150 χιλιαδες ευρω για να λειτουργησει ξανα το Μεγαρο Μουσικης Κομοτηνης

Στην επαναλειτουργία θα συμβάλλει το Υπουργείο Πολιτισμού με 50 χιλιάδες ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα συνεισφέρει η Περιφέρεια - Τον Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες συντηρήσεως

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Η σύμβαση προβλέπει να δοθούν 150 χιλιάδες ευρώ, από τα οποία οι 50 χιλιάδες θα προέλθουν από το Υπουργείο και τα υπόλοιπα από την περιφέρεια σε ορίζοντα 21 μηνών, για την επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Η επαναλειτουργία του Μεγάρου αναμένεται να γίνει όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες για την συντήρησή του, οι οποίες σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα θα συντελεστούν τους πρώτους μήνες του 2017. Μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθούν για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή και διευθυντή παραγωγής, ενώ στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας είναι την πραγματοποίηση παραστάσεων να χρηματοδοτήσουν και προγράμματα πολιτισμού μέσω του Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας και ήδη υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό επεξεργασία για να υποβληθούν. 

Προσπάθεια για την επαναλειτουργία 

Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, που εισήγαγε το θέμα προς συζήτηση, η διαχείριση του Μεγάρου Μουσικής ανατέθηκε στην Αναπτυξιακή Ροδόπης, και παρόλο που λειτούργησε για κάποιο διάστημα, στη συνέχεια σταμάτησε, και τώρα γίνεται μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση επαναλειτουργίας του.
 
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν θέματα συντηρήσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, όμως ο κ. Μέτιος θεωρεί πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα είναι έτοιμοι για την επαναλειτουργία του, μιας και όλο το προηγούμενο διάστημα η Αναπτυξιακή, προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων, συστήνοντας επιτροπή πολιτών στην οποία συμμετέχουν πολλοί συμπολίτες μας.
 
Την ίδια ώρα εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό 40 χιλιάδες το χρόνο, (40+ 40+20 χιλιάδες τον τρίτο χρόνο) για την στήριξη του Μεγάρου, ενώ πραγματοποιήθηκε συμφωνία με την κ. Δέσποινα Μουζάκη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, όμως το θέμα των συντηρήσεων καθυστέρησε σημαντικά την όλη προσπάθεια. 

Έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού 

Το συνολικό σχέδιο για το Μέγαρο, όπως εξήγησε στο περιφερειακό συμβούλιο ο κ. Μέτιος, παρουσιάστηκε προ μηνών στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον τότε υπουργό κ. Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος μετά από αρκετές διαβουλεύσεις συμφώνησε σε αυτό το σχέδιο, με το Υπουργείο να συμβάλλει με 50 χιλιάδες στην επαναλειτουργία του Μεγάρου.
 
Παράλληλα η διοίκηση της Περιφέρειας ετοιμάζει ένα σχέδιο για εκδηλώσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες, εκτιμώντας πως θα ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτιο οι συντηρήσεις και θα προχωρήσει κανονικά ο σχεδιασμός.
 
Όσο για τον Οργανισμό του Μεγάρου, ώστε να υπάρξει κάποια δομή στη λειτουργία του, ο κ. Μέτιος επισήμανε πως παραμένει στις στοχεύσεις της Περιφέρειας να δημιουργηθεί, όμως θεωρεί πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν να τον φτιάχνουν χωρίς να γίνει μια προσπάθεια να λειτουργήσει. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να βάλουν το Μέγαρο Μουσικής σε πρόγραμμα πολιτισμού μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας (Interreg), ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν πιο ουσιαστικά τη λειτουργία του.
 
Τη δυσπιστία της για τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής εξέφρασε σχεδόν σύσσωμα η αντιπολίτευση, με τον κ. Φώτη Καραλίδη να εκφράζει αμφιβολίες αν θα περάσει η προγραμματική σύμβαση τον έλεγχο σκοπιμότητας, αλλά και αν το Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει να στηρίζει τη συγκεκριμένη σύμβαση μετά την αλλαγή στην ηγεσία του, ενώ και άλλοι σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν χρειαζόταν να υπάρχει αυτή η δομή στην περιοχή μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.