220 εκατ. ευρω για την εξοφληση της επιδοτησης του εργοδοτικου κοστους 12% διεκδικουν οι επιχειρησεις της ΠΑΜΘ

Νίκος Αγγελίδης: «Η πιθανή έκδοση “κορωνομολόγου” ευκαιρία για την πολιτεία να εξοφλήσει τα οφειλόμενά της, να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ και συγχρόνως να δείξει ότι είναι αυτή που εφαρμόζει το νόμο και έχει διάθεση για πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων»

Ως ένα ακόμα «όπλο» στη «φαρέτρα» των επιχειρημάτων τους για την τελική δικαίωση, ήτοι την εξόφληση των οφειλόμενων ενισχύσεων στις επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ βλέπει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης υπ’ αριθμόν 13311/273 του 2016, η οποία κατήργησε την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους του ν. 1767/1988 για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ.Νίκος Αγγελίδης.
 
Σε συνέχεια της σχετικής απόφασης( υπ’ αριθμόν 305/2020) του ΣτΕ και της σχετικής επιστολής που απέστειλαν τα επιμελητήρια της ΠΑΜΘ στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητώντας την καταβολή των οφειλόμενων οικονομικών ενισχύσεων των ετών 2010 – 2015 προς τις μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας  Θράκης, ως έμπρακτο μέτρο στήριξης της ευαίσθητης οικονομίας των περιοχών αυτών, αλλά και ως κίνητρο διατήρησης των πολύτιμων θέσεων εργασίας, ο κ. Αγγελίδης μίλησε το πρωί της Τετάρτης, 1 Απριλίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εξηγώντας πως για πρώτη ίσως φορά, στον πολυετή αυτόν αγώνα, υπάρχουν ελπίδες για το αίσιο τέλος του.
 

«Πραγματικές οι δυνατότητες καταβολής του 12% για πρώτη φορά»

 
Όπως εξήγησε ο ίδιος «ο δρόμος ήταν μακρύς και δεν μέλει να είναι σύντομος από εδώ και πέρα, έως και την τελική δικαίωση», ωστόσο είναι η ώρα τα επιμελητήρια, οι φορείς και οι επιχειρήσεις να διεκδικήσουν τα οφειλόμενά «με πραγματικές σήμερα δυνατότητες καταβολής τους».
 
Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να ενισχύσει τα επιχειρήματα που εδώ και χρόνια τα Επιμελητήρια της περιοχής είχαν αναπτύξει, ενώ σε συνδυασμό με τη συγκυρία του κορωνοϊού και την αναγκαιότητα μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων την επομένη της πανδημίας, δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες για επιτυχή έκβαση των προσπαθειών, όλων αυτών των χρόνων, με σωστές, διπλωματικές και στρατηγικές κινήσεις, όπως εξήγησε ο ίδιος.
 

«Ουδέποτε υπήρξε νόμος για την κατάργηση του 12%»

 
Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναφορά ο κ. Αγγελίδης εξήγησε πως η επιδότηση του κόστους εργασίας που είχαν για χρόνια οι παραμεθόριες περιοχές, και στην περίπτωση της ΠΑΜΘ σε ποσοστό 12%, με διαφόρους τρόπους και «προσχήματα» σταμάτησε να καταβάλλεται από το 2010, ενώ το 2016 καταργήθηκε με τον Νόμο Σταθάκη. Ο ίδιος θέλησε να επισημάνει πως η επιδότηση αυτή «δεν ήταν μία ακόμα παροχή με ημερομηνία λήξης και κατ’ επέκταση δεν καταργούνταν μετά την παρέλευση της όποιας ημερομηνίας». «Είχε θεσπιστεί με νομοθετική ρύθμιση και ο νόμος καταργείται με νόμο» τόνισε για να εξηγήσει πως ουδέποτε υπήρξε σχετική με την κατάργησή του νομοθεσία, με την μη καταβολή του να βασίζεται σε σχετικές υπουργικές αποφάσεις, γεγονός που αποτέλεσε και ένα βασικό νομικό επιχείρημα στον αγώνα των επιμελητηρίων όλα αυτά τα χρόνια.
 
Η υπουργική απόφαση του 2016 αποτέλεσε την έναρξη του αγώνα, ώστε να αποδειχθεί ότι η μη καταβολή του δεν έχει νομική βάση, και αυτόν ακριβώς τον αγώνα έρχεται τώρα να δικαιώσει η απόφαση του ΣτΕ που καταργεί την υπουργική απόφαση του κ. Σταθάκη. Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί τον δεύτερο βασικό σταθμό όλης αυτής της μακρόχρονης προσπάθειας, με τον κ. Αγγελίδη να εξηγεί πως ο πρώτος σταθμός ήταν η σχετική δικαστική απόφαση που εκδόθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια υπέρ μίας επιχείρησης που επέλεξε την δικαστική οδό και δικαιώθηκε, δημιουργώντας και δικαστικό προηγούμενο για όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να πράξουν το ίδιο.
 
«Στην περίπτωση της δικαστικής δικαίωσης της επιχείρησης αυτής, ακριβώς επειδή επρόκειτο για μία επιχείρηση και όχι για το σύνολο, τα Επιμελητήρια κάναμε και τότε μία παρέμβαση ζητώντας από τους αρμοδίους υπουργούς, εφόσον με βάση και τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης θα πρέπει να τα καταβάλλει η ελληνική πολιτεία, αντί να κινηθούν όλες οι επιχειρήσεις δικαστικά, να επιβαρυνθούν τα έξοδα, να πληρωθούν έντοκα κ.ο.κ. και να μην έχει κανένα πολιτικό όφελος, να βρουν τον ενδεδειγμένο εκείνο τρόπο, ούτως ώστε να δώσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ για να μπορέσουν να σταθούν όρθιες» σημείωσε ο ίδιος. 
 
Η απόφαση του ΣτΕ που καθιστά παράνομη την υπουργική απόφαση του 2016 αποτελεί ένα ακόμα επιχείρημα στο «οπλοστάσιο» των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων, συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ, εξηγώντας πως παράλληλα με τις πολλές δικαστικές αποφάσεις που αποφαίνονται αντίστοιχα, η χρονική στιγμή αυτή, κατά την οποία η πολιτεία ψάχνει τρόπους να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις και να αποκαταστήσει την ρευστότητά τους, εφόσον ευοδώσουν οι προσπάθειες για την έκδοση «κορωνομολόγου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση «αποτελεί ευκαιρία για την πολιτεία να εξοφλήσει τα οφειλόμενά της, να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της περιοχής και συγχρόνως να βγει ως αυτή που εφαρμόζει και το νόμο και έχει  πραγματικά τη διάθεση να προσφέρει την στήριξη αυτή».
 

Προτεραιότητα στην ΠΑΜΘ

 
Στο ερώτημα γιατί η ΠΑΜΘ θα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων περιοχών που επίσης πλήττονται από την πανδημία και τα αποτελέσματα αυτής και σε οικονομικό επίπεδο ο κ. Αγγελίδης παρέθεσε μία σειρά επιχειρημάτων που αφορούν όπως τόνισε στο «ότι η επιχειρηματικότητα στην ΠΑΜΘ συνθλίβεται εδώ και χρόνια μεταξύ της Τουρκίας και της Βουλγαρίας με αθέμιτο ανταγωνισμό, είναι η περιοχή εκείνη που διήλθε της 10ετους κρίσης και κατάφερε να κρατήσει επιχειρήσεις υγιείς που παραμένουν όρθιες εδώ στα σύνορα, παράλληλα είναι η περιοχή που μπορεί και αναχαιτίζει τις ορδές των παράνομων μεταναστών με όποιο κόστος αυτή τη στιγμή και παράλληλα είναι η περιοχή που πλήττεται αυτή τη στιγμή- όπως και όλες βέβαια, αλλά έχοντας και το παράδειγμα της Ξάνθης- με τον πιο επώδυνο τρόπο από τον κορωνοϊό».
 
Ερωτηθείς ως προς τις επόμενες κινήσεις των επιμελητηρίων ο κ. Αγγελίδης εξήγησε ότι «όλα αυτά, δικαστικές αποφάσεις, προτάσεις και επιχειρήματα, έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε έναν φάκελο κρατώντας τον οποίο, κατεβαίνουμε κάτω για να διεκδικήσουμε 220 εκατ. Ευρώ για τις επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ το αμέσως επόμενο διάστημα». «Αυτή είναι η πρόθεσή μας και η συγκυρία νομίζω είναι θετική παρόλο το πρόβλημα που έχουμε» σημείωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «για πρώτη ίσως φορά, και πάλι μέσα από έναν δύσκολο δρόμο, να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα και δη εμπροσθοβαρές, ώστε οι επιχειρήσεις μετά την κρίση που βιώνουμε να βρουν κάποια ρευστότητα για να ξεκινήσουν».  «Είναι η ώρα να το διεκδικήσουμε με πραγματικές δυνατότητες καταβολής αυτή τη φορά» κατέληξε.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.