15 χρονια καθειρξη για τους δυο που κατηγορουνταν για προσπαθεια να ενταχθουν στους κολπους του Ισλαμικου κρατους

Κρίθηκαν ένοχοι για διακεκριμένη οπλοκατοχή σε βαθμό κακουργήματος, καθώς επίσης για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Ένοχους κατά πλειοψηφία έκρινε τους δύο αλλοδαπούς που είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016 στην Αλεξανδρούπολη ως ύποπτοι για προσπάθεια να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού κράτους για τις δύο κατηγορίες που τους βάρυναν, καταδικάζοντάς τους σε 15ετή κάθειρξη.
 
Οι δύο άνδρες, κάτοικοι Σουηδίας, κρίθηκαν ένοχοι για διακεκριμένη οπλοκατοχή σε βαθμό κακουργήματος, καθώς επίσης για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ποινές που επέσεισαν την ποινή των 12 και 8 χρόνων κάθειρξης αντίστοιχα, με την τελική ποινή να ανέρχεται στα 15 έτη.
 
Στην απόφαση μειοψήφησε η πρόταση του προέδρου, που πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και τη μετατροπή της κατηγορίας σε απλή οπλοκατοχή για το δεύτερο.
 
Η δίκη ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης στην Κομοτηνή, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον τοπικών αλλά και διεθνών μέσων, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται λίγο μετά το μεσημέρι αλλά την απόφαση να εκδίδεται το πρωί της Παρασκευής.
 
Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε πως οι δύο άνδρες τον Ιανουάριο του 2016 είχαν εντοπιστεί στον σταθμό των ΚΤΕΛ της Αλεξανδρούπολης, κρίθηκαν ύποπτοι και ελέγχθηκαν από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια και είδη ρουχισμού.
 
Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν φτάσει νόμιμα στην Ελλάδα από τη Σουηδία, παρέμειναν στην Αθήνα για ένα διάστημα, όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ενός, αγόρασαν τα δύο μαχαίρια από το Μοναστηράκι, και στη συνέχεια ταξίδεψαν για τον Έβρο, όπου όπως διατείνονται οι ίδιοι, ήθελαν να κάνουν εκδρομή στο δάσος της Δαδιάς.
 
Οι ελληνικές αρχές, αντίθετα, θεώρησαν πως σκοπός τους ήταν να περάσουν στην Τουρκία και να καταλήξουν σε εδάφη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
 
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή των δύο κατηγορούμενων από την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και να κριθούν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της διακεκριμένης κατοχής όπλων.
 
Τελικά το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ένοχους τους δύο κατηγορουμένους για τις πράξεις τους, αποφασίζοντας συνολική ποινή κάθειρξης 15 χρόνων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.