15η μερα απεργιας πεινας των μεταναστων και αποφασιστικοτητα για αγωνα μεχρις εσχατων

Την δεύτερη βδομάδα της έκλεισε η σκληρή απεργία πείνας των μεταναστών που τρέφονται μόνο με νερό, τσάι και αλάτι, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα ήδη να έχουν χάσει το 8% του βάρους τους.

Παρά τα εμφανή πρώτα σημάδια κόπωσης, οι 287 μετανάστες (137 στην Αθήνα και πενήντα στη Θεσσαλονίκη) δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν, λέγοντας ότι η ψυχολογία τους είναι ανεβασμένη πάρα πολύ και ότι θα πάνε τον αγώνα τους μέχρι τέλους. Αυτό τονίστηκε και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου το σχετικό ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες. Η συναυλία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας μετανάστες συγκέντρωσε και συγκίνησε πολύ κόσμο. Μετανάστες απηύθυναν μηνύματα, αλλά και τραγούδησαν παράλληλα με τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τους «Los Tres» και άλλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη βραδιά. Συγκίνηση και χειροκροτήματα τόσο από την πλατεία μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όσο και από τον έβδομο όροφο όπου βρίσκονται οι απεργοί πείνας μετανάστες, έφεραν τα δύο τραγούδια απεργού πείνας από το Ιράκ.

Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα, με σταθμούς τη μεγάλη αυριανή συναυλία στην Αθήνα και τη νέα πανελλαδική κινητοποίηση που οργανώνεται για μεθαύριο Πέμπτη. Για την αυριανή (16η μέρα απεργίας πείνας) συναυλία που θα γίνει στις 18:00 στο μουσείο (Πατησίων) έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, «Ενέδρα», Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Λέκκας, Πάνος Μουζουράκης, Μαρία Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πουλικάκος, «Pink Tank», Απόστολος Ρίζος, «Σπυριδούλα», «Υπόγεια Ρεύματα» και Γιάννης Χαρούλης. Διαδήλωση αλληλεγγύης θα γίνει και το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. Οι κινητοποιήσεις της Παρασκευής εντάσσονται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης, όπως αυτή έχει οριστεί από τις Πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας σε όλη την Ελλάδα. Αντίστοιχες διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι 237 της Αθήνας και οι 50 της Θεσσαλονίκης

Οι συνθήκες στο κτίριο της οδού Ηπείρου είναι οικτρές. Μόνο 133 από τους απεργούς πείνας –στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο- κατάφεραν να χωρέσουν σ’ ένα τμήμα του υπογείου κι ένα του τμήμα του ισογείου του κτιρίου. Οι υπόλοιποι 104 εγκαταστάθηκαν σε σκηνές που στήθηκαν στον κήπο του νεοκλασικού. Το τσουχτερό κρύο αντιμετωπίστηκε με μερικές σόμπες υγραερίου. Το ίδιο κρύο ταλαιπωρεί και όσους έσπευσαν να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους και να βοηθήσουν πρακτικά, κάνοντας μέρα και νύχτα «υπηρεσία» στον χώρο. Όλοι κάνουν λόγο για συντροφικότητα, αλλά και για το χαμόγελο στα χείλη των απεργών που είναι αποφασισμένοι να φτάσουν ως το τέλος. Και οι γραμμές πυκνώνουν, καθώς καθημερινά περνούν άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών από τον χώρο, φέρνοντας χρήσιμα είδη, κάνοντας δουλειές και εκφράζοντας με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου πενήντα απεργοί πείνας μετανάστες παραμένουν στον έβδομο όροφο του Εργατικού Κέντρου της πόλης (φωτο). Αντίστοιχη όμως και η αισιοδοξία, αλλά και η αρωγή από αλληλέγγυους και μέλη του Ε.Κ.Θ. που προσπαθούν να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Μ.Μ.Ε. –πλην ελαχίστων, κυρίως εφημερίδων- είναι εξαφανισμένα από την προηγούμενη Τρίτη, ενώ μέχρι τότε το γραφείο τύπου της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης δεινοπαθούσε και δεν προλάβαινε να εξυπηρετήσει όλους τους δημοσιογράφους…

Μουσταφά, απεργός πείνας: «Τα λόγια τελείωσαν, τέλος!…»

Οι δράσεις αλληλεγγύης πυκνώνουν και αναμένεται να κορυφωθούν στο προσεχές διάστημα. Τη συγκέντρωση και πορεία που έγινε την Πέμπτη στην Ξάνθη, ακολούθησε πάρτι που έγινε με σκοπό την ενίσχυση του αγώνα των τριακοσίων. Αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί ένα ενδεικτικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη στον αγώνα των μεταναστών και των αλληλέγγυων.

Σε χθεσινή συνομιλία μας με έναν εκ των απεργών πείνας, τον μετανάστη Μουσταφά, είπε λακωνικά: «Σήμερα βρισκόμαστε στη δέκατη τέταρτη μέρα απεργίας πείνας και θα πάμε μέχρι το τέλος. Τα λόγια τελείωσαν, τέλος!… Ή θα πάρουμε τα χαρτιά μας και θα γίνουμε νόμιμοι ή να ετοιμάσουν τριακόσια φέρετρα να μας πάρουν από εδώ».

Συνομιλήσαμε χθες και με τον εκδότη εβδομαδιαίας εφημερίδας και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πέτρο Γιώτη (Αθήνα), ο οποίος επισήμανε την πρόστυχη στάση των Μ.Μ.Ε. και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση της σκληρής μάχης ζωής και θανάτου των μεταναστών: «Σήμερα η απεργία πείνας έχει μπει στη 14η μέρα, παρά τους εκβιασμούς και τη σκοτεινιά που έχει πέσει εκ μέρους των Μ.Μ.Ε. που τόσο πρόθυμα ήταν να πετάξουν λάσπη και να διαδώσουν ψέματα τις πρώτες μέρες. Η απεργία πείνας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, είναι μια σκληρή απεργία που θα γίνει ακόμα πιο σκληρή της επόμενες μέρες και στο τέλος οι μετανάστες θα νικήσουν».

Ανακοίνωση των απεργών πείνας μεταναστών

Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση των απεργών πείνας μεταναστών που εκδόθηκε το Σάββατο, αναγράφονται τα εξής:
«Διανύοντας τη 12η μέρα απεργίας πείνας, θέλουμε για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο γύρω από τον σκληρό αγώνα που αποφασίσαμε να κάνουμε για αξιοπρεπή ζωή. Τώρα που σταμάτησε ο πόλεμος της λάσπης και των ψεμάτων, που κατέκλυσαν τα Μ.Μ.Ε. τις πρώτες μέρες της απεργίας πείνας στη Νομική, τώρα που η παραπλανητική κουβέντα για το πανεπιστημιακό άσυλο μπήκε στην άκρη, τώρα που Έλληνες σύντροφοί μας διώκονται σχεδόν σαν δουλέμποροι, τώρα που ακόμα και υπουργοί παραδέχονται κάποια από τα δίκια μας, ήρθε η ώρα ν’ ακουστεί δυνατά το δίκαιο αίτημά μας για νομιμοποίηση, για να μπει ένα τέλος στην πολύχρονη εκμετάλλευσή μας στην Ελλάδα.

 

Δηλώνουμε ξανά σε όλους τους τόνους και προς κάθε πλευρά, ότι ζούμε χρόνια στην Ελλάδα, ότι δουλεύουμε ανασφάλιστοι και με μεροκάματα πείνας. Ήρθαμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα, γιατί δεν πάει άλλο. Κι αυτή η απόφαση είναι όλη δική μας, εμάς των 300 και όλων των άλλων μεταναστών που μας εμπιστεύθηκαν ν’ αγωνιστούμε γι’ αυτή. Δεν θα σταματήσουμε αυτή την απεργία πείνας ό,τι και αν συμβεί σε μας, στην υγεία μας και τη ζωή μας. ‘Η θα φύγουμε σαν αξιοπρεπείς άνθρωποι με ψηλά το κεφάλι και με εγγυήσεις ότι θα ζούμε νόμιμα και με δικαιώματα ή αλλιώς δεν έχουμε λόγο να ζούμε. Ο αγώνας μας είναι αγώνας και όλων των Ελλήνων συναδέλφων μας. Τους καλούμε για άλλη μια φορά να σταθούν δίπλα μας και στο ύψος των περιστάσεων.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την αδιαλλαξία απέναντί μας και να προχωρήσει στα αυτονόητα. Είμαστε εργαζόμενοι στην Ελλάδα και ή θα μας αντιμετωπίσει ως τέτοιους ή να δώσει εντολή για κατασκευή 300 φερέτρων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.