12 υποτροφιες απο το Ιδρυμα «Δρ. Βασιλικης Τ. Μπασμπα»

Το περασμένο Σάββατο στο 3ο Λύκειο Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε για δέκατη συνεχή χρονιά τελετή απονομής βραβείων στους μαθητές που αποφοίτησαν πρώτοι από τα έξι Λύκεια της πόλης κατά τα σχολικά έτη 2005-2006 και 2006-2007.

Κάθε βραβείο απονέμεται στη μνήμη ενός μέλους της οικογένειας Μπάσμπα, του οποίου και φέρει το όνομα, και αποτελείται από 850 Ευρώ και τιμητικό δίπλωμα.

Στην απονομή των βραβείων που έγινε, παρουσία του διευθυντή του σχολείου Νίκου Χατζόπουλου, του νομάρχη Άρη Γιαννακίδη και της αρμόδιας για θέματα παιδείας αντινομάρχη Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού, το Δ.Σ. του Ιδρύματος εκπροσώπησαν ο Ισόβιος Πρόεδρος κ. Λέανδρος Μπάσμπας και η Αντιπρόεδρος κυρία Αικατερίνη Λ. Μπάσμπα. Την τελετή παρακολούθησαν με ικανοποίηση και συγκίνηση οι γονείς, οι καθηγητές, συγγενείς και φίλοι των βραβευθέντων παιδιών.

Στη σύντομη προσφώνηση του ο κ. Λέανδρος Τ. Μπάσμπας τόνισε ότι, αν και το χρηματικό βραβείο αναγκαστικά περιορίζεται στο ποσό που επιτρέπουν οι δυνατότητες του ιδρύματος, το Ίδρυμα προχώρησε στη θεσμοθέτηση των βραβείων, ώστε οι μαθητές της Κομοτηνής να έχουν τη χαρά να βλέπουν να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές τους και συγχρόνως οι δάσκαλοί τους να έχουν άλλη μια ευκαιρία να αισθανθούν την ικανοποίηση ότι επετέλεσαν επάξια το καθήκον τους. Ο κ. Μπάσμπας έφυγε από την Κομοτηνή το 1940 αλλά κράτησε με τον καλύτερο τρόπο την επαφή με την πόλη.

Ο κ. Μπάσμπας, πριν προχωρήσει στην απονομή, έδωσε κάποια στοιχεία για την ταυτότητα του Ιδρύματος, αλλά και την ιδέα που κρύβεται πίσω από μια τόσο αξιόλογη πρωτοβουλία.

«Το Ίδρυμα «Δρος Βασιλικής Μπάσμπα και Ελένης Μανωλάκου – Μπάσμπα», όπως είναι η πλήρης επωνυμία, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ιδρύθηκε το 1994 από εμένα το ίδιο στη μνήμη των αδελφών μου, της γιατρού Βασιλικής Μπάσμπα, που οι παλαιότεροι θυμούνται το ιατρείο της μετά τον πόλεμο επάνω από το μαγαζί του Γερμανίδη, και της Ελένης Κωνσταντίνου – Μανωλάκου.

Τα βραβεία στους μαθητές και τις μαθήτριες που πρωτεύουν κατά την αποφοίτησή τους από τα Λύκεια της Κομοτηνής προβλέπονται από το Ιδρυτικό Προεδρικό Διάταγμα του Ιδρύματος και απονεμήθηκαν για πρώτη φορά στους πρωτεύσαντες του σχολικού έτους 1996-1997. Στα 10 χρόνια που μεσολάβησαν το Ίδρυμα έχει βραβεύσει περισσότερους από 60 μαθητές και μαθήτριες. Η βράβευση, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο προς το τέλος Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τιμητικό δίπλωμα και το χρηματικό ποσό των 850 ευρώ. Τα βραβεία απονέμονται στη μνήμη του Τηλεμάχου και της Ζωής Μπάσμπα, των τέκνων τους Ελένης Κ. Μανωλάκου – Μπάσμπα, Βασιλικής και Φαίδωνος και της αγαπημένης ξαδέλφης των γονέων Αναστασίας Χ. Κοντοδημοπούλου.

Αν και το χρηματικό βραβείο αναγκαστικά περιορίζεται στο ποσό που επιτρέπουν οι δυνατότητες του Ιδρύματος και δεν ανταποκρίνεται στο ποσό που θα επιθυμούσαμε, πιστεύουμε ότι δίνουμε τη χαρά στους μαθητές της Κομοτηνής, οι οποίοι στη διάρκεια του τελευταίου μαθητικού τους χρόνου διακρίνονται για τις επιδόσεις τους, να βλέπουν να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές τους. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι τα βραβεία αποτελούν ένα – έστω και μικρό – στήριγμα που διευκολύνει το ξεκίνημα των φοιτητικών σπουδών.

