2η Γιορτη Ελιας και Λαδιου στη Μακρη

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μάκρης διοργανώνει τη Γιορτή Ελιάς και Λαδιού στον οικισμό της Μάκρης. Με μεγάλη παράδοση στο συγκεκριμένο χώρο το χωριό αποτελεί μία από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Θράκης και στόχος της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι η ανάδειξη και προβολή του ποιοτικού ελαιολάδου, της επιτραπέζιας ελιάς, αλλά και των μικρών παραγωγών της περιοχής, ώστε να προβληθούν και να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει στη συγκεκριμένη αγορά.

Συγκεκριμένα στη Μάκρη, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η 2η Γιορτή Ελιάς και λαδιού από τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Μάκρης ο οποίος έθεσε ως στόχο ξεκινώντας πέρσι την διοργάνωση για πρώτη φορά να καταστεί θεσμός και όπως δηλώνει η Πρόεδρος του Συλλόγου «αυτό τείνουμε να το επιτύχουμε. Δεύτερη χρονιά, λοιπόν, για να γευτούμε, να γλεντήσουμε, να ενημερωθούμε και να θυμηθούμε, γιατί έχουμε και έκθεση ρετρό φωτογραφίας».

1ο βραβείο σε Φεστιβάλ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η διοργάνωση της γιορτής, στόχος των διοργανωτών ήταν να γίνει γνωστότερο το προϊόν της Μάκρης. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας άρχισαν να φαίνονται. «Η ελιά και το λάδι της Μάκρης άρχισαν να γίνονται κάθε μέρα και πιο γνωστά. Οι παραγωγοί που συμμετείχαν στην περσινή διοργάνωση μας μετέφεραν ότι το χειμώνα αυτοί που επισκέφτηκαν τη γιορτή της ελιάς επικοινώνησαν όντως μαζί τους και ζήτησαν να προμηθευτούν το προϊόν τους.

Φέτος η Μάκρη είχε και μια σημαντική διάκριση. «Το λάδι της Μάκρης βγήκε πρώτο πανελλαδικά σε Φεστιβάλ που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αθήνα, και πήραμε το πρώτο βραβείο γεύσης. Αυτό σημαίνει πολλά για τους ελαιοπαραγωγούς της Μάκρης που τόσα χρόνια κρατούν την ποιότητα σταθερή και πασχίζουν για το καλύτερο προϊόν. Η περιοχή μας είναι από αυτές που λόγω του ψυχρού χειμώνα μαζεύει γρήγορα την ελιά της με τρόπο σύγχρονο, εννοώ ότι αποθηκεύεται σε πλαστικά τελάρα, επομένως αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αερίζονται οι ελιές και να μη σαπίζουν. Το λάδι βγαίνει άμεσα το πολύ σε δύο ημέρες και για αυτό έχουμε την καλύτερη ποιότητα και για αυτό είχαμε και αυτό το αποτέλεσμα».

Η ελιά μπορεί να δώσει καρπό μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια και στα εφτά με οκτώ βρίσκεται στην πλήρη απόδοσή της. «Σήμερα πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στην καλλιέργεια ελιάς, όμως, στρέφονται και περιοχές που δεν είχαν ελιές, όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή, τα περίχωρα της Αλεξανδρούπολης. Η Μάκρη έχει ελιές εδώ και τέσσερις χιλιάδες περίπου χρόνια. Τα χωράφια είναι γεμάτα. Δεν υπάρχουν περιθώρια πολλά για να αναπτυχθεί μέσα στη Μάκρη ελιά».

Όπως τονίζει η κ. Κελλίδου «στη Μάκρη όταν έχει κάποιος μεγάλο ελαιώνα φυσικά πάει από το μπαμπά στο παιδί. Καινούργιοι όμως παραγωγοί για να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα, δυστυχώς δεν υπάρχουν. Είναι σκληρή η δουλειά της ελιάς, δεν αποδίδει κάθε χρόνο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μία οικογένεια αν δεν έχει πολλά δένδρα, να μη μπορεί να ζήσει μόνο από την ελιά».

