2η συνεδριαση της οργανωτικης της Εκθεσης «ΘΡΑΚΗ»

Δεύτερη συνεδρίαση της οργανωτικής για την 14η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «ΘΡΑΚΗ 2005» πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γεννηματάς» της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με σκοπό να συζητήσουν για την διοργάνωση της Έκθεσης, παρουσία των διοικητικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων της Δ.Ε.Θ. ΑΕ, του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, των Επιμελητηρίων Ροδόπης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων και του Εμπορικού Συλλόγου.

Η Έκθεση «ΘΡΑΚΗ 2005» θα φιλοξενηθεί στις 19-22 Μαΐου, στο Εκ­θε­σια­κό Κέ­ντρο του ΔΕΚ ΑΜ-Θ στη ΒΙ­ΠΕ, ενώ θα την εγκαινιάσει ο υ­πουρ­γός Α­νά­πτυ­ξης κ. Σιούφας.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της Έκθεσης είναι ο βασικός στόχος του ΔΕΚ Α.Μ.Θ. και της Δ.Ε.Θ. ΑΕ – που φέρουν την ευθύνη της διοργάνωσής της – ώστε να αποτελέσει πραγματικό κέντρο και πεδίο δράσης για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν.

Η ποιότητα και η οργάνωση της Έκθεσης «ΘΡΑΚΗ», η διεθνοποίησή της αλλά και οι δηλώσεις συμμετοχής των εκθετών είναι οι τρεις τομείς, στους οποίους επικεντρώνει την προσοχή του το ΔΕΚ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. «Στα βήματα που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια έχουμε προσθέσει κι εμείς τα δικά μας. Επικεντρωνόμαστε σε τρεις τομείς. Ο πρώτος τομέας αφορά την ποιότητα και την οργάνωση της «ΘΡΑΚΗΣ». Έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια της Δράμας, της Ξάνθης, του Έβρου και της Ροδόπης, με επιχειρηματίες και βιομηχάνους της περιοχής και έχουμε απτά αποτελέσματα. Ο δεύτερος τομέας αφορά τη διεθνοποίηση της «ΘΡΑΚΗΣ», η οποία έχει ξεφύγει πλέον από το πανελλήνιο ενδιαφέρον, δηλαδή έχουμε συμμετοχή επιχειρήσεων απ’ όλη τη χώρα και πλέον προσπαθούμε να κάνουμε τη Θράκη ένα βαλκανικό θεσμό. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε και ότι έχουμε δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα σ’ αυτή την υπόθεση. Το ένα είναι το πολιτιστικό θέμα που έχουμε μ’ αυτές τις χώρες και το δεύτερο είναι ότι υπάρχει απουσία πολλών εκθεσιακών κέντρων στις περιοχές αυτές. Το τρίτο κομμάτι αφορά την συμμετοχή δηλώσεων στη «ΘΡΑΚΗ» που πραγματικά φέτος πήγαμε πολύ καλά. Ο εσωτερικός χώρος εδώ κι ένα μήνα έχει κλείσει και επίσης έχει γίνει η μεγάλη κάλυψη του εξωτερικού χώρου», δήλωσε η πρόεδρος του ΔΕΚ ΑΜ-Θ κ. Υ­βόν­νη Στόικου-Πέπ­πα, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη διοίκηση και τα στελέχη της Δ.Ε.Θ. για τις αλλεπάλληλες επισκέψεις που έχουν κάνει στην περιοχή μας.

Επίσης, ο στόχος του ΔΕΚ ΑΜ-Θ είναι η αναβάθμιση του εκθεσιακού του χώρου. «Θα προσπαθήσουμε μέσα απ’ αυτή την υπόθεση να δώσουμε μια διαφοροποίηση. Εδώ θα ήθελα να καταθέσουμε ιδέες όλοι μας, όλοι οι φορείς και άλλοι για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τον εκθεσιακό χώρο, γιατί μόνο μέσα απ’ αυτή την αναβάθμιση με συγκεντρώσεις, είτε πολιτιστικές είτε άλλου είδους, θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τον φορέα μας».

Για πλήρη ετοιμότητα να δεχθεί η «ΘΡΑΚΗ» τόσο τους εκθέτες όσο και τους επισκέπτες στο ειδικά διαμορφωμένο της χώρο μίλησε η κ. Πηνελόπη Ράλ­λη, μέ­λος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Θ. και Α’ Α­ντι­πρό­ε­δρος της ΔΕΚ ΑΜ-Θ. «Η προσπάθεια της νέας διοίκησης της Δ.Ε.Θ. είναι να τονωθεί σημαντικά η Έκθεση «ΘΡΑΚΗ» και αυτό πράγματι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Δηλαδή, έχουμε προσέξει την κάθε λεπτομέρεια, έχουμε κινητοποιήσει και έχουμε καλύψει όλο τον εκθεσιακό χώρο από μεριάς εκθετών, έχουμε και ποιοτικά καλούς εκθέτες. Ταυτόχρονα έχουμε οργανώσει όλες τις διαδικασίες πραγματοποίησης της Έκθεσης «ΘΡΑΚΗ». Η Έκθεση διοργανώνεται από την Δ.Ε.Θ. εδώ και 14 χρόνια, τα 3 τελευταία χρόνια όμως επιδιώκεται και η συνδιοργάνωση με το Δ.Ε.Κ. Α.Μ.-Θ. έτσι ώστε να έχει κι αυτό μια προβολή και μια συμβολή στην πραγματοποίησή της».