Τέλος, με αυτά τα βραβεία οι πρωτεύσαντες στις απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων της Κομοτηνής προσφέρουν άλλη μια ευκαιρία στους δασκάλους τους να αισθανθούν την ηθική ικανοποίηση ότι επετέλεσαν επάξια το καθήκον τους αλλά και στους γονείς τους να καμαρώσουν τα παιδιά τους. Φιλοδοξούμε η βράβευση από το Ίδρυμά μας να συνεχίσει να παρακινεί τα παιδιά μας σε ευγενική άμιλλα, ενώ θα επιβραβεύει συστηματικά τις προσπάθειες και τους κόπους τους για να διακριθούν στον σχολικό στίβο».

Επίσης, το Ίδρυμα δίνει μεταπτυχιακές υποτροφίες σε γυναίκες γιατρούς στη μνήμη της αδελφής του Β. Μπάρμπα καθώς και υποτροφίες στη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης επειδή ο πατέρας τους ήταν γεωπόνος, αλλά και στα γηροκομεία της Μάνης και σε παρόμοιους κοινωφελείς σκοπούς. Θέλησε να διευκρινίσει ότι δεν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους φορείς, αλλά τα χρήματα προέρχονται από το υστέρημά τους κι αυτό δίνει μεγάλη αξία στις υποτροφίες.

Ο κ. Μπάσμπας εξέφρασε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος θερμές ευχαριστίες προς τον διευθυντή του 3ου Ενιαίου Λυκείου, κ. Χατζόπουλο.

Οι βραβευθέντες

Τα βραβεία, απένειμε ο κ. Μπάσμπας και είναι:

Για το σχολικό έτος 2005-2006:

Βραβείο «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Ι. ΜΠΑΣΜΠΑΣ», εξίσου στους Ιωάννη Κουτάβα του Αποστόλου και Ευγένιο Παπαδόπουλο του Ιωάννη, που πρώτευσαν ισοβαθμήσαντες στις απολυτήριες εξετάσεις του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής.

Βραβείο «ΖΩΗ Τ. ΜΠΑΣΜΠΑ» στη Βασιλική Μουσταφατζή του Παναγιώτη, που πρώτευσε στις απολυτήριες εξετάσεις του 2ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής.

Βραβείο «ΕΛΕΝΗ Κ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ – ΜΠΑΣΜΠΑ» στην Αθηνά Σαχουλίδου του Δημητρίου, που πρώτευσε στις απολυτήριες εξετάσεις του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής.

Βραβείο «ΒΑΣΙΛΙΚΗ Τ. ΜΠΑΣΜΠΑ» στην Αικατερίνη Αγγελακούδη του Δημητρίου, που πρώτευσε στις απολυτήριες εξετάσεις του Μουσικού Λυκείου Κομοτηνής.

Βραβείο «ΦΑΙΔΩΝ Τ. ΜΠΑΣΜΠΑΣ» στη Γιουσίλντα Ντράτση του Αντωνίου, που πρώτευσε στις απολυτήριες εξετάσεις του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής.

Βραβείο «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Χ. ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ» στον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη του Στεργίου, που πρώτευσε στις απολυτήριες εξετάσεις του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής.

Για το σχολικό έτος 2006-2007:

Βραβείο «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Ι. ΜΠΑΣΜΠΑΣ» στον Παναγιώτη-Πέτρο Φακούδη του Θεοδοσίου, που πρώτευσε στις απολυτήριες εξετάσεις του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής.

Βραβείο «ΖΩΗ Τ. ΜΠΑΣΜΠΑ» στην Ευαγγελία Ζαμανάκου του Δημητρίου, που πρώτευσε στις απολυτήριες εξετάσεις του 2ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής.

Βραβείο «ΕΛΕΝΗ Κ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ – ΜΠΑΣΜΠΑ» στην Αλεξάνδρα Κουτσογιάννη του Γεωργίου, που πρώτευσε στις απολυτήριες εξετάσεις του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής.

Βραβείο «ΒΑΣΙΛΙΚΗ Τ. ΜΠΑΣΜΠΑ» στον Μιχαήλ Καρανίκο του Γεωργίου, που πρώτευσε στις απολυτήριες εξετάσεις του Μουσικού Λυκείου Κομοτηνής.

Βραβείο «ΦΑΙΔΩΝ Τ. ΜΠΑΣΜΠΑΣ» στον Αναστάσιο Τερζίδη του Κωνσταντίνου, που πρώτευσε στις απολυτήριες εξετάσεις του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής.

Βραβείο «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Χ. ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ» στην Έλενα Μουρατίδου του Λεωνίδα, που πρώτευσε στις απολυτήριες εξετάσεις του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.