Τα προϊόντα της Μάκρης να αποκτήσουν ονομασία προέλευσης

Στη Μάκρη υπάρχει συνεταιρισμός που αφορά μόνο στην ελαιοποίηση. «Εκείνο που θα μπορούσε να γίνει και πρέπει, είναι το λάδι της Μάκρης να αποκτήσει ονομασία προέλευσης, οπότε φυσικά θα ανεβούν οι μετοχές του. Δικαιούται να αποκτήσει ονομασία προέλευσης, γιατί καλλιεργείται χιλιάδες χρόνια. Είναι, όμως, μεγάλη η διαδικασία στο να γίνει αυτό. Η νομαρχία Έβρου ανέλαβε το θέμα αυτό και ελπίζουμε σύντομα να τελεσφορήσει».

Οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις είναι διήμερες και η γιορτή ανοίγει το Σάββατο, στις 6 το απόγευμα. Την πρώτη μέρα θα δοθεί παράσταση από τα μέλη του Συλλόγου με θέμα την ελιά, στο οποίο συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες. Ακολουθεί παραδοσιακό χορευτικό από το Σύλλογο «Στέφανος Καραθεωδορή» από τη Βύσσα και ακολουθεί λαϊκό γλέντι. Την Κυριακή το πρωί οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στην σπηλιά του Κύκλωπα. Όσοι ενδιαφέρονται, στις 10:30 θα γίνει συγκέντρωση μπροστά στην εκκλησία της Μάκρης, την Αγία Αναστασία, και θα επισκεφτούν την σπηλιά του Κύκλωπα, όπου θα ενημερωθούν και η επιστροφή θα γίνει από ένα γραφικό μονοπάτι που έγινε. «Πρόκειται για ένα πετρόχτιστο μονοπάτι που έχει θέα το λιμάνι της Μάκρης και γυρίζει πάλι πίσω στο χωριό». Το απόγευμα της Κυριακής, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 6 το απόγευμα και περιλαμβάνουν έκθεση διαγωνισμού ζωγραφικής ενηλίκων και παιδικής ζωγραφικής και ακολουθεί συναυλία με το συγκρότημα Βαλκανατόλια.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει μόνιμη έκθεση ρετρό φωτογραφίας πολύ μεγαλύτερη φέτος που αφορά στην ελιά, αλλά και γενικότερα στη Μάκρη, έκθεση του Αθηνόδωρου ζωγράφου της Αλεξανδρούπολης με καλλιτεχνημένους κορμούς δένδρων και θα εκτίθενται και τα έργα των ερασιτεχνών ζωγράφων από ένα διαγωνισμό ζωγραφικής που προκηρύξαμε. Ζητήσαμε με θέμα την ελιά, όποιος θέλει και έχει ταλέντο να ζωγραφίσει ένα πίνακα και μια επιτροπή από ντόπιους καλλιτέχνες, συστήσαμε και θα επιλεγεί ο καλύτερος. Το πρώτο βραβείο είναι ένα τριήμερο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.

Την Κυριακή το βράδυ θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μαγειρικής με βάση την ελιά και το λάδι, οι γυναίκες θα ετοιμάσουν διάφορα εδέσματα και ο σεφ του Grant Hotel Εγνατία θα επιλέξει το καλύτερο. Υπάρχουν πολλά εδέσματα με ελιά. Θα έχουμε σοκολατάκια με ελιά, γλυκό του κουταλιού με ελιά, εκτός από τα αλμυρά, όπως και ο παραδοσιακός χαλβάς Μάκρης που γίνεται με νισεστέ, αλλά και πολλά άλλα εδέσματα. Όσον αφορά στον παραδοσιακό χαλβά γίνεται με λάδι και νισεστέ, έδεσμα που το έφτιαχναν, όταν άρχιζε η συγκομιδή, ένα έθιμο που κρατάμε έως και σήμερα. Ο χαλβάς γίνεται και όταν τελειώνει η συγκομιδή δηλαδή και με το πρώτο και με το τελευταίο λάδι».

Μειωμένη η φετινή παραγωγή

Η περσινή παραγωγή είναι μέτρια, όπως τονίζει η κ. Κελλίδου, «και δυστυχώς το ίδιο αναμένεται και φέτος. Οι καιρικές συνθήκες, ο καύσωνας του καλοκαιριού, η ξηρασία δεν επέτρεψαν στις ελιές τη μεγάλη ανθοφορία που είχαν. Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου θα πάμε καλύτερα».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.