24ωρη απεργια του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβαρη

Συνέντευξη τύπου διοργάνωσε η Γραμματεία Νομού Ροδόπης του Πανελλήνιου Αγωνιστικού Μετώπου με θέμα την ενημέρωση για την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε στις 10 του Φλεβάρη. Ο Δημήτρης Ανθούσης, ο Ηλίας Σαργιανίδης και η Λίτσα Μπρούσα κάλεσαν τους εργαζόεμνους σε μια δυναμική μαζική απεργία που θα αποτελέσει απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Δημήτρης Ανθούσης μέλος Γραμματείας ΠΑΜΕ Νομού Ροδόπης: “Όλοι σε μια δυναμική, μαζική απεργία”

Ο Δημήτριος Ανθούσης εκ μέρους της  Γραμματείας Ν. Ροδόπης του ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τους άνεργους, τους νέους και τις  νέες στις 10 Φλεβάρη σε μια δυναμική, μαζική απεργία, έτσι ώστε “να απαντήσουμε ότι, δε ματώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

 

Ο Δημήτρης Ανθούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων και υπέρ της πλουτοκρατίας και ζήτησε απο τους εργαζόμενους να αψηφίσουν τα διλήμματα που θέτει η κυβέρνηση να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ στον αγώνα. “Τόσα χρόνια μας λένε να δεχτούμε να κάνουμε κι άλλες θυσίες για να μην έρθουν ακόμη σκληρότερα μέτρα. Αν κάνουμε τώρα πίσω, δεν θα σταματήσουν πουθενά, δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο, γι’ αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους, την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και του νομού Ροδόπης να θυμηθούν τι κέρδισαν από τις θυσίες που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις ΝΔ  και ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για «την ισχυρή Ελλάδα» τάχα στην ΟΝΕ και στην ΕΕ; Τι κέρδισαν; Μας πάγωσαν μισθούς, μας έφεραν αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά), υπονόμευσαν το οχτάωρο και τη σταθερή δουλειά, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας. Τώρα ζητάνε και τα ρέστα, ζητάνε επί της ουσίας να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση που δημιούργησε το μεγάλο κεφάλαιο”.

 

Ο κ. Ανθούσης κάλεσε τους εργαζόμενους να μην έχουν εμπιστοσύνη   “στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στους εκπροσώπους της εργατικής αριστοκρατίας, στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Υπάρχουν μια σειρά από παραδείγματα που τεκμηριώνουν τις εκτιμήσεις αυτές του ΠΑΜΕ. Αυτοί που και χθες και πολύ περισσότερο σήμερα υπονομεύουν τον αγώνα και βάζουν πλάτη για να περάσουν τα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης και της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

 

Όταν το ΠΑΜΕ κάλεσε ταξικά σωματεία και συνδικάτα και πρότεινε απεργία στις 11 Φλεβάρη, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για τις 10 Φλεβάρη, μία απόφαση για να διασπάσει το εργατικό κίνημα και τον εργατικό αγώνα, μπροστά στην κλιμακούμενη επίθεση και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η δε ΓΣΕΕ την ίδια στιγμή αρνήθηκε να μπει σ’ αυτή τη συζήτηση για ενιαία απεργιακή κινητοποίηση. Όταν το ΠΑΜΕ κατέληξε τελικά, για να τους χαλάσει τα σχέδια, να καλέσει τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες για απεργία στις 10 Φλεβάρη, η ίδια πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ προτείνει κινητοποιήσεις για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Δεν ήθελαν και δε θέλουν ενιαίους και συντονισμένους αγώνες, όπως έκαναν πάντα έτσι και τώρα πάνω από όλα βάζουν τη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης και την υπεράσπιση της ταξικής συνεργασίας με την εργοδοσία. Άλλωστε, το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν, το καθορίζουν με βάση τις αξιώσεις της εργοδοσίας για περαιτέρω κερδοφορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η απεργία της 17ης Δεκέμβρη, όπου στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ ανταποκρίθηκαν ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία.

 

Μια απεργία που και πανελλαδικά έδωσε ένα νέο δυναμισμό, έδωσε τη στιγμή που όλοι καλλιεργούσαν κλίμα συναίνεσης, όπου οι εργαζόμενοι να συναινέσουν στο να περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, έδωσε την απάντηση και χάραξε δρόμο προς τους εργαζόμενους, ότι αυτή η πολιτική δεν είναι μονόδρομος, υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, που εξυπηρετεί και ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Μπροστά σε αυτή την απεργία φάνηκαν και επιβεβαιώθηκαν και οι εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ για τη ΓΕΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Η δε ΑΔΕΔΥ μπροστά στις 17 Δεκέμβρη πήρα απόφαση για απεργία στο μέλλον και η δε ΓΕΣΕΕ τις τελευταίες μέρες πέρασε ανοιχτά στην απεργοσπασία, καλώντας τους εργαζόμενους να μην συμμετάσχουν στην απεργία. Το ΠΑΜΕ τότε όπως και τώρα, κατέθεσε σχετικό αίτημα και τοπικά στο Εργατικό Κέντρο και στις 17 κατέθεσε και σήμερα σας ενημερώνουμε ότι έχουμε καταθέσει σχετικό αίτημα στο Εργατικό Κέντρο για να συζητηθεί η απεργία στις 10 Φλεβάρη”.     

 

Ηλίας Σαργιανίδης Μέλος Γραμματείας ΠΑΜΕ Ν. Ροδόπης, πρόεδρος σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Ροδόπης: “Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται στο να συγκροτηθεί μέτωπο εργαζομένων”

Ο κ. Σαργιανίδης ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και εξέφρασε την συμπαράστασή του στους αγρότες. “Ο αγώνας αυτός των φτωχομεσαίων αγροτών είναι και δικός μας αγώνας, αγώνας των εργαζομένων, οι οποίοι βιώνουν την ανεργία, την ανασφάλεια, τα χαμηλά μεροκάματα, την κατάρρευση όλων των εργασιακών σχέσεων και των αντεργατικών πολιτικών. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την συμπαράστασή τους και ειδικά όσον αφορά την περιοχή μας, που τίθεται το θέμα της κλωστοϋφαντουργίας, που είναι συνεπακόλουθο με το θέμα των αγροτών με την παραγωγή του βαμβακιού. Απ’ ότι ξέρετε η κλωστοϋφαντουργία συρρικνώνεται και η παραγωγή του βαμβακιού μειώνεται κατά πολύ. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που με τον καταμερισμό στέλνει την παραγωγή σε χώρες χαμηλού κοστολογίου, για να υπάρχει μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται μέσα από τα συνδικάτα και με το υπόλοιπο ταξικό, συνδικαλιστικό κίνημα στο να συγκροτηθεί μια ισχυρή συμμαχία, ένα μέτωπο των εργαζομένων, των φτωχομεσαίων αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων στο να μπορέσει να αντιπαλέψει τον κοινό αντίπαλο το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους. Ένα μέτωπο, το οποίο θα βάλει κέντρο του αγώνα του έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για την οικονομία, την κοινωνία προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων”.            

 

Λίστα Μπρούσα   Μέλος Γραμματείας ΠΑΜΕ Ν. Ροδόπης : “Ο αγώνας γίνεται έξω από τα εργοστάσια” 

“Και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργία Δέρματος καλεί όλους να πάρουν μέρος στην απεργία που θα γίνει 10 του μηνός. Ειδικά και στο νομό μας που τα προβλήματα της Κλωστοϋφαντουργίας είναι τόσο επιδεινωμένα, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, καλώ όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν απλήρωτοι, να βγουν όλοι σε επίσχεση, για να μην χάσουν τα δικαιώματά τους, τόνισε η κ. Μπρούσα που όπως είπε εδώ και δεκαοκτώ μήνες η κατάσταση στην Κλωστοϋφαντουργία είναι στάσιμη. “

 

Είδατε και το πώς πήγε όλη η πορεία του να αγωνιζόμαστε μέσα από τα εργοστάσια. Αγώνας γίνεται μόνο έξω από τα εργοστάσια, με επισχέσεις, με πορείες όχι μέσα από το εργοστάσιο. Την τελευταία φορά στο Εργατικό Κέντρο στη συνέλευση ο πρόεδρος του σωματείου μας της FANCO έδωσε άλλη μια ευκαιρία στο ΛΑΝΑΡΑ  και είπε στους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά. Δεν υπάρχει λύση σε αυτό, εγώ ακόμα και τότε είπα όλοι έξω σε επίσχεση.

 

Τώρα ακόμα όσοι δουλεύουν δεν έχουν ούτε μαζούτ για να ζεσταθούν, ούτε δουλειά έχει, αλλά είναι και απλήρωτοι. Κάποιοι εργαζόμενοι απ’ ό,τι ακούω στα Κλωστήρια δουλεύουν ακόμα και απλήρωτοι. Γύρω στα 80 άτομα είναι στα κλωστήρια και στη FANCO τελευταία τους έχουν σταματήσει για να δουν τι εξελίξεις θα έχουν. Απ’ ότι έχω μάθει θα έχουν μια συνάντηση με το υπουργείο οικονομικών, αλλά το θέμα δεν είναι να πάρουν κι άλλα λεφτά, το θέμα είναι να λειτουργήσουν τα εργοστάσια”.       

 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.