Είναι σημαντικό γεγονός τα δύο θεματικά σαλόνια που θα λειτουργήσουν στη φετινή «ΘΡΑΚΗ» με αντικείμενα «Τρόφιμα-Ποτά, βιολογικές καλλιέργειες και προϊόντα» και «Νέες τεχνολογίες – πολυμέσα, υπολογιστές, κινητή τηλεφωνία, βιομηχανική τεχνολογία». Επίσης, η παρουσίαση των συγκεκριμένων ενοτήτων θα ενισχυθεί με παράλληλη οργάνωση ημερίδων, αντίστοιχης θεματολογίας που θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο «ΑΡΚΑΔΙΑ». Στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Αγροτική ανάπτυξη και προοπτικές στη Θράκη» τα στελέχη από το Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων θα παρουσιάσουν δυνατότητες και προοπτικές και το πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής, ενώ στην ημερίδα με θέμα «Νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικότητα» θα παρουσιαστούν, αντίστοιχα, δυνατότητες για μικρές επιχειρήσεις, για νέους επαγγελματίες «έτσι ώστε να μπορέσουν κι αυτοί να πληροφορηθούν μέσα από προγράμματα που τρέχουν, να βελτιώσουν και να ισχυροποιήσουν τις επιχειρήσεις τους».

Αισιόδοξη ως προς την οργάνωση της Έκθεσης που έχει γίνει μέχρι σήμερα καθώς και το ιδιαίτερα ανεβασμένο επίπεδο των εκθετών δήλωσε η κ. Ράλλη, η οποία τόνισε ότι «έχουμε οργανώσει τα πάντα και πιστεύουμε πολύ στην αναβάθμιση του θεσμού της «ΘΡΑΚΗ». Μας μένει μόνο η προσέγγιση και η προσέλευση του κοινού των επισκεπτών. Θα πρέπει να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο επίπεδο των εκθετών».

Η Έκθεση «ΘΡΑΚΗ» αφορά όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και έχει ελληνικό χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι στην Έκθεση θα συμμετέχουν εκθέτες απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ οι επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν για να κάνουν συνεργασίες εξαγωγικού χαρακτήρα, θα προέρχονται από Βουλγαρία και Ρουμανία. «Είναι λυπηρό το ότι δεν συμμετέχει η Καβάλα. Θέλουμε να τονωθεί η περιοχή αλλά και να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα ακόμη περισσότερης ανάπτυξης. Αυτός είναι ο στόχος και είναι κοινός για όλους μας».

Τέλος, όπως ανέφερε η κ. Ράλλη, κάθε βράδυ – από την Παρασκευή έως και Σάββατο – θα υπάρχει και μια κλήρωση από τρία ποδήλατα στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν κόψει εισιτήριο. «Εκτός απ’ αυτό, υπάρχουν και προσκλήσεις, τις οποίες με μια κατανομή δίνουμε, όπως αποφασίσαμε σήμερα να δώσουμε στα ΚΑΠΗ, σε άτομα με ΑΜΕΑ προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αυξήσουμε την προσέλευση των επισκεπτών και από τις 16.000 που ήταν πέρσι να φτάσουμε στα 20.000».

Σ’ αυ­τό βέ­βαια, συμ­με­τέ­χει ση­μα­ντι­κά και του ΔΕΚ ΑΜ-Θ. Είναι μια προσπά­θεια που συ­ντο­νί­ζε­ται πο­λύ κα­λά και σε επί­πε­δο προ­ώ­θη­σης και προ­βο­λής του γεγονότος. Έ­χου­με δύ­ο ε­πί­πε­δα: το ε­θνι­κό, ό­που ο χο­ρη­γός ε­πι­κοι­νω­νί­ας εί­ναι η ΕΡ­Τ και η ε­φη­με­ρί­δα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», ε­νώ σε το­πι­κό ε­πί­πε­δο θα α­ξιο­ποι­ηθούν όλα τα ΜΜΕ και ε­φη­με­ρί­δες για να προ­βάλ­λουν το γεγονός. Σε το­πι­κό επίπε­δο θα έ­χου­με μια κα­λή προ­βο­λή του γεγονότος.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.