20 χρονια… και συνεχιζει η Συναντηση Ιστορικων του Δικαιου στη Νομικη Κομοτηνης

Προσελκύει το ενδιαφέρον νέων και παλιότερων επιστημόνων βάζοντας βάσεις για το μέλλον

Με την ευχή να συνεχίσουν να συναντιούνται για ακόμα 20 χρόνια, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Μαΐου η 20η Συνάντηση Ιστορικών του Δικαίουστις εγκαταστάσεις της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ.
 
Όπως κάθε χρόνο η θεματική της συνάντησης κάλυπτε μια σειρά από θέματα και εποχές, με θέματα όπως η μέθη ως αδίκημα στις αρχαιοελληνικές έννομες τάξεις, το Imperium ενώπιον του Θρύλου, στη Θράκη του 221 μ.Χ., τις περιπτώσεις λόγων διαζυγίου στην περιοχή της Θράκης κατά την τελευταία Τουρκοκρατία με βάση αρχειακές πηγές αλλά και τις φορολογικές ατασθαλίες και ευθύνη υπουργών στην Επανάσταση του 1821.
 
Στην πρώτη τους συνάντηση, το 1997, δεν φαντάζονταν ότι θα έχουν μια τέτοια πορεία, σημείωσε η υπεύθυνη της διοργάνωσης της συνάντησης κ. Μαρία Γιούνη, η οποία τόνισε πως η αρχική ιδέα ξεκίνησε από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα ένα φόρουμ το οποίο να συγκεντρώνονται οι ιστορικοί του Δικαίου και να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
 

«Είναι το μόνο που υπάρχει στην Ελλάδα, οι αστικολόγοι έχουν συνέδριο, οι ποινικολόγοι το δικό τους, οι ιστορικοί του Δικαίου δεν είχαν κανένα» σημείωσε, και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για τη Συνάντηση.
 
Το πιο ευχάριστο πάντως, τόνισε, είναι το γεγονός ότι το συνέδριο μπολιάζεται κάθε χρόνο με καινούριες παρουσίες, που περιλαμβάνουν, πέρα από τους ιστορικούς του Δικαίου από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, που δεν είναι πολλοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, και ερευνητές από συναφείς επιστήμες, όπως ιστορικούς, αρχαιολόγους, κοινωνιολόγους και άλλους, με αντικείμενα σχετικά με αυτό.
 
Άλλωστε έχει δημιουργηθεί μια μαγιά των «παλιών» που δεν έχουν χάσει κανένα συνέδριο, όμως ταυτόχρονα υπάρχουν και πολλοί νέοι που συμμετέχουν.
 

Φέτος το πρόγραμμα του συνεδρίου κάλυπτε μια ισορροπία  αυτών των δύο, με ανακοινώσεις τόσο από παλιούς καταξιωμένους επιστήμονες, όσο και από νεότερους που κάνουν ή έχουν ολοκληρώσει το διδακτορικό τους, οι οποίοι είχαν μερικές εξαιρετικές ανακοινώσεις.
 
Το ενδιαφέρον είναι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον της ειδικότητας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές, μιας και αυτή δεν «φέρνει λεφτά» όμως η κ. Γιούνη διαπιστώνει πως οι παρουσίες των νέων παιδιών είναι συνεχείς, κάτι που είναι πολύ ελπιδοφόρο, και τους βοηθά να αντιμετωπίζουν θετικά το μέλλον.
 
Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι την εκδήλωση παρακολουθούν και φοιτητές, που κάνουν ερωτήσεις, μερικές φορές πολύ καλές, κάτι που τους δίνει μεγάλο περιθώριο αισιοδοξίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.