«2015-2020 Τα εκτελεσθεντα εργα υπο της Διαχειριστικης Επιτροπης Μουσουλμανικης Περιουσιας Κομοτηνης»: Μιας επιτροπης, με τεραστιο αντικτυπο στην κοινωνια της Κομοτηνης, που βαδιζει συνεχως «εμπρος»

Με βασικές αξίες την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα

Λίγο πριν την εκπνοή του κάθε έτους, ως είθισται, μας προσφέρεται η κατάλληλη ευκαιρία για απολογισμό, για μία «αξιολόγηση» των δράσεών μας και του αντίκτυπού τους στην κοινωνία και στους συνανθρώπους μας. Έτσι λοιπόν, λίγο πριν την ανατολή του 2021, η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής (ΔΕΜΠΚ) έκανε τον δικό της απολογισμό και αποτύπωσε τον Δεκέμβριο και έντυπα –scripta manent εξάλλου– τα έργα που πραγματοποίησε από το 2015 έως και το 2020 σε έναν ιδιαίτερα επιμελημένο και συγκεντρωτικό τόμο 144 σελίδων με τίτλο «2015-2020 Τα εκτελεσθέντα έργα υπό της ΔΕΜΠ Κομοτηνής», που κυκλοφορεί και διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής. Να σημειωθεί μάλιστα πως ο τόμος αυτός, σε σχεδιασμό και εκτύπωση της εταιρείας Επικοινωνία ΑΕ, είναι τρίγλωσσος –εμπεριέχει ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά κείμενα–, φιλοξενεί εκατοντάδες φωτογραφίες, διαχωρίζεται σε είκοσι και πλέον διακριτές ενότητες, ενώ επιτρέπει και την ταυτόχρονη «αλληλεπίδραση» του αναγνώστη με την παράθεση κωδικών QR Code.

Με τον συγκεκριμένο τόμο η ΔΕΜΠΚ όχι μόνο καταφέρνει να συστηθεί στο ευρύτερο κοινό που ίσως δεν γνωρίζει τις δράσεις της –ή τις γνωρίζει υπό μία λανθασμένη οπτική–, αλλά φωτίζει παράλληλα και το ιδιαίτερα πλούσιο και γενναιόδωρο έργο της, που ξεπερνά τα όρια της Μειονότητας και «εξακτινώνεται» προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, κάνοντας μία αναφορά στην ιστορία και τον ρόλο της ΔΕΜΠΚ.

Ο ρόλος της ΔΕΜΠΚ

Η ΔΕΜΠΚ είναι η επιτροπή που διαχειρίζεται τη μουσουλμανική περιουσία, τα βακούφια δηλαδή, της Κομοτηνής, για θρησκευτικό, ευσεβή και φιλανθρωπικό σκοπό. Βακούφια συγκεκριμένα ονομάζονται:

  • Ι. Κάθε αγαθό ή ακίνητο που έχει δωρηθεί από πιστούς στα ευαγή ιδρύματα λατρείας του Αλλάχ
  • ΙΙ. Κάθε ίδρυμα που έχει συσταθεί με θρησκευτικό, ευσεβή και φιλανθρωπικό στόχο προς δόξα και ευχαριστία του Αλλάχ.

Τα βακούφια που βρίσκονται στην Κομοτηνή έχουν συγκροτηθεί από τα οθωμανικά χρόνια και χρονολογούνται από τις αρχές  του 14ου αι. και μετέπειτα. Τα κυριότερα βακούφια προορίζονται για τη συντήρηση και την επιβίωση δομών, όπως τεμένη, σχολεία, μεδρεσέδες (ιερατικά σχολεία), πτωχοκομεία κ.ά.

Το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της Επιτροπής

Όπως προαναφέραμε, ο τόμος αυτός διακρίνεται σε είκοσι και πλέον ενότητες, με διαφορετική χρωματική ένδειξη, στις οποίες παρατίθενται συγκεντρωτικά τα έργα της ΔΕΜΠΚ. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, την τελευταία πενταετία προχώρησε σε ανακαινίσεις, χρωματισμούς, επισκευές, στεγανοποιήσεις και άλλες εργασίες, σε Ιερά Τεμένη και Μειονοτικά Σχολεία της πόλης. Να σημειωθεί ακόμη πως η ΔΕΜΠΚ κάθε χρόνο, με το έναυσμα του σχολικού έτους, προχωρά πάντοτε σε εργασίες επισκευών, ελαιοχρωματισμού και καθαρισμού των Μ. Σχολείων για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων.

Η Επιτροπή συνέβαλε σημαντικά επίσης στη διευθέτηση διαδρόμων πεζών στα Μουσουλμανικά Νεκροταφεία της Κομοτηνής, προχώρησε στην ανακαίνιση βακουφικών κτιρίων, οικιών και καταστημάτων, ενίσχυσε την τουριστική «παρουσία» μνημείων της Κομοτηνής, δημιουργώντας για παράδειγμα ιστοσελίδα την οποία μπορεί να επισκέπτεται κανείς και να ενημερώνεται σχετικά με τα Ιερά Τεμένη της περιοχής, αλλά και τοποθετώντας ειδικό φωτισμό για την καλύτερη ανάδειξη των ιερών αρχιτεκτονικών μνημείων. Οι δράσεις της στον τομέα της καθαριότητας, της ασφάλειας και των διοργανώσεων θρησκευτικών εκδηλώσεων υπήρξαν ακόμη πολυπληθείς.

