1η Πανελληνια Εκθεση Βιολογικων Προιοντων

Μια οικολογική γιορτή, την 1η Πανελλήνια Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων με παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Καρδίτσας (ΤΕΔΚ), ο Δήμος Καρδίτσας, η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης Καρδίτσας, η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε., ο Γεωπονικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φίλων Φυσικής Διαβίωσης και Υγιεινής Διατροφής και οι Βιοκαλλιεργητές Καρδίτσας μεταξύ 14-16 Σεπτεμβρίου 2001 στην Καρδίτσα. Για την σχετική πρωτοβουλία και τον σκοπό της μίλησε σήμερα στον ΠτΘ ο υπεύθυνος Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Νάνος Παναγιώτης.

«Η Οικολογική Γιορτή της Καρδίτσας είναι μία εκδήλωση, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη της προστασίας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Έχει διπλό στόχο, την ανάδειξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ως ένα μονόδρομο για την μελλοντική διατροφή των ανθρώπων και μέσω της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας την αντιμετώπιση προβλημάτων προστασίας περιβάλλοντος, τα οποία είναι ιδιαίτερα οξυμένα και στην Ελλάδα» δήλωσε σήμερα ο υπεύθυνος τύπου κ. Νάνος Παναγιώτης, αναφερόμενος και στον όρο συμμετοχής στην έκθεση βιολογικών προϊόντων, την πιστοποίησή τους.

Η ανάδειξη των βιολογικών προϊόντων, πέραν της αναγκαιότητας και της ευαισθητοποίησης των παραγωγών της Καρδίτσας να ασχοληθούν με την βιολογική καλλιέργεια είναι ένα άλλο στοιχείο, το οποίο προωθείται από την όλη διοργάνωση.

«Η Καρδίτσα βεβαίως, δεν έχει ιδιαίτερα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε δειλά με κηπευτικά και κάποια βιολογικά αμπέλια. Όπως ξέρετε η Καρδίτσα είναι μια περιοχή όπου κατ’ εξοχήν καλλιεργείται το βαμβάκι. Τα άλλα προϊόντα, είναι πάντως περιορισμένα και δεν έχουμε πάρα πολλούς βιοκαλλιεργητές, ωστόσο υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός που αποτελεί το ενθαρρυντικό στοιχείο της υπόθεσης» εκτιμά ο κ. Νάνος, σημειώνοντας τον αριθμό των εκθετών βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι αυτήν την στιγμή ανέρχονται στους 35. «Πρόκειται για 35 περίπτερα και οι εκθέτες έρχονται από όλα τα σημεία της Ελλάδας».

Για τα εγκαίνια της 1ης Πανελλήνιας Έκθεσης Βιολογικών Προϊόντων προσκλήσεις έχουν αποσταλεί στους αρμόδιους του Υπουργείου Γεωργίας και όλους τους εμπλεκόμενους και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί εάν θα υπάρξει επίσημη εκπροσώπηση.

Όσο για τις παράλληλες εκδηλώσεις, το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει μια ημερίδα για την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και την προστασία του περιβάλλοντος στο Δημοτικό κινηματοθέατρο της Καρδίτσας την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου στις 9.30. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις θεάτρου σκιών. Επίσης, ένα οικολογικό κυλικείο στον εκθεσιακό χώρο και προβολές ταινιών για την βιολογική καλλιέργεια και την οικολογία συμπληρώνουν το πρόγραμμα της Οικολογικής Γιορτής της Καρδίτσας.

Ν.Χ.

Ημερίδα Βιολογικής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας στην Καρδίτσα και οι παράλληλες εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα

Η Γιορτή ξεκινά το πρωί στις 9.00 π.μ. (Παρασκευή 14/9/2001). Στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα επιστημονική Ημερίδα. Δέκα εισηγητές, (πανεπιστημιακοί – ερευνητές και άλλοι επιστήμονες) θα αναπτύξουν θέματα που έχουν σχέση με τη Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία και την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα στο άλσος «Παυσιλύπου» ανοίγει τις πύλες της η Πανελλαδική Έκθεσιακή Αγορά. Το κοινό αυτό τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τριάντα πέντε (35) περίπτερα με βιολογικά προϊόντα, έργα χειροτεχνίας, κλπ από πιστοποιημένους παραγωγούς. Στο περίπτερο της Οργανωτικής Επιτροπής θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό και θα παρέχονται πληροφορίες από ειδικούς. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα λειτουργεί Οικολογικό κυλικείο, όπου μεταξύ των άλλων θα προβάλλονται βιντεοταινίες που σχετίζονται με τον βιολογικό τρόπο παραγωγής προϊόντων και το περιβάλλον. Για το ίδιο θέμα το απόγευμα του Σαββάτου και της Κυριακής, στον ίδιο χώρο έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές ομιλίες με ανάλογο θέμα.

Τέλος την ίδια ημέρα (Παρασκευή 14/9) στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων, στην πλατεία Πλαστήρα και ώρα 8.30 το βράδυ, ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Μάκης Χόρμπας, θα δώσει παράσταση με θέμα «ο γάμος του Καραγκιόζη Βιοκαλλιεργητή».

Την Οικολογική Γιορτή συνδιοργανώνουν από κοινού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η ΤΕΔΚ, η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΑΝΚΑ Α.Ε., ο Γεωπονικός Σύλλογος Καρδίτσας, ο Σύλλογος Φυσικής Υγιεινής και Βιοκαλλιεργητές της Καρδίτσας. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι Δήμοι Παλαμά, Κάμπου, Φύλλου, Ταμασίου, Καλλιφωνίου και Μητρόπολης καθώς και οι επιχειρήσεις Super Market Ένωσης Παντοπώλων «ΓΙΓΑΣ» η Γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ, οι επιχειρήσεις Prodacta AE και η ΙΠΠΟΤΟΥΡ ΑΕ. Χορηγός επικοινωνίας είναι η TRT.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.