθλια κατάσταση. Η οικογένεια έχει αποφασίσει την θανάτωσή της, σύμφωνα µε τα έθιμα, επειδή πιστεύει πως τους ατίμασε. Ο ρόλος του εκτελεστή ανατίθεται στον ξάδερφό της, τον Τζεµάλ. Στη διαδρομή προς τον θάνατο, η Μεριέµ κι ο Τζεµάλ γνωρίζουν τον καθηγητή Ιρφάν που ταξιδεύει µε την βάρκα του, δραπετεύοντας από τον πραγματικό κόσμο. Με την συνδρομή του καθηγητή, ο Τζεµάλ διαρρηγνύει τη σχέση του µε την παράδοση και αρχίζει ένα καινούργιο ταξίδι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 31-01-2010 7:45 Μ.Μ.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ – σκηνοθεσία Δερβίς Ζαίμ

Ο Εφλατούν είναι ένας ειδικός στην τέχνη μινιατούρας, που ζει στην lστανµπούλ του 17°’ αιώνα, Μια μέρα τον πηγαίνουν µε το ζόρι στο κονάκι ενός Οθωμανού βεζίρη, Εκεί μαθαίνει ότι ένας πρίγκιπας που ονοµάζεται Ντανιάλ, εξεγέρθηκε εναντίον του Οθωμανικού κράτους και αφού τον συνέλαβαν αποφασίστηκε η εκτέλεσή του, Ζητείται τότε από τον Εφλατούν να κάνει ένα πορτρέτο του επαναστάτη, έτσι ώστε να σιγουρευτούν για την ταυτότητά του, Ο Εφλατούν, μετά την διαταγή αυτή, ξεκινά από την πρωτεύουσα, για ένα δύσκολο ταξίδι, µε κατεύθυνση την ανατολή, Στο δρόμο συναντά την Λεϊλά και ζουν μαζί µια γεμάτη συναισθήματα περιπέτεια.

Επιμέλεια: Αναστασία Χατζηνικολάου
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.