1η Συναντηση Γυναικειων Συνεταιρισμων Θρακης

Το περασμένο τριήμερο, 24-26 Αυγούστου 2001, στη Σαμοθράκη πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση των Γυναικείων Συνεταιρισμών της Θράκης μετά απο πρωτοβουλία του κ. Βασίλη Κάργα και της κ. Μαριάννας Κολλιού, την οποία αποδέχτηκε ο Δήμος Σαμοθράκης και υλοποίησε σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή του Δήμου και με τον Αγροτοοικοτουριστικό Συνεταιρισμό Σαμοθράκης «Αξιόκερσα».

Η πρωτοβουλία στηρίχτηκε επίσης από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί του Τριγώνου, του Τυχερού, του Πέπλου, των Φερρών, της Σαμοθράκης, δύο συνεταιρισμοί των Κοκκινογείων και του Παρανεστίου του Ν. Δράμας και αρκετοί γυναικείοι συνεταιρισμοί και σύλλογοι από τον Νομό Ξάνθης.

Όπως μας μεταφέρει η πρόεδρος του Γυναικείου Συνεταιρισμού Φερών «ΕΚΑΒΗ» κ. Σουλτάνα Μπαμπούρα, «το πρόγραμμα του τριήμερου πανηγυριού ξεκίνησε την Παρασκευή 24 Αυγούστου στο λιμάνι Καμαριώτισσα Σαμοθράκης με εγκαίνια Έκθεσης παζαριού παραδοσιακών προϊόντων των συνεταιρισμών γυναικών της Θράκης, όπου πουλήθηκαν όλα τα προϊόντα των γυναικών» και αξίζει να σημειωθεί ότι «είχε μεγάλη προσέλευση τόσο ντόπιων όσο και των τουριστών στο παζάρι. Οι γυναίκες είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα που παράγουν με αγνά υλικά και με τον πατροπαράδοτο τρόπο, όπως είναι κυρίως τα παραδοσιακά ζυμαρικά, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, υφαντά και τα κεντημένα χειροποίητα μεταξωτά του Τυχερού».

Οι γυναίκες από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Φερών «ΕΚΑΒΗ» παρουσίασαν τα ζυμαρικά τους, τον τραχανά με χορταρικά και με γάλα, χυλοπίτες και γλυκά κουταλιού.

Το πρόγραμμα της συνάντησης συνεχίστηκε με λογοτεχνική βραδιά όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο της Σοφίας Θωμοπούλου «Στους πρόποδες του φεγγαριού» που είναι εμπνευσμένο από το νησί της Σαμοθράκης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης το Σάββατο το πρωί έγινε ημερίδα για τη γυναίκα της υπαίθρου. Οι γυναίκες των συνεταιρισμών Θράκης που συμμετείχαν στην ημερίδα αυτή, ζήτησαν κίνητρα που στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα, εναλλακτικές προτάσεις ικανές να κρατήσουν τη ζωή στην ύπαιθρο, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης. Στην διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε ότι καμία ανάπτυξη δεν είναι δυνατή χωρίς τις γυναίκες και επισημάνθηκε ότι πάνω τους στηρίζεται ο αγροτουρισμός, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθιση στη χώρα μας.

Στην εισήγησή του ο αντινομάρχης Έβρου, Μιχάλης Κουγιουμτζής, τόνισε ότι οι γυναικείοι συνασπισμοί συμβάλλουν σημαντικά στην άντληση του οικογενειακού εισοδήματος και δραστηριοποιούνται με τις ήπιες μορφές τουρισμού στα οικοτεχνικά και παραδοσιακά προϊόντα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Γυναικείου Συνεταιρισμού Φερών «ΕΚΑΒΗ» στον Έβρο κ. Μπαμπούρα τόνισε ότι λειτουργούν επτά συνεταιρισμοί στους οποίους δραστηριοποιούνται 400 γυναίκες και κατέληξε λέγοντας ότι «πιστεύω ότι το μέλλον όλων των γυναικείων συνεταιρισμών θα εξαρτηθεί από εμάς τις ίδιες, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθούμε, από το ποσό θα αγωνιστούμε και θα αντέξουμε στις δυσκολίες και από βαθμό συνεργασίας μεταξύ μας».

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χανός, επεσήμανε ότι οι γυναίκες της Θράκης συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας διαδραματίζοντας κύριο λόγο και προσδίδοντας ζωτικότητα στα χωριά της υπαίθρου.

Επίσης ανέφερε ότι φιλοδοξία του Δήμου είναι οι εκδηλώσεις αυτές να καθιερωθούν ως θεσμός και να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

Με βραδιά παραδοσιακής μουσικής με τη συμμετοχή των μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων του Συνεταιρισμού γυναικών Τρογώνου, του Συνεταιρισμού γυναικών Φερών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαμοθράκης ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της 1ης Συνάντησης Συνεταιρισμών Θράκης.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.