«1905 Boutique Hotel»

Ένα κτίριο- έργο τέχνης άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό στην Ξάνθη

O χιονιάς που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες πέραν των όσων προβλημάτων, χάρισε σε όλους τους Θρακιώτες και πανέμορφες εικόνες από γωνιές της Θράκης που ντύθηκαν στα λευκά…
 
Στο χθεσινό φύλλο του «ΠτΘ» φιλοξενήσαμε εκτενές ρεπορτάζ με τα όμορφα στιγμιότυπα που κατέγραψε ο φακός του «ΠτΘ» και των αναγνωστών του από την πόλη της Κομοτηνής και τα πέριξ αυτής… Ωστόσο αντίστοιχες εικόνες θαυμάσαμε και από τις γειτονικές πόλεις, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, οι κάτοικοι των οποίων φρόντισαν να μας μεταφέρουν τις εκεί ομορφιές μέσω διαδικτύου.
                     
Ένα άκρως ταιριαστό στο όλο χειμωνιάτικο σκηνικό που απολαύσαμε «ήρθε» από την Ξάνθη, όπου προσφάτως εγκαινιάστηκε, μόλις τον προηγούμενο μήνα, το ξενοδοχείο «1905 Boutique Hotel», ένα διατηρητέο κτίριο- έργο τέχνης στην κυριολεξία στη Παλιά Πόλη της Ξάνθης, το οποίο ανακαινίστηκε από την εταιρεία Kontaridis Art & Design και άνοιξε τις πόρτες του για  να μας υποδεχτεί…
 
Όπως διαβάσαμε στο xanthinews.gr το κτίριο ανήκει στην οικογένεια Αδέμ, ενώ αποτελεί χτίσμα της δεύτερης οικοδομικής φάσης της πόλης (1870-1910). Συγκεκριμένα, χτίστηκε το 1905, απ ‘όπου έλαβε και το όνομά του και σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Κονταρίδη , τον πολιτικό μηχανικό που επιμελήθηκε της ανακαίνισής του πρώτος ιδιοκτήτης του κτιρίου, για τον οποίο και χτίστηκε, ήταν ο Χιλμή Πασάς, Οθωμανός Τοποτηρητής της Ξάνθης.
                    
 Το 1922 το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία του Εμμανουήλ Καρυωτάκη και της οικογενείας του οι οποίοι έζησαν στο κτίριο, με εξαίρεση την περίοδο της Βουλγάρικης κατοχής, όπου στο κτίριο εγκαθίσταται το Διοικητήριο των Βουλγάρων. Αυτή ήταν και η περίοδος που έγιναν οι σημαντικότερες αλλοιώσεις στο κτίριο, με σημαντικότερη την κάλυψη του ζωγραφικού του διακόσμου.
 
Το 1954 το κτίριο επανήλθε στην ιδιοκτησία του γιου του Ε. Καρυωτάκη, ο οποίος τελικά το πούλησε το 2006 στην οικογένεια του Αχμέτ Αδέμ, η οικογένεια του οποίου αποφάσισε να αξιοποιήσει το κτίριο, δημιουργώντας το Boutique Hotel 1905.
          
Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω κτίριο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικό διατηρητέο μνημείο και Έργο τέχνης (Φ.Ε.Κ. 530/Β/27-07-88), εξού και όλες οι εργασίες  πραγματοποιήθηκαν με σεβασμό στην παράδοση και την πολιτιστική αξία του.
            
Άλλο ένα παράδειγμα της γειτονικής Ξάνθης, που φαίνεται πως έχει κατανοήσει πλήρως την αξία των διατηρητέων κτιρίων της περιοχής μας και επενδύει στην αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίησή τους… με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης τους!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.