26 επιχειρησεις της Ροδοπης «συστηνονται» στους Κρητικους

Τα τοπικά προϊόντα και η θρακιώτικη παράδοση θα «ρίξουν άγκυρα» στο Ηράκλειο την επόμενη εβδομάδα

Η αντίστροφη μέτρηση για την «απόβαση» των Ροδοπιτών στο άλλο άκρο της Ελλάδας, στην πρωτεύουσα της Κρήτης, ξεκίνησε. Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, όπως είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Μάρτιο, ετοιμάζεται να «ρίξει άγκυρα» στη μεγαλόνησο, για να συστήσει στους κατοίκους της τις ομορφιές και τα προϊόντα του τόπου μας. Συνοδοιπόρος σε αυτήν την πρόκληση, που έχουν οι άνθρωποι της ΟΕΒΕΣ, θα είναι από την περιοχή μας ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής, ο οποίος με 90μελή αποστολή και με αιχμή τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας, θα αναλάβει να δώσει μια επιπλέον δυναμική στο εγχείρημα των εμποροβιοτεχνών. Το όλο εγχείρημα, ωστόσο, πιθανόν να μην είχε ξεκινήσει, αν στη μεγαλόνησο και ειδικότερα στην πόλη του Ηρακλείου δε δραστηριοποιούταν ο δυναμικός Σύλλογος Θρακιωτών Κρήτης, που λειτουργεί και ως συνδετικός κρίκος σε αυτήν την προσπάθεια γνωριμίας μεταξύ των δύο ακριτικών περιοχών. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ, κ. Ανέστης Βαφειάδης, κατά την παρουσίαση της σχετικής πρωτοβουλίας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί, έσπευσε να αναγνωρίσει την καταλυτική συμβολή του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης και προσωπικά του προέδρου του, κ. Θεοδόση Αμπατζιάνη.
 
Η αποστολή της Ομοσπονδίας στο Ηράκλειο και τη Νέα Αλικαρνασσό της Κρήτης θα είναι διήμερη και συγκεκριμένα τις ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή, 7 και 8 Ιουλίου. Η κεντρική εκδήλωση θα λάβει χώρα το πρωί της Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, όπου οι εκπρόσωποι της περιοχής μας θα παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά τοπικά προϊόντα, αλλά θα κεράσουν με αυτά τους κατοίκους και εκπροσώπους των αρχών και του επαγγελματικού κόσμου της περιοχής. Σημειώνεται ότι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκαν 26 επιχειρήσεις της Ροδόπης, οι οποίες διέθεσαν προϊόντα τους για την προβολή στη μεγαλόνησο. Παράλληλα με τα τοπικά προϊόντα, θα υπάρχουν και έντυπα με πληροφορίες για την περιοχή μας, ενώ σε video wall θα παρουσιάζονται οπτικά οι ομορφιές του νομού. 

«Η Κρήτη μπορεί τώρα να έχει πολύ τουρισμό, αλλά το χειμώνα οι ίδιοι αναζητούν νέους τόπους, νέους προορισμούς για να πάνε και να γνωρίσουν» 

«Η δράση θα είναι περισσότερο μια γνωριμία της Ροδόπης στο Ηράκλειο», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Βαφειάδης, επισημαίνοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, για να προσελκύσουμε τον κόσμο». «Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη μπορεί τώρα να έχει πολύ τουρισμό», προσέθεσε, «αλλά το χειμώνα οι ίδιοι αναζητούν νέους τόπους, νέους προορισμούς για να πάνε και να γνωρίσουν». «Η Κομοτηνή για αυτούς είναι μια μακρινή πόλη που τη γνωρίζουν μόνο ως φοιτητές», συνέχισε, «και εμείς θέλουμε με την εκεί παρουσία μας να δείξουμε ότι είμαστε μια πόλη με αξιόλογη τοπική αγορά, με αξιόλογα προϊόντα τα οποία δε γνωρίζουν και δεν τα έχουν». 

«Οι σύλλογοι είναι πρεσβευτές μας και καλό είναι σαν αγορά να τους αγκαλιάσουμε» 

Ο κ. Βαφειάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμβολή των συλλόγων της περιοχής μας, όπως εν προκειμένω του Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής, σε ανάλογες πρωτοβουλίες του επαγγελματικού κόσμου. «Οι σύλλογοι είναι πρεσβευτές μας», υπογράμμισε. «Ταξιδεύουν διαρκώς πιο πολύ από εμάς», διέκρινε στη συνέχεια, για να επισημάνει με έμφαση ότι «καλό είναι σαν αγορά να τους αγκαλιάσουμε, ώστε να μπορέσουμε να βοηθούμε και σαν αγορά και σαν πόλη». Αυτήν την προσπάθεια την ξεκινήσαμε τον Μάρτιο με όλους τους τοπικούς συλλόγους», συνέχισε, για να καταλήξει, εκτιμώντας ότι «ίσως όλοι μαζί να μπορέσουμε κάτι να κάνουμε».
 
Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένος για την ανταπόκριση των τοπικών επιχειρήσεων στην πρωτοβουλία για την επίσκεψη στην Κρήτη, αναγνώρισε ότι το κόστος στην παρούσα συγκυρία αποτελεί αντικίνητρο ενώ εκτίμησε ότι αν το συγκεκριμένο εγχείρημα αποδειχθεί επιτυχημένο, θα ενθαρρύνει περισσότερο τη διάθεση εξωστρέφειας στη- «δύσκολη» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- τοπική μας αγορά και ενδεχομένως να προκύψουν και χορηγοί που θα στηρίξουν ανάλογες πρωτοβουλίες. 

Ιωάννης Τζερνικούδης «Φέτος ενώνουμε τις δυνάμεις μας και με τους επαγγελματίες της πόλης, για να μπορέσουμε να αποκομίσουμε όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη για τον τόπο μας» 

Ο Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής θα ταξιδέψει στην Κρήτη με μια εντυπωσιακή σε αριθμό αποστολή. Περίπου 60 χορευτές και 30 ακόμα μέλη του, μουσικοί, ενδυματολόγοι, συνοδοί κ.λπ., θα αναλάβουν να συστήσουν την θρακιώτικη χορευτική παράδοση στους Κρητικούς, παίρνοντας μέρος στις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις «Αλικαρνάσσεια» και ταυτόχρονα να ενισχύσουν με την παρουσία τους το έργο της προβολής των τοπικών μας προϊόντων. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ιωάννης Τζερνικούδης, έκανε λόγο για μια συνεργασία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθότι «μπορεί ως σύλλογος να ταξιδεύουμε κάθε χρόνο αυτήν την εποχή για να διαφημίσουμε τη θρακιώτικη παράδοση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά φέτος ενώνουμε τις δυνάμεις μας και με τους επαγγελματίες της πόλης, με μια ιδιαίτερη δυναμική, για να μπορέσουμε να αποκομίσουμε όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη για τον τόπο μας, τα οποία θα φανούν σε βάθος χρόνου». 

Το πρόγραμμα των παραστάσεων και των επισκέψεων της αποστολής του Συλλόγου Θρακών 

Περιγράφοντας το πρόγραμμα, που θα ακολουθήσει η αποστολή του Συλλόγου, εξήγησε καταρχήν ότι δύο θα είναι οι βασικές παραστάσεις, στις οποίες θα λάβει μέρος. Η κεντρική θα είναι την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, που είναι οι διοργανωτές των εκδηλώσεων «Αλικαρνάσσεια» την έχουν αφιερώσει στη Θράκη. «Εκεί με ένα εξαιρετικό μουσικό σχήμα, το «Επτάσημο», με τον κορυφαίο σολίστ από την Αλεξανδρούπολη, τον Βαγγέλη Παπαναστασίου, θα γεμίσουμε τη βραδιά με θρακιώτικους σκοπούς», προανήγγειλε ο κ. Τζερνικούδης. Την προηγούμενη ημέρα, την Πέμπτη, ο Σύλλογος Θρακών θα δώσει παράσταση στην πλατεία Δασκαλογιαννάκη του Ηρακλείου, με σκοπό να διαφημίσει εκδήλωση της Ομοσπονδίας που είναι προγραμματισμένη για το επόμενο πρωινό. «Φυσικά όλη η αποστολή θα είναι την Παρασκευή το πρωί εκεί, για να στηρίξει με τη δυναμική της αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, αναφερόμενος στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας. Κλείνοντας γνωστοποίησε πως το πρόγραμμα της αποστολής θα περιλαμβάνει και εκδρομές και επισκέψεις για την ψυχαγωγία των μελών της, με προορισμούς μεταξύ άλλων την Κνωσό, τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα, τη Σπιναλόγκα κ.λπ.

Οι 26 επιχειρήσεις που συμμετέχουν με προϊόντα τους 

Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν μέρος, διαθέτοντας προϊόντα τους για την πρωτοβουλία προβολής τους στην Κρήτη, είναι οι ακόλουθες:
 
ΚΑΦΕΣ «ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΟΕ»
 «ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ – ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΘΡΑΚΗΣ»
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΝΕΝΤΙΜ»
ΚΑΦΕΣ «ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΚΚΕΡΗ»
ΚΑΦΕΣ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΚΚΕΡΗ»
ΜΕΛΙ – ΥΓΕΙΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
«ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ»
ΠΟΣΕΙΔΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΑΛΙΠΑΣΤΩΝ
Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας
ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε
ΣΥΝΑΞΙΣ – ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
Εργαστήριο παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ»
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ «ΑΔΑΜΙΔΗΣ»
Βιοτεχνία Ζαχαρωδών Προϊόντων, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε ΟΕ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΧΑΣΑΝ ΧΑΣΑΝ
ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΖΥΜΗ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΔΡΟΓΗ
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΛΗΜΗΣ
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΧΑΤΖΗΚΟΣΜΑΣ
ΦΑΝΑΡΙ FISH
Από τη γη – Φυσικά προϊόντα από δίκοκκο σιτάρι
MAX, προϊόντα γάλακτος, αριάνι
Εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης»
Καφές – Ταχίνι Ζαμπογιάννη

Ευχαριστίες προς τοπικούς φορείς για τη συνδρομής τους στην πρωτοβουλία 

Η ΟΕΒΕΣ ευχαριστεί ιδιαίτερα για τη συνδρομή τους στην πρωτοβουλία τη Δημοτική Επιχείρηση «ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ Α.Ε.», το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Δήμο Κομοτηνής και την Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού – ΔΚΕΠΠΑΚ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.