1ο Πανελληνιο Συνεδριο Διασωσης Υγρου Στοιχειου

Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Διάσωσης Υγρού Στοιχείου διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο Δήμο Περαίας Θεσσαλονίκης, με την συμμετοχή των παραρτημάτων Αττικής, Χαλκιδικής, Ξάνθης, Ροδόπης, Κω, Σάμου, Αρκαδίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, να αποκτήσουν επιπλέον γνώσεις, αλλά και να θέσουν τους προβληματισμούς τους και να συζητήσουν με στόχο την ανεύρεση τρόπων της αντιμετώπισής τους.

Στις εργασίες του συνεδρίου έλαβε μέρος και το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Αντώνη Καρακατσιάνη, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τους: Ευστάθιο Γκεβρέκη, Αντώνη Καρακατσιάνη, Αριστομένη Παπαναστασίου, Άννα Πολυζωίδου, Γιώργο Σταμπολή, Δημήτρη Τσολάκη, Ειρήνη Πανέρη, Κυριάκο Δουδουλακάκη και Γιάννη Νακούση.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, την πρώτη μέρα, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις που αφορούσαν τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της διάσωσης στο υγρό στοιχείο που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο, τα προβλήματα και τις αδυναμίες επιχείρησης θαλάσσιας έρευνας – διάσωσης, η υποβρύχια επικοινωνία. «Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο Δήμο Περαίας Θεσσαλονίκης παρουσίασαν τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που συναντά ο διασώστης πάνω στο υγρό στοιχείο. Τα υπόλοιπα παραρτήματα που συμμετείχαν στο συνέδριο κατέθεσαν τις απόψεις τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αντώνης Καρακατσιάνης.

Η υποβρύχια επικοινωνία είναι θέμα το οποίο αναπτύχθηκε στο ακροατήριο από τον κ. Καρακατσιάνη. Ταυτόχρονα έγινε η επίδειξη του συστήματος υποβρύχιας επικοινωνίας που διαθέτει το Παράρτημα Ροδόπης, το νομικό καθεστώς διάσωσης και επιχείρησης έρευνας θαλάσσιας διάσωσης, καθώς και η παρουσίαση σκάφους κατηγορίας RESCUE, συντονισμός επιχειρήσεων και κλήσεις κινδύνου, σωστικές σχεδίες (LIFERAFTS) κατηγορίες – δυνατότητες – διάσωση, ROVS στην υπηρεσία της διάσωσης. Σε πρακτικό επίπεδο παρουσιάστηκαν και δοκιμάστηκαν απ’ όλους τους συμμετέχοντες τεχνικές διάσωσης λουόμενων (ναυαγοσωστική), καθώς και χρήση ασύρματης επικοινωνίας και ROVS εντός του υγρού στοιχείου.

Μιλώντας για την συμμετοχή του Παραρτήματος Ροδόπης, ο κ. Καρακατσιάνης ανέφερε ότι «εμείς σαν νομός Ροδόπης μιλήσαμε για την υποβρύχια επικοινωνία γιατί δουλεύουμε αυτή την επικοινωνία, που δεν υπάρχει σε άλλο τμήμα στην Ελλάδα. Αναφερθήκαμε στα προβλήματα, αλλά και στη λειτουργία και την αξιοποίηση του συγκεκριμένου συστήματος επικοινωνίας».

Η όλη οργάνωση ήταν άψογη οι δε γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήθηκαν ανεκτίμητες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατήματος Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. «Παράλληλα με τις δικές μας εμπειρίες διδάχτηκαν και τα υπόλοιπα τμήματα που συμμετείχαν στο συνέδριο».

Τη δεύτερη μέρα το συνέδριο διεξήχθη στην θαλάσσια περιοχή της Μηχανιώνας με τη συμμετοχή έξι σκαφών της Ομάδας, μεταξύ αυτών και του Παραρτήματος Ν. Ροδόπης, καθώς και ελικοπτέρου. Αυτή η δράση συμπεριλάμβανε την μεταφορά δυτών με ελικόπτερο από την ακτή στη θάλασσα, χαμηλή πτήση πάνω από τα σκάφη για μεταφορά φορτίου και στη συνέχεια πτώση των δυτών από το ελικόπτερο στη θάλασσα, κολύμπι ενάντια στο ρεύμα που προκαλεί ο έλικας του ελικοπτέρου στην επιφάνεια της θάλασσας και περισυλλογή των δυτών από τα σκάφη. Παράλληλα έγινε εκπαίδευση σε τρόπους περισυλλογής από το ελικόπτερο, φορείου με θύμα πάνω από τα διασωστικά σκάφη. «Πρέπει να τονίσουμε ότι κατά την δεύτερη μέρα του συνεδρίου είχαμε τη συμμετοχή του ελικοπτέρου όπου έγινε ρήψη διασωστών από τον αέρα στη θάλασσα και περισυλλογή από δικά μας σκάφη. Σε συνεργασία με το ελικόπτερο είχαμε παραλάβει τραυματισμένο άτομο, ενώ κι εμείς με τη σειρά μας παραδώσαμε τραυματισμένο άτομο στο ελικόπτερο, χρησιμοποιώντας φορείο. Δηλαδή, έγινε παράδοση-παραλαβή τραυματισμένων από το σκάφος προς το ελικόπτερο και αντίστροφα».

Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο διάσωσης υγρού στοιχείου -ενώ έχουν προηγηθεί μόνο ασκήσεις για το υγρό στοιχείο- μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να θέσουν τους προβληματισμούς τους και να συζητήσουν με στόχο την ανεύρεση τρόπων της αντιμετώπισής τους. «Πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις και ότι το επόμενο συνέδριο θα είναι πιο οργανωμένο και πιο πλούσιο θεματολόγιο».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.