Αλληλεγγύη δίχως πρόσημα

Το φιλανθρωπικό έργο της ΔΕΜΠΚ ωστόσο δεν διαθέτει θρησκευτικό πρόσημο. Την τελευταία πενταετία η Επιτροπή δεν σταμάτησε στιγμή να βρίσκεται στο πλάι των οικονομικά αδύνατων μαθητών και φοιτητών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, χορηγώντας σχολικές τσάντες, προσφέροντας οικονομικά βοηθήματα σε επιτυχόντες στα ΑΕΙ και σε αριστούχους μαθητές, καλύπτοντας έξοδα στέγασης και εκπαίδευσης ορφανών παιδιών και στηρίζοντας έμπρακτα συλλόγους, όπως τα «Παιδικά Χωριά SOS», το «Χαμόγελο του Παιδιού», τους συλλόγους «Περπατώ», «Πλατεία» κ.ά.

Σημαντική ήταν και η συνδρομή της στον τομέα της υγείας. Ενίσχυσε το Κοινωνικό Ιατρείο της πόλης, βοήθησε συμπολίτες μας που αντιμετώπιζαν σοβαρές ασθένειες, παρέδωσε τρόφιμα στο Γενικό Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, πτυσσόμενες πολυθρόνες συνοδών, αναπηρικά αμαξίδια κ.ά. Χορήγησε επίσης μάσκες, πάνες και γάντια για τις ανάγκες του Γηροκομείου Κομοτηνής. Πραγματοποίησε εργασίες βελτίωσης σε κοινόχρηστους χώρους πλησίον των βακουφίων, με δενδροφυτεύσεις, προσθήκες πάγκων, όπως για παράδειγμα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής κ.ά.

Σημαντική συμβολή και στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Ισχυρή και άμεση υπήρξε η παρουσία και η δράση της ΔΕΜΠΚ με την έλευση του κορωνοϊού και στην πόλη μας. Από πλευράς της, και από την πρώτη στιγμή, πραγματοποίησε συνεχείς απολυμάνσεις στα Ιερά Τεμένη, στα οποία μάλιστα τοποθετήθηκαν αντισηπτικά, ποδονάρια κ.ά., σεβόμενη πλήρως τους κανόνες προστασίας που υπαγόρευε ο ΕΟΔΥ, καθώς έκανε και απολυμάνσεις στα Μειονοτικά Σχολεία, στα οποία υπήρχε συνεχής επαγρύπνηση σε περιπτώσεις που εντοπίζονταν ενεργοί φορείς του ιού.

Στα ίδια σχολεία παραδόθηκαν και εκατοντάδες μάσκες και γάντια μιας χρήσης, καθώς και υπέρυθρα θερμόμετρα. Χορηγήθηκαν παράλληλα χιλιάδες μάσκες μιας χρήσης στο Νοσοκομείο της πόλης, καθώς και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής και στην Αστυνομική Διεύθυνση κ.α.

Η ΔΕΜΠΚ επομένως ασταμάτητα φροντίζει όχι μόνο για τις πρακτικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης με ευαισθησία, αλλά και για την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς με ευθύνη προς το κράτος, ολοκληρώνοντας για παράδειγμα τις κτηματολογικές της εγγραφές και αποπληρώνοντας το χρέος της που είχε προκύψει τα παλαιότερα χρόνια.

Πίσω από αυτές τις εξαίρετες –και πολλές πολλές ακόμη– δράσεις κρύβεται ο αεικίνητος πρόεδρος της ΔΕΜΠΚ κ. Σελήμ Ισά, ο Αντιπρόεδρος κ. Σαλή Σαλή καθώς και μία εξίσου ενεργή επιτροπή που αποτελείται από τους κ.: Ριντβάν Αμίν Ναζήφ (ταμίας), Αχμέτ Σολάκ Σιακήρ (Γενικός Γραμματέας), Ισμαήλ Ντουρχάν Χασάν (Γραμματέας), Γιουσούφ Οσμάν (Μέλος) και Αλή Τσαούς Απτουλά Μεμέτ (Μέλος). Bέβαια, μεγάλο μέρος εξ αυτών των δράσεων δεν θα ήταν εφικτό δίχως την αγάπη και τη στήριξη των πολιτών και των αρχών της Κομοτηνής που δεν χάνουν την ευκαιρία να προσφέρουν, να μοιράζονται και να «ξεδιαλύνουν» τα σκοτεινά σύννεφα από τις ζωές των άτυχων συμπολιτών μας.

Χαράσσοντας στο μέλλον…

Η ΔΕΜΠΚ δεν επαναπαύεται στο παρόν αλλά διαθέτει συγκεκριμένο όραμα και με υπομονή και επιμονή προχωρά στην υλοποίησή του. Στα μελλοντικά της σχέδια εντάσσεται η ίδρυση και η λειτουργία ενός Γηροκομείου για τη φροντίδα των συνανθρώπων μας που χρήζουν περίθαλψης, η ίδρυση Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και Παράδοσης –ένα χρόνια αίτημα–, η ίδρυση και η λειτουργία ενός κτιρίου για θρησκευτικές εκδηλώσεις, η ανέγερση ενός τετραώροφου κτιρίου και η ολοκλήρωση των μεταγραφών των βακουφικών ακινητών.

Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν στη ΔΕΜΠΚ, που δεν ξεχνά να προσφέρει και δεν σταματά να αγωνίζεται για το καλό των συνανθρώπων μας.

*Περισσότερες πληροφορίες για τη ΔΕΜΠΚ και τις δράσεις της μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της www.dempk.com, ή και να ακολουθήσετε όλους τους λογαριασμούς της στα social media, καθώς και να διαβάσετε τον τόμο με τα εκτελεσθέντα έργα της στον εξής σύνδεσμο http://dempk.com/period.pdf

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.