15 χρονια αδελφοποιησης

Επίσκεψη στη Ροδόπη πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες η αντιπροσωπεία από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού Κύπρου, αποτελούμενη από μαθητές, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους γονέων, αλλά και τη διευθύντρια του Σχολείου, στα πλαίσια της αδελφοποίησης με το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής με το οποίο συνεργάζεται εδώ και 15 χρόνια.

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται μέχρι σήμερα η συνεργασία μεταξύ του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής και του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο σχολείων που είχε γίνει στις 22 Απριλίου 1994. Κάθε χρόνο γίνονται ανταλλαγές μαθητών σε πολιτιστικό επίπεδο και όχι μόνο, με στόχο «να γνωρίσουμε τον πολιτισμό της Κύπρου και οι Κύπριοι μαθητές να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Θράκης. Όταν επισκέπτονται την πόλη μας, τους ξεναγούμε στις ομορφιές του τόπου μας», όπως ανέφερε η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής Αικατερίνη Τζιώνη-Σερμπέζη.

Σπουδαία είναι η ανταπόκριση των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής, οι οποίοι «χαίρονται και επιθυμούν πάρα πολύ να φιλοξενήσουν και να φιλοξενηθούν. Το πιο σπουδαίο είναι ότι διατηρούν τους δεσμούς τους ακόμα και όταν μεγαλώσουν και φύγουν από το σχολείο».

Επίσκεψη μαθητών στους φορείς

Στα πλαίσια της παραμονής τους στην Κομοτηνή, οι μαθητές του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Δέλτα του Έβρου, τη Γαλάνη και τους Τοξότες της Ξάνθης, καθώς και τη Μαρώνεια.

Ωστόσο, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι γονέων από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού Κύπρου, συνοδευόμενοι από την Διευθύντρια του Σχολείου καθώς και εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής με τη Διευθύντρια του Σχολείου Αικατερίνη Τζιώνη-Σερμπέζη πραγματοποίησαν χθες διαδοχικές επισκέψεις στον δήμαρχο Κομοτηνής, στον νομάρχη Ροδόπης και στον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης υποδέχθηκε τους μαθητές και καθηγητές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Κοτσάκης αφού τους καλωσόρισε, έκανε μια γενική αναφορά στην πόλη της Κομοτηνής και την ανάπτυξή της και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο πρόγραμμα της αδελφοποίησης των δύο σχολείων. Τόνισε δε ότι είναι σημαντική η συνέχιση της ανταλλαγής των επισκέψεων μεταξύ των δύο σχολείων, Λεμεσού και Κομοτηνής, κατά την 15ετή πορεία στα πλαίσια της αδελφοποίησης. «Νομίζω ότι η αδελφοποίηση συμβάλλει και στην γνωριμία των παιδιών. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις διαφορετικό τρόπο λειτουργίας ενός κράτους, ενός λαού των ηθών και των εθίμων», είπε ο κ. δήμαρχος λέγοντας ότι ο Δήμος Κομοτηνής πάντα θα στηρίζει τέτοιου είδους προσπάθειες γιατί παράγεται σημαντικό έργο από πλευράς των καθηγητών καθώς και των εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Στην συνέχεια διανεμήθηκαν σε όλους τους μαθητές και στους καθηγητές ενημερωτικά φυλλάδια του Δήμου Κομοτηνής. Η Διευθύντρια του σχολείου καθώς η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου παρέδωσαν στον δήμαρχο Κομοτηναίων αναμνηστικά δώρα και τον ευχαρίστησαν για την φιλοξενία και την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής.

Στη συνέχεια, οι μαθητές από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λευκωσίας Κύπρου επισκέφθηκαν τον νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη. Οι μαθητές που συνοδεύονταν από τους καθηγητές και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων, πραγματοποιούν επίσκεψη στη Ροδόπη αφού το εκπαιδευτικό του ίδρυμα είναι αδελφοποιημένο με το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής οι καθηγητές του οποίου έχουν και την ευθύνη της οργάνωσης της φιλοξενίας τους. Ο νομάρχης Ροδόπης περιέγραψε τα χαρακτηριστικά αναπτυξιακά στοιχεία της Ροδόπης προσκαλώντας τους μαθητές της Κύπρου να την διαφημίσουν στον τόπο τους.

Στην Κυπριακή αντιπροσωπεία μοιράστηκε υλικό προβολής του Νομού, ενώ στον Νομάρχη εδόθησαν αναμνηστικά δώρα.

Εκδήλωση για τα 15 χρόνια αδελφοποίησης

Στα πλαίσια της επίσκεψης του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε χθες μια μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση για τα 15 χρόνια αδελφοποίησης των δύο σχολείων, στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Κομοτηνής. Οι μαθητές των αδελφοποιημένων σχολείων είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, να παρουσιάσουν τις δεξιότητές τους στον χορό, στο τραγούδι και στην υποκριτική. Έτσι, παρουσιάστηκαν θεατρικές παραστάσεις με τίτλο «Και καταγής ειρήνη» και «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο» από ομάδες μαθητών του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής και του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού, αντίστοιχα, καθώς επίσης και παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια.

Το Λανίτειο Γυμνάσιο είναι το αρχαιότερο σχολείο μέσης εκπαίδευσης της Λεμεσού, το οποίο μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής, σύμφωνα με την διευθύντριά του Ελένη Δημητρίου. Αυτή τη στιγμή στο σχολείο φοιτούν περίπου 460 μαθητές.

Όσο για την αδελφοποίηση του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής και του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού, η κ. Δημητρίου δεν παρέλειψε να τονίσει τους αδιατάραχτους φιλικούς δεσμούς και δεσμούς συνεργασίας που διατηρούν τα δύο σχολεία κατά τη διάρκεια της 15ετούς συνεργασίας.

Τα δύο σχολεία συνεργάζονται στα πλαίσια του θεσμού της αδελφοποίησης σχολείων μέσης εκπαίδευσης Ελλάδας-Κύπρου, που ήταν ιδιαίτερα διαδομένος την δεκαετία του ΄80. «Στα πλαίσιο αυτό, αδελφοποιήθηκαν πολλά σχολεία της Κύπρου με αντίστοιχα σχολεία της ίδιας βαθμίδας της Ελλάδας. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ευδοκίμησε ο θεσμός όπως στη δική μας περίπτωση όπου εδώ και 15 χρόνια διατηρείται αδιατάραχτος. Είμαστε μοναδική περίπτωση που ο θεσμός αυτός είχε τέτοια μακροβιότητα